Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ: ΕΝΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΒΑΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αισθήματα οργής και αγανάκτησης προκαλούν στους εργαζόμενους οι δημοσιεύσεις που αφορούν την σύγκρουση τραπεζιτών και βιομηχάνων-εμπόρων όπλων για το ποιος θα πάρει περισσότερα από τον κρατικό κορβανά, από το ποιος θα εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο από την ωμή καταλήστευση των εργαζομένων μέσω της φορολογίας.

Τα επιχειρήματα τους γνωστά και χιλιοειπωμένα: οι πολεμοκάπηλοι επαναλαμβάνουν την αναγκαιότητα των τεράστιων εξοπλισμών προκειμένου να απαντηθεί η Τουρκική επιθετικότητα ή να μην χάσει ο ελληνικός στρατός την υπεροχή στα τεθωρακισμένα. Κανείς δε μιλά για λέξεις γνωστές όπως «μίζες, κέρδη από το αιματοκύλισμα λαών, εξοπλιστικές ανάγκες που προκύπτουν από την συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική κατοχή (Αφρική, Αφγανιστάν, Βαλκάνια κλπ)». Τις ανάγκες επομένως των στρατοκρατών και στις δυο ακτές του Αιγαίου που τονίζουν την ανάγκη πολεμικής ετοιμότητας και όχι πολιτικής επίλυσης για να δικαιολογούν τα προνόμια τους και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Οι τραπεζίτες τονίζουν τον κοινωνικό τους ρόλο, απαιτούν νέα αύξηση των ποσοστών κερδών τους και κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων (κατάργηση συλλογικών συμβάσεων), όχι μόνο επιθυμούν να ρίξουν τα βάρη των τυχοδιωκτικών εκμεταλλευτικών τους σχεδίων στους εργαζόμενους (επενδύσεις σε Βαλκάνια-Τουρκία κλπ), αλλά βρίσκουν αφορμή να καρπωθούν τα 27 δις ευρώ «ζεστού χρήματος».

Οι εξοπλισμοί όμως δεν είναι το μοναδικό βαρίδι του ελληνικού στρατού. Στις δεκάδες αυτοκτονίες φαντάρων –στελεχών, στα συνεχή ατυχήματα έρχονται να προστεθούν και τα δεκάδες Πεδία Βολής που θέτουν καθημερινά την υγεία και την ζωή των κατοίκων σε κίνδυνο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και το Πεδίο Βολής στη Φλώρινα. Η παρουσία τόσο σημαντικών σε ποσότητα και δολοφονική ποιότητα στρατευμάτων στα βόρεια σύνορα της χώρας όχι μόνο στέλνει προειδοποίηση στους γειτονικούς λαούς για την απειλή που σημαίνει για αυτούς «η Ελλάδα, Ηγεμονική δύναμη στα Βαλκάνια» αλλά συμμετέχει και αποτελεί μέσο πειθάρχησης-εκφοβισμού των μειονοτικών πληθυσμών που κατοικούν σε αυτές τις περιοχές.

Ο εθνικιστικός παροξυσμός και η πολεμοκάπηλη ρητορεία προπαγανδιστικά αποκρύπτουν τα προβλήματα που προκαλεί ο ελληνικός στρατός σε όλες τις περιοχές που χρησιμοποιούνται ως Πεδία Βολής, αλλά κυρίως το ΑΣΥΜΒΑΤΟ χρήσης κατοικημένων-οικονομικά εκμεταλλεύσιμων περιοχών ως Πεδία Βολής.

Η τελευταία ανακοίνωση του Ελληνικού Στρατού που προειδοποιούσε για «την εκτέλεση βολών φορητού οπλισμού» διευκρινίζοντας ότι «επικίνδυνη περιοχή είναι η περιλαμβανόμενη μεταξύ των ορίων των χωριών Λόφοι, Βεύη, Κέλλη, Μελίτη», όπου «απαγορεύεται αυστηρά η κίνηση και η παραμονή ανθρώπων, οχημάτων και ζώων» είναι ενδεικτική.

Οι ανάγκες τους στρατού πρωτεύουν, κυριαρχούν της κοινωνίας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Οι κάτοικοι μπορούν αν θέλουν να παραπονεθούν αλλά τελικά να πειθαρχήσουν, αλλιώς θα κατηγορηθούν ως ξένοι πράκτορες, θα τους συκοφαντήσουν τα τηλεοπτικά παράθυρα και τελικά θα διωχθούν. Αυτή είναι η σύγχρονη Αστική Δημοκρατία των Ολοκληρωτικών Απαιτήσεων του ελληνικού κεφαλαίου, των κομμάτων εξουσίας Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και των δυνάμεων καταστολής.

Εμείς θέλοντας να παρέμβουμε στο δύσκολο αυτό πεδίο της ταξικής πάλης που αφορά της Μειονότητες στην Ελλάδα, προχωρούμε σε ανοικτή εκδήλωση την Παρασκευή 5/12/2008, στις 7:00 μ.μ. στο ΜΑΧ, με θέμα: ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: «ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ»

Ομιλητές:

  • ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ: Ερευνητής, μέλος δημοσιογραφικής ομάδας «ΙΟΣ» Κ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
  • ΜΟΛΛΑ ΧΟΥΛΙΑ: Αγωνίστρια της ΕΑΑΚ Αλεξανδρούπολης, Πομακικής Καταγωγής
  • ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Μέλος ΔΣ Συλλόγου Δασκάλων Νηπιαγωγών Ροδόπης
  • ΣΓΑΤΖΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ: Εκπαιδευτικός, Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας,

Μέλος της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης

  • ΜΕΤOΙΚΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ: Δάσκαλος από την Ξάνθη.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες