Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Για την Τιμή και το Χρήμα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΊΛΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΚΩΣΤΑ

Το "Ποντίκι" αυτής της εβδομάδας κυκλοφορεί μαζί με την ταινία "Η Τιμή της Αγάπης" της Τόνιας Μαρκετάκη (λίγα λόγια για την ταινία θα βρείτε εδώ: http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4304596&publDate=). Πρόκειται για κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Ντίνου Θεοτόκη "Για τη τιμή και το Χρήμα"( Για το μυθιστόρημα εδώ: http://www.e-alexandria.gr/bookby.asp?ID=24&BID=18 και για το Θεοτόκη εδώ: http://www.e-alexandria.gr/Writerdesc.asp?ID=24&FTXT=1 και εδώ: http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4304787&publDate=25/11/2007

Το προάστιο του Μαντουκιού, στο οποίο διαδραματίζεται η ταινία, συνιστούσε και εν πολλοίς εξακολουθεί να συνιστά το κατ' εξοχήν εργατικό προάστιο της πόλης. Κι αυτο, εξαιτιας των πολλών βιομηχανικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν εκεί από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη δεκαετία του '70. Το Μαντούκι ήταν από τις πρώτες γειτονιές που αναπτύχθηκαν έξω απο τα όρια της περιτειχισμένης μεσαιωνικής πόλης της Κέρκυρας.

Επίσης, το εργοστάσιο που δουλεύει η "σιόρα Έπιστήμη", από τις βασικές ηρωίδες της ταινίας, είναι το εργοστάσιο Δεσύλλα (εργοστάσιο επεξεργασίας "Καννάβεως, Λίνου και Ιούτης". Για τα εργοστάσια της Κέρκυρας δείτε εδώ http://4lyk-kerkyr.ker.sch.gr/oldfactories/eisagogi.htm). Βρίσκεται στο προάστιο της Γαρίτσας και σε αυτό πραγματοποιήθηκε η πρώτη εργατική απεργία στη Κέρκυρα . Λίγο νωρίτερα είχε ιδρυθεί ο σοσιαλιστικός Όμιλος Κέρκυρας, στον οποίο συμμετείχε και ο ίδιος ο Ντίνος Θεοτόκης (http://oldkerkyraphoto.blogspot.com/2007/09/1880-1945.html).

Τέλος, ο υπουργός στον οποίο αναφέρεται συνεχώς ο "κομματάρχης Αντρέας" είναι ο Γεώργιος Θεοτόκης (απλή συνωνυμία με τον Ντίνο), ο οποίος θήτευσε ως υπουργός στις κυβερνήσεις του Τρικούπη και αργότερα έγινε και πρωθυπουργός (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%98%CE%B5%CE%BF%CF%84%CF%8C%CE%BA%CE%B7%CF%82)

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες