Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

Ερευνα-σοκ: Διχασμένη η κοινωνία...


Μια πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική μέτρηση -την οποία όμως τα κανάλια "αγνόησαν"...- δημοσιεύει η κυριακάτικη "Αυγή". Την έχει διενεργήσει η εταιρεία V.PRC και είναι σημαντική γιατί καταγράφει το πώς τοποθετείται η κοινή γνώμη απέναντι στις αντιδράσεις που ακολούθησαν τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή. Είναι η ακτινογραφία της κοινωνικής διαμαρτυρίας.

Από τις απαντήσεις φαίνεται λοιπόν ότι στο εσωτερικό της κοινωνίας υπάρχει μεγάλη πόλωση και εκφράζονται σε ισχυρά ποσοστά απόψεις που θεωρούνται "ακραίες"

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, εγκρίνει:

τις πορείες και διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του Αλέξη, το 72,5%

τις επιθέσεις σε Αστυνομικά Τμήματα το 16,6%

τις επιθέσεις σε βάρος δημοσίων κτιρίων το 24,8%

τις επιθέσεις σε καταστήματα Τραπεζών το 12%

αντίθετα, τους εμπρησμούς καταστημάτων μόλις το 1,8%

τους εμπρησμούς αυτοκινήτων μόλις το 1,4%.

Επίσης, εγκρίνει τις καταλήψεις δρόμων το 40,6% και

συμφωνεί με την πραγματοποίηση πανελλαδικής απεργίας το 80,5%.

Στο ερώτημα αν πείθονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει τις αναταραχές απαντά "ναι" το 29,2%, το 56,2% δεν πείθεται και το 14% δήλώνει ότι δεν ξέρει.

Για τη στάση της κυβέρνησης, ικανοποίηση εκφράζει μόνο το 14% ενώ το 83,5% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο.

Διχασμός παρατηρείται στην κοινωνία ως προς τον θάνατο του 15χρονου. Το 54,2% θεωρεί ότι ήταν δολοφονία, το 24,4% ότι ήταν ατύχημα και το 21,4% απαντά ότι δεν ξέρει.

Για το αν προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών, μόλις το 6,7% απαντά ότι αυτό συμβαίνει σχεδόν πάντοτε, το 17,6% τις περισσότερες φορές ενώ το 74,4% θεωρεί ότι αρκετές φορές δεν προστατεύονται.

Για τον χαρακτήρα των αντιδράσεων των τελευταίων ημερών, το 46,1% θεωρεί ότι πρόκειται για εξέγερση και το 41,9% ότι πρόκειται για δράση ακραίων ομάδων. Το 6% απαντά ότι δεν είναι "τίποτα" αυτά που συμβαίνουν και 6% ότι δεν ξέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες