Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Πρώτο ρήγμα στον εργασιακό Μεσαίωνα

Μια πρώτη, αλλά καθοριστική, μάχη κέρδισαν χθες η Παναττική Ενωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ) και η Πρωτοβουλία 90 πρωτοβάθμιων σωματείων, που εδώ και δύο μήνες, από την ημέρα που η Κωνσταντίνα Κούνεβα δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση, δίνουν καθημερινά αγώνα για να αποκαλυφθεί ο εργασιακός Μεσαίωνας, ο οποίος επικρατεί στον χώρο των ιδιωτικών συνεργείων καθαρισμού και να μπει ένα τέλος στο καθεστώς του δουλεμπορίου.
Η διοίκηση της Α.Ε. ΗΣΑΠ αναγκάστηκε να βάλει «νερό στο κρασί της» όσον αφορά την εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ, που έχει αναλάβει τον καθαρισμό των εγκαταστάσεων του ΗΣΑΠ, να παραδεχτεί, επί της ουσίας, τα εργασιακά προβλήματα που εδώ και χρόνια καταγγέλλουν οι συνδικαλίστριες της ΠΕΚΟΠ (ανάμεσά τους και η Κωνσταντίνα Κούνεβα) και τις παραβάσεις που έχουν διαπιστωθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας. Μεταξύ άλλων, οι αρμόδιοι της επιχείρησης δεσμεύτηκαν ότι θα προβούν άμεσα στη σύνταξη όρων νέου διαγωνισμού για τους καθαρισμούς των εγκαταστάσεών της, προκειμένου να διασφαλίζονται μέσα από αυτούς τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Ολα ξεκίνησαν όταν χθες το πρωί οι εκπρόσωποι των σωματείων προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της διοίκησης του ΗΣΑΠ στην οδό Αθηνάς, ζήτησαν επιτακτικά -και το πέτυχαν τελικά- να συναντηθούν με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Παπαθανάση, από τον οποίο και απαίτησαν να καταγγείλει τη σύμβαση με την εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ.

Στη συζήτηση που είχαν μαζί του, και με άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, τόνισαν ότι «πρόκειται για εταιρεία η οποία, όπως προκύπτει από ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας, καταγγελίες της ΠΕΚΟΠ και στοιχεία των ίδιων των υπηρεσιών του ΗΣΑΠ, συστηματικά παραβιάζει την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία».

Ζήτησαν ακόμα το έργο της καθαριότητας του ΗΣΑΠ να καλύπτεται από μόνιμο προσωπικό και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις από τους ήδη εργαζόμενους Ελληνες και μετανάστες.

Υστερα από μακρά συζήτηση η διοίκηση του ΗΣΑΠ, η ΠΕΚΟΠ και το Σωματείο Εργαζομένων στον ΗΣΑΠ κατέληξαν σ' ένα πρακτικό συνεργασίας το οποίο περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις από μέρους της συγκοινωνιακής επιχείρησης. Σύμφωνα με αυτό, η Α.Ε. ΗΣΑΠ:

1. Λαμβανομένων υπόψη, μεταξύ άλλων, όσων έχουν υποπέσει στην αντίληψη των υπηρεσιακών παραγόντων και του εγγράφου της Επιθεώρησης Εργασίας (αρ. πρωτ. 106/21.01.2009) και των από μέρους της ΠΕΚΟΠ καταγγελιών για τις συνθήκες εργασίας (αμοιβές, ασφάλιση κ.λπ.) του απασχολούμενου υπό την ΟΙΚΟΜΕΤ Α.Ε. προσωπικού στην καθαριότητα των εγκαταστάσεών της, θα προβεί αμέσως σε όλες τις δέουσες ενέργειες διαπίστωσης αντισυμβατικής συμπεριφοράς της εργολάβου εταιρείας που θα επισύρει την κύρωση της καταγγελίας της με αυτήν υφιστάμενης σύμβασης.

2. Θα εισηγηθεί σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της ως θέμα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη διενέργεια των καθαρισμών.

3. Θα προβεί άμεσα στη σύνταξη όρων νέου διαγωνισμού για τους καθαρισμούς της, σε στενή συνεργασία με την ΠΕΚΟΠ και τα σωματεία των εργαζομένων της, προκειμένου με τον νέο αυτό διαγωνισμό να προκύψουν όροι πλήρους διασφάλισης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στους καθαρισμούς, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις οικείες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στην εν γένει εργατική νομοθεσία και παράλληλα στη διερεύνηση της δυνατότητας απευθείας από την Α.Ε. ΗΣΑΠ της μισθοδοσίας του προσωπικού του εργολάβου.

Ως «μια πρώτη νίκη» χαρακτήρισε τις εξελίξεις η πρόεδρος της ΠΕΚΟΠ Βλασία Παπαθανάση, η οποία υποστήριξε ότι «εδώ και 3,5 χρόνια η ΠΕΚΟΠ δίνει έναν αγώνα για να δοθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καθαρίστριες», ενώ τόνισε ότι ο ΗΣΑΠ ήταν σε δύσκολη θέση, δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, αφού από το 2006 η σύμβαση ανάμεσα στην ΟΙΚΟΜΕΤ και την επιχείρηση παραβιάζεται κατ' εξακολούθηση.

Μέλη της Πρωτοβουλίας επισήμαναν ότι οι δεσμεύσεις αυτές δείχνουν ότι η κινητοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων, η συλλογική δράση και η αλληλεγγύη μπορούν να έχουν αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες