Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Κραυγές διαμαρτυρίας και αξιοπρέπειας από τις φυλακές της χώρας

O ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ δημοσιοποιεί αναλυτικά τα αιτήματα των κρατουμένων στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών και των υπολοίπων φυλακών της χώρας, την καταγγελία και το κάλεσμα σε πορεία την Τρίτη της ΑΚ Θεσσαλονίκης και αναδημοσιεύει συνέντευξη του φυλακισμένου Βαγγέλη Πάλλη στην εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» (9.11.2008)

“Αν δεν μπορείς άλλο ν’ αγωνίζεσαι, θ’ αφανιστείς”

Μιλάει γρήγορα, συγκροτημένα, μιλάει αυθόρμητα και επικαλείται ακόμη και τον Μπρεχτ. Μπορεί να είναι ποινικός κρατούμενος, αλλά είναι συνειδητοποιημένος πολίτης

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΛΛΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗ “ΜΤΚ” ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Συνέντευξη στον Φίλιππο Δεργιαδέ

«Προσωπική μου επιθυμία είναι η κατάργηση των φυλακών. Αντί να χτίζουν φυλακές, να φτιάξουν ειδικούς χώρους για τους εξαρτημένους. Κάτι που θέλουμε να φωνάξουμε από καρδιάς, που απαιτούμε να ακουστεί προς τα έξω, είναι να σταματήσει το καθεστώς απομόνωσης για τους πολιτικούς κρατούμενους. Κι αυτό είναι σημαντικό

O Βαγγέλης Πάλλης είναι μια ξεχωριστή περίπτωση κρατουμένου. Έπαθε και έμαθε πολλά μέσα στις φυλακές. Είναι από τους πρωταγωνιστές της κινητοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Από τις δικαστικές φυλακές Χίου μίλησε στη “ΜτΚ” για τα αιτήματα, το κλίμα και τις επιδιώξεις της κινητοποίησης που τις τελευταίες ημέρες συνταράζει τις φυλακές όλης της χώρας

Μιλάει γρήγορα, συγκροτημένα, μιλάει αυθόρμητα και επικαλείται ακόμη και τον Μπρεχτ. Μπορεί να είναι ποινικός κρατούμενος, αλλά είναι συνειδητοποιημένος πολίτης. Γνωρίζει το νόμο και τα προβλήματα της φυλακής. Λόγω της στάσης του όλα αυτά χρόνια έχει μεταχθεί από φυλακή σε φυλακή. “Ίσως να ήταν και για καλό αυτές οι πειθαρχικές μετατάξεις”, λέει επιμένοντας να βλέπει με αισιοδοξία τη ζωή. Άλλωστε, αν δεν υπήρχε η ελπίδα της δικαίωσης, οι κρατούμενοι δεν θα προχωρούσαν σε αυτήν τη μαζική κινητοποίηση.

Ποια είναι η πρώτη αποτίμηση; Είστε ικανοποιημένοι;

Τέτοια συντονισμένη προσπάθεια δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα ελληνικά χρονικά. Ήταν μια σκέψη ενός χρόνου, γιατί οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις ήταν να ανεβούμε στις ταράτσες, να βγάλουμε τη φωνή μας προς τα έξω, να προσελκύσουμε τα ΜΜΕ, για να πούμε κάτι. Όλες αυτές οι προσπάθειες καταλήγανε σε μια τριήμερη ή πενθήμερη εξέγερση τις φυλακές. Παλιά οι κινητοποιήσεις συγκέντρωναν μάξιμουμ το 25%. Αυτή η κινητοποίηση έχει φτάσει στο 80%.

Πού το αποδίδετε αυτό; Υπάρχει σε σχέση με τα προβλήματα πολιτική συνειδητοποίηση μέσα στις φυλακές;

Κάποιοι άνθρωποι, είτε ανήκουν στην αριστερά είτε στην δεξιά είτε στο κέντρο ή πιο αριστερά, συνειδητοποιήσαμε ότι, αν έχει και πολιτική χροιά ή αν έχει ένα συντονισμό όλη αυτή η προσπάθεια, ίσως να πετύχει. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Θα έλεγα ότι έχουμε ξεφύγει από το αναμενόμενο.

Έχετε κάποιες αντιδράσεις από μέσα; Κάποιους αντιπερισπασμούς;

Εντάξει, υπάρχουν. Πάντα, και στη μεγάλη κοινωνία που είστε εσείς, γιατί εμείς είμαστε ο καθρέπτης σας, υπάρχουν διασπαστικές κινήσεις. Υπάρχουν άνθρωποι με ελαστική συνείδηση που συνεργάζονται με την υπηρεσία και θέλουν να διασπάσουν. Κάποιοι λένε “ποιοι είναι αυτοί; Εμείς έχουμε βγάλει τόσα χρόνια φυλακή;”

Μεταγωγές έχουν γίνει;

Φυσικά έχουν γίνει. Έχουν γίνει μαζικές μεταγωγές. Εδώ στη δικαστική φυλακή Χίου έχουν γίνει τρεις μεταγωγές σε μία εβδομάδα.

Είστε ικανοποιημένοι από την αλληλεγγύη των κομμάτων και οργανώσεων;

Έχουμε εισπράξει πολλά θετικά μηνύματα, αλλά περιμένουμε και αποτελέσματα. Για όλα αυτά τα παιδιά που τρέχουν, την Πρωτοβουλία, θα ήθελα να τους γνωρίσω στην όψη, για να δω τις αντοχές τους. Θα ήθελα να συναντήσω αυτά τα παιδιά, να τους κοιτάξω στα μάτια και να δω πώς αφήνουνε μια ώρα διασκέδασης, ένα τέταρτο, να βρεθούν σε ένα χώρο να πουν κάποια πράγματα. Μας γεμίζουν, μας δίνουν ψυχική συνδρομή. Έχουμε και αυτή την εισβολή των ναρκωτικών στις φυλακές, που καταστέλλουν ανθρώπους και ψυχές. Τώρα τελευταία όμως, παρʼ όλα τα ναρκωτικά, οι άνθρωποι έχουν λόγο, έχουν άποψη.

Ποιο είναι το βασικό αίτημα που, αν ικανοποιηθεί, θα δώσει κάποιες λύσεις, αυτό που πραγματικά θα βοηθήσει και θα αλλάξει τις συνθήκες εγκλεισμού;

Πρέπει να αλλάξουν πολλά. Αλλά αν γίνει η κατάργηση των τεσσάρων πέμπτων, αν γίνουν τρία πέμπτα και για τους εξαρτημένους, θα αλλάξουν πολλά. Δεν μπορεί να φαντάζεται κάποιος ότι το 56% στις φυλακές είναι έμποροι ναρκωτικών. Εμείς λέμε ότι καταργήσανε τα τρία πέμπτα για τους κρατούμενους για ναρκωτικά, για να γεμίσουν τις τσέπες οι δικηγόροι, οι εισαγγελείς και οι φαρισαίοι. Τους μαζεύουν από τις πλατείες, για να πάρουν κάποιοι γαλόνια. Τους βαφτίζουν εμπόρους για ένα γραμμάριο. Είναι άρρωστοι άνθρωποι και τους δικάζουν ως εμπόρους. Οι φυλακές δεν έχουν γεμίσει τυχαία. Γεμίσανε με οργανωμένο σχέδιο, για να έχουν λόγο ύπαρξης οι φυλακές. Για να χτίσουν καινούργιες φυλακές.

Λέγεται ότι μετά την αποκάλυψη του παραδικαστικού κυκλωματος έχουν αυξηθεί οι ποινές και οι έγκλειστοι…

Φυσικά και έχει χειροτερέψει η κατάσταση. Μετά τη βόμβα του παραδικαστικού οι ποινές μοιράζονται στο μάξιμουμ. Για να δείξουν ότι είναι καλοί άνθρωποι, καλοί εισαγγελείς, καλοί φαρισαίοι. Υποκριτές! Και αφήνουν ανθρώπους στην τύχη τους. Όταν φυλακίζεται ένας άνθρωπος, μαζί του φυλακίζεται μια οικογένεια και ένας κοινωνικός περίγυρος. Φυλακίζονται 20 άτομα μαζί του.

Στη φυλακή ένα “καπάκι” στοιχίζει 200 ευρώ. Πόσα ψέματα εξαναγκάζεται να λέει ένας μικροχρήστης εξαρτημένος που ένα πολιτισμένο κράτος πρέπει να τον θεραπεύσει; Αυτοί είναι άρρωστοι. Μιλάμε για ποσοστό 56%-60% και αυτοί που μαθαίνουν την ηρωίνη και τα χάπια μέσα στη φυλακή πλησιάζουν το 80%. Αποφασίσανε σε μια νύχτα να φυλακίσουν όλους όσοι δεν έχουν χαρτιά. Έχουν φέρει 2.000-2.200 μετανάστες. Αυξήσανε την εξαγοράσιμη ποινή από πέντε ευρώ σε δέκα ευρώ την ημέρα. Και όλα αυτά γίνονται, διότι θέλουν, λέει, να αποσυμφορήσουν τις φυλακές.

Η πολιτεία όμως λέει ότι η φυλακή σωφρονίζει…

Αυτό η πολιτεία να το καταπιεί και να μη το βγάζει προς τα έξω, γιατί σε λίγο θα τους κυνηγάνε με τις ντομάτες, αυτές που πετάνε οι παραγωγοί και τις μαζεύουν οι άποροι άνθρωποι. Είναι δυνατόν μια αποτυχημένη σωφρονιστική πολιτική δύο δεκαετιών, αντί να αδειάζει, να γεμίζει φυλακές και να ευαγγελίζονται ότι σωφρονίζει η φυλακή. Ένα παράδειγμα: Η αναγκαιότητα της κατάργησης των φυλακών ανηλίκων. Βλέπεις ένα παιδί 14 ετών, που εξαναγκάστηκε να κλέψει, να το βάζουν να εκτίει ποινή με δεκαοχτάρηδες, με δεκαεφτάρηδες, που όλο το βράδυ το ξυλοκοπούν και το εξαναγκάζουν να δίνει τα ρούχα του, τα παπούτσια του, τα παντελόνια του. Τους κάνει αγρίμια. Εμείς απαιτούμε να καταργηθούν οι φυλακές ανηλίκων. Και σαν πολιτισμένο κράτος που είμαστε και εξάγουμε δημοκρατία και πολιτισμό, να κάνουμε υποδομές, να πηγαίνουν αυτά τα παιδιά σε σχολεία, να μπορούν να ενταχθούν. Χωρίς να τα φυλακίσουμε.

Ένας άνθρωπος σαν εσένα, με πολλά χρόνια στη φυλακή και με πολλά προβλήματα μέσα στη φυλακή, πώς βρίσκει τη δυνατότητα και τη δύναμη να ξεσηκωθεί;

Εγώ δεν ξέρω πολλά γράμματα, φίλοι μου στέλνουν μηνύματα, γράμματα, βιβλία. Κάπου ο Μπρεχτ λέει: “Είτε συ φταις είτε όχι, αν δεν μπορείς άλλο να συνεχίσεις ν’ αγωνίζεσαι, θ’ αφανιστείς”. Όταν αγωνίζεσαι κάποια χρόνια, τελικά ο αγώνας γίνεται αναγκαίος.
Στις 23 του μηνός δικάζομαι για την κινητοποίηση στα Τρίκαλα. Όταν πήγα εκεί, μεταχθείς από Ναύπλιο, βρήκα το κουράγιο και τη δύναμη να πω κι αυτή τη φορά, δεν αντέχω την κατάσταση. Σε 100 τετραγωνικά εξαναγκαζόμασταν να εκτίσουμε ποινή 67 άνθρωποι, 27 από εμάς μέναμε στο πάτωμα. Και γκρεμίσαμε τη φυλακή, γιατί τους έπεισα ότι δεν είναι δυνατόν να σηκωνόμαστε το πρωί και να παίρνουμε τα μαχαίρια να μαλώνουμε ποιος θα πρωτοπάει στην τουαλέτα. Δεν είναι να μαλώνουμε, αφού μπορούμε με μια ψυχή να σπάσουμε τη φυλακή. Προσωπική μου επιθυμία είναι η κατάργηση των φυλακών. Αντί να χτίζουν φυλακές, να φτιάξουν ειδικούς χώρους για τους εξαρτημένους. Κάτι που θέλουμε να φωνάξουμε από καρδιάς, που απαιτούμε να ακουστεί προς τα έξω, είναι να σταματήσει το καθεστώς απομόνωσης για τους πολιτικούς κρατούμενους. Κι αυτό είναι σημαντικό».

Λάβαμε και δημοσιεύουμε:

1.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ με τα αιτήματα των κρατουμένων στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών
2.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης

1. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αριθμό πρωτοκόλλου 24629 κατατέθηκε από τους κρατούμενους των Δικαστικών Φυλακών Διαβατών Θεσσαλονίκης το υπόμνημα αιτημάτων προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης δια μέσω του Διευθυντή.

Σήμερα την 3η-11-2008 σας γνωστοποιούμε ότι οι κρατούμενοι των Δικαστικών Φυλακών Διαβατών, ξεκινάμε αποχή συσσιτίου μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας, τα οποία είναι:

1)ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΩΝ ΠΟΙΝΩΝ

Οι ποινές που επιβάλλονται είναι εξοντωτικές και ειδικότερα στους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, οι οποίοι επιπλέον αναγκάζονται να εκτίσουν τα 4/5 της ποινής τους και αυτό επειδή σχεδόν όλοι χαρακτηρίζονται έμποροι.
Ζητάμε να ξεκαθαριστεί η έννοια της εμπορίας, η οποία πρέπει να αποδίδεται μόνο σε μη τοξικομανείς και να καταργηθεί ο ισχύον νόμος των 4/5 στα εξαρτημένα άτομα. Εδώ διευκρινίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις ενώ νόμιμα έχει χορηγηθεί από ειδικούς πραγματογνώμονες γιατρούς βεβαίωση τοξικομανίας (άρ.15), πολλοί δικαστές καταχρηστικά δεν το αναγνωρίζουν. Επιπλέον με την εφαρμογή του νόμου των 4/5, αυτόματα μειώνεται στο ελάχιστο το δικαίωμα των ευεργετικών ημερομισθίων, αφού υποκρυπτόμενα έχουν συμπεριλάβει στον εν λόγω νόμο την υποχρεωτική έκτιση των 2/3 πραγματικής ποινής και μόνο το 1/5 αυτής, ημερομισθίων. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι ο χρήστης ναρκωτικών ουσιών είναι ένας άρρωστος άνθρωπος (και όχι ο χειρότερος εγκληματίας) και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπιστεί με επιείκεια και να’ χει το δικαίωμα της έκτισης της ποινής του όπως όλοι οι υπόλοιποι και όχι με εξοντωτικές ποινές και εξοντωτική έκτιση αυτών.
Η απόδοση του χαρακτηρισμού «υπότροπος» στον χρήστη, καταργεί κάθε επιστημονική και δη ιατρική αρχή και αποτελεί νομικίστικο τρικ μέσω του οποίου δίδεται άλλοθι στην επιβολή εξοντωτικής ποινής σ’ ένα κατ’ ουσία εγκλωβισμένο άτομο. Ο χαρακτηρισμός της υποτροπής αποτελεί μια επιπλέον βαρύτατη κατηγορία που επιφέρει βαριές ποινές και πρέπει να καταργηθεί πάραυτα διότι δε γίνεται ο χρήστης να μην είναι «υπότροπος» από τη στιγμή που είναι εξαρτημένος. Ο όρος της υποτροπής είναι αντιφατικός και δεν υφίσταται ούτε λογικά, ούτε πρακτικά, ούτε ιατρικά.

2)ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΕΚΔΙΚΑΣΗΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΕ 1Ο ΚΑΙ 2Ο ΒΑΘΜΟ

Ζητάμε την επίσπευση της εκδίκασης των υποθέσεων σε πρώτο βαθμό πριν τη συμπλήρωση των 12 μηνών, όπως ορίζει ο νόμος ο οποίος όμως πρακτικά δεν εφαρμόζεται. Σε όλους τους κρατούμενους παρατείνεται η κράτηση για άλλους 6 μήνες για «εξαιρετικούς λόγους», κάτι εντελώς ασαφές και αδιευκρίνιστο.
Η εκδίκαση των δευτεροβάθμιων εφετείων αργεί τόσο πολύ που συχνά ο κρατούμενος εκτίει την ποινή που του επιβλήθηκε απ’ το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και μετά ακολουθεί και το δευτεροβάθμιο. Ζητούμε το συντομότερο προσδιορισμό της εκδίκασης των δευτεροβάθμιων εφετείων.

3)ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΑΘΡΟΩΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΕΩΝ, ΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΑΒΑΣΙΜΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Είθισται οι δικαστικές αρχές κατά παρότρυνση των διωκτικών, να προφυλακίζουν άτομα χωρίς να συντρέχουν πραγματικοί λόγοι και αποδείξεις ενοχής τους. Με αστήριχτες κατηγορίες ή με αποχρώσεως ενδείξεις ενοχής, αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν έως και 18 μήνες στις φυλακές και αφού καταστρέφονται ηθικά, κοινωνικά, επαγγελματικά , οικονομικά, οικογενειακά κ.α, τότε αφήνονται ελεύθεροι από τα δικαστήρια. Αυτό το φαινόμενο ζητάμε να εκλείψει και να προφυλακίζονται μόνο αυτοί που τους βαραίνουν βάσιμες κατηγορίες.

4)ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ

Ο αριθμός των κρατουμένων έχει υπεραυξηθεί τα τελευταία χρόνια και ανέρχεται περίπου στις 14000. Τα σωφρονιστικά καταστήματα και το δυναμικό τους, όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά έχουν καταντήσει αποθήκες σωμάτων και ψυχών. Πραγματική λύση δεν είναι το χτίσιμο καινούργιων φυλακών αλλά περισσότερα κέντρα αποθεραπείας - απεξάρτησης τοξικομανών και κοινωνικής ένταξης πρώην κρατουμένων.
Ζητάμε να δοθούν άμεσα εγγυήσεις στις υποδικίες Πλημμεληματικής φάσης και στα μικροκακουργήματα. Να δοθούν άμεσα αναστολές σ’ αυτούς που τις δικαιούνται απ’ τη στιγμή που συμπληρώνουν το όριο της ποινής τους και ισχύει η υφ’ όρων απόλυση.

5)ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΙΝΩΝ- ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Οι παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών μαζί με την ποινή στέρησης ελευθερίας, τιμωρούνται και με μεγάλα χρηματικά πρόστιμα τα οποία απ’ την ημέρα της αποφυλάκισης προσαυξάνονται στο μέγιστο βαθμό και κανείς δε μπορεί να τ’ αποπληρώσει με αποτέλεσμα κάποιοι εξ’ αυτών να χάνουν ακόμη και το πατρικό τους σπίτι. Επίσης να μη μπορούν να εργαστούν νόμιμα, διότι εκτός του ότι δε μπορούν λόγω χρέους να κάνουν έναρξη επαγγέλματος, επίσης τους καταργούν κάθε ατομικό δικαίωμα (άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, δίπλωμα οδήγησης, δικαίωμα δανειοληψίας, επιδοτήσεως κ.α), καταδικάζοντάς τους στο περιθώριο και την ανέχεια και εξωθώντας τους στην παρανομία για επιβίωση.
Η «εναλλακτική» λύση είναι η ταμπέλα του τοξικομανούς και δη πάσχοντος από ηπατίτιδα c, για να λαμβάνει ανά δίμηνο το εξευτελιστικό ποσό των 400 ευρώ περίπου από την Πρόνοια και να του παρασχεθεί υποτυπώδης ιατροφαρμακευτική κάλυψη με το βιβλιάριο απορίας. Επίσης εφαρμόζεται στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που αυτό από μόνο του καταργεί αυτόματα το δικαίωμα του να είσαι πολίτης αυτής της χώρας. Ζητούμε κατάργηση της επιβολής χρηματικής ποινής και της αφαίρεσης ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

6)ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ

Οι περισσότεροι κρατούμενοι χρεώνονται πειθαρχικά αδικήματα, τα οποία πολλές φορές είναι αναίτια, άδικα και καταχρηστικά. Είναι δε ελάχιστοι οι κρατούμενοι που δεν έχουν χρεωθεί πειθαρχικά αδικήματα, τα οποία είναι ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας της χρήσης του δικαιώματος της υφ’ όρων απόλυσης.
Πολλά εξ’ αυτών οφείλονται στην προκλητική συμπεριφορά μερίδας του προσωπικού των φυλακών κι επιπλέον τα μεγαλοποιούν με αναληθείς αναφορές. Άλλα πάλι οφείλονται σε μικροδιαπληκτισμούς. Γενικά οι περισσότεροι κρατούμενοι δε δικαιώνονται από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της φυλακής και ποτέ με τυχόν προσφυγή τους στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.
Ο εισαγγελέας της φυλακής συνήθως ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του Διευθυντή προσωπικού της φυλακής και τις περισσότερες φορές αδιαφορεί για τα πραγματικά καθήκοντα για τα οποία είναι διορισμένος. Φορτωμένος με πειθαρχικά παραπτώματα ο κρατούμενος αποφυλακίζεται πολύ αργότερα απ’ την ημερομηνία συμπλήρωσης της ποινής του διότι κρίνεται ως μη «σωφρονισμένος». Ως αποτέλεσμα, συχνά, φτάνει να εκτίει ολόκληρη την ποινή του χωρίς επιπλέον να μπορεί να εργαστεί ώστε να τη μειώσει, διότι του έχουν στερήσει και αυτό το δικαίωμα.
Άρα λοιπόν ζητάμε να εξετάζονται τα πειθαρχικά παραπτώματα κατ’ ουσία και να αποδίδονται ευθύνες μόνο όταν πραγματικά υπάρχουν. Επίσης εφ’ όσον με τις πειθαρχικές ποινές που του έχουν επιβληθεί, ο κρατούμενος έχει ήδη στερηθεί βασικών του δικαιωμάτων και τιμωρηθεί (στέρηση εργασίας, εγκλεισμός στον ειδικό χώρο, πειθαρχική μεταγωγή εσωτερική ή εξωτερική, στέρηση επισκεπτηρίων, αδειών, αλληλογραφίας κ.α), κατά τη διάρκεια της έκτισης της ποινής του, ζητάμε να μην υφίσταται διπλή τιμωρία απ’ αυτά ώστε να αποτελούν και ανασταλτικό παράγοντα στη λήψη της υφ’ όρων απόλυσής του.

7)ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ

Ο κάθε κρατούμενος αφού εκτίσει πραγματικά το 1/5 της ποινής του, δικαιούται τακτική άδεια εξόδου. Οι παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών, το δικαίωμα αυτό το έχουν αφού εκτίσουν τα 2/5 της ποινής τους. Σχεδόν κανείς όμως εξ’ αυτών δε μπορεί άμεσα να κάνει χρήση αυτού του ευεργετικού δικαιώματος, είτε με πρόφαση τα πειθαρχικά παραπτώματα που βαραίνουν τους περισσότερους, είτε χωρίς πειθαρχικά, αφού του αρνούνται την άδεια χωρίς κάποια δικαιολογημένη αιτία. Στην ουσία δηλαδή, η χορήγηση αυτού του δικαιώματος δίνεται πολύ αργότερα ή και καθόλου, τις περισσότερες δε φορές επιλεκτικά, σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τα συμφέροντα της εκάστοτε υπηρεσίας. Ζητάμε λοιπόν να δίνονται οι τακτικές άδειες εξόδου, ανεξαιρέτως σε όλους όσους τις δικαιούνται, χωρίς διακρίσεις και αμέσως μόλις τις δικαιούνται, και επιπλέον να ισχύσει με νέα διάταξη το 1/5 και για τους χρήστες παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών.

8)ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Ο υπερπληθυσμός, το ανειδίκευτο προσωπικό, η άνιση μεταχείριση, οι ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης, η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πολλές φορές η κατάχρηση εξουσίας από μερίδα σωφρονιστικών υπαλλήλων ή και δικαστικών, καθιστά τις συνθήκες κράτησης επιεικώς απαράδεκτες. Μέχρι και πριν λίγα χρόνια κρατούμενοι , πάσχοντες από ανίατες ασθένειες, είχαν το δικαίωμα της αποφυλάκισης με τη χρήση του ευεργετικού δικαιώματος της ανήκεστου βλάβης. Σήμερα αυτό έχει καταργηθεί. Μόνο στον Κορυδαλλό, αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάπου 300 πάσχοντες από θανατηφόρες και ανίατες ασθένειες, οι οποίοι κατ’ ουσία έχουν καταδικαστεί σε θάνατο μέσα στη φυλακή και χωρίς στοιχειώδη ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα. Ζητάμε τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και την επαναφορά της διάταξης για την ανήκεστο βλάβη.
Τέλος τονίζουμε ότι τα καταστήματα κράτησης δεν είναι σωφρονιστικά, αλλά χώροι ψυχικού και ενίοτε σωματικού βασανισμού ανθρώπων. Ο όρος «σωφρονισμός» δεν υφίσταται καν. Όχι μόνο δε δίνουν ευκαιρία σε ανθρώπους που είχαν παραβατική συμπεριφορά να επανενταχθούν, αλλά τους καταστρέφουν ολοκληρωτικά, στερώντας τους κάθε ανθρώπινο δικαίωμα στη ζωή. Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ψυχολογική βοήθεια, επαγγελματική κατάρτιση και καμία μέριμνα για ομαλή επανένταξη στην κοινωνία.

9)ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΕΦΗΒΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ζητάμε να τους δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν σε ειδικά προγράμματα εκτός φυλακών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, τεχνικής και επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε με τον τρόπο αυτό, να τους δίνονται τα κατάλληλα εφόδια για την αντιμετώπιση της παραβατικότητάς τους, για να πάψουν πλέον να αποτελούν το φυτώριο των αυριανών φυλακών ενηλίκων.
Το διπλό έγκλημα κατά της ανθρώπινης ύπαρξης, μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής, είναι η κράτηση πέραν των ισοβίων. Ζητάμε να καταργηθεί η ενισχυμένη ισόβια, το όριό της να αγγίζει τα 25 έτη μικτά, χωρίς να χρειάζεται υπογραφή χάριτος. Να δίνεται ευκαιρία στον κρατούμενο για το μικρό υπόλοιπο της ζωής του, να ζήσει το προνόμιο της ελευθερίας.
Επίσης ζητάμε να υπάρξει νόμος διακανονισμού πληρωμής για τα τελευταία 3 χρόνια με σκοπό νέας ευκαιρίας και αποσυμφόρησης δίνοντας τη δυνατότητα για εκδίκαση νέων υποθέσεων στα δικαστήρια, που ανέρχονται σε χιλιάδες, αγγίζοντας τα όρια της παραγραφής.

ΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΔΙΑΒΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

2. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

9-11-2008
Από τις αρχές Νοεμβρίου χιλιάδες κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών ξεκίνησαν συντονισμένα το δίκαιο αγώνα τους ζητώντας ικανοποίηση των αιτημάτων τους και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα σύγχρονα κολαστήρια των φυλακών.
Αυτή τη στιγμή 8.500 κρατούμενοι πανελλαδικά συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με 2.300 αγωνιζόμενους να έχουν ήδη ξεκινήσει απεργία πείνας και τους υπόλοιπους να απέχουν από το συσσίτιο. Αν και πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξέγερση στις ελληνικές φυλακές κατά τις τελευταίες δεκαετίες, τα Μ.Μ.Ε σιωπούν και το κράτος αδιαφορεί. Όμως η αλληλεγγύη όσων εξεγείρονται μέσα και έξω από τις φυλακές δυναμώνει την «Κραυγή Ελευθερίας».

Την Τρίτη 11 Νοεμβρίου στις 6:00 μ.μ στην Καμάρα, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης καλεί σε συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στον αγώνα των εξεγερμένων φυλακισμένων όλης της χώρας.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΥΡΙΟ

ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΑΠ’ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΛΙΑ

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στρατηγού Μακρυγιάννη 17, τηλ. 2310261290
www.resistance2003.gr
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΡΘΡΟΥ ΑΠΌ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά σωφρονιστικά χρονικά που επιχειρείται με οργανωμένο και συντεταγμένο τρόπο η διεκδίκηση αιτημάτων από όλους τους κρατούμενους. Πρέπει να αποδείξουμε ότι «είμαστε σάρκα από τη σάρκα της κοινωνίας και δεν μας αξίζει η συμπεριφορά που υφιστάμεθα», προσθέτουν και ανακοινώνουν ότι θα προσφύγουν ομαδικά κατά της κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας την καταδίκη της Ελλάδας για βασανιστήρια και απάνθρωπη συμπεριφορά.
«Διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή για μας και τις οικογένειές μας, να πάψουμε να εξοντωνόμαστε μέσα στα ελληνικά κολαστήρια», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Μιλούν ακόμη για χιλιάδες νέους ανθρώπους που βρίσκονται σε συνεχή καταστολή, κολυμπώντας μέσα σε θάλασσες ηρωίνης, μεθοδευμένα χορηγούμενης και «βουνά ψυχοφαρμάκων αφειδώς χορηγούμενων». Καταμετρούν επίσης κάθε χρόνο 180 έως 250 νεκρούς κρατούμενους και υποστηρίζουν ότι οι έγκλειστοι, σύμφωνα με δικό τους προσκλητήριο, φτάνουν τις 14.000, αντί των 12.000 που μετρά το υπουργείο.

«Εμείς οι κρατούμενοι στα κολαστήρια που κατ’ ευφημισμό καλούνται φυλακές του ελληνικού κράτους, κουρασμένοι από τις ψεύτικες υποσχέσεις όλων των υπουργών Δικαιοσύνης τα τελευταία 10 χρόνια για καλυτέρευση των συνθηκών κράτησης, αποφασίσαμε να κινηθούμε δυναμικά, ώστε να επιβάλουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις μας. Ζητάμε αλλαγή της νομοθεσίας, εφαρμογή των υπαρχόντων νόμων με βάση τις συστάσεις της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά των βασανιστηρίων (CPT) και της Ε.Ε.», επισημαίνουν με έμφαση.

Τα κυριότερα από τα αιτήματά τους είναι:

* Ιατρική κάλυψη των φυλακών σε 24άωρη βάση και έγκαιρη επικοινωνία μεταξύ κελιών και φυλακίων σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών.

* Οι μεταφορές των βαρέως ασθενούντων στα νοσοκομεία να γίνεται με ασθενοφόρα και όχι με τζιπ.

* Να εξανθρωπισθεί το επισκεπτήριο των συζύγων με διευρυμένη εφαρμογή του «ελεύθερου» επισκεπτηρίου σε κλειστό ιδιαίτερο χώρο.

* Να εξοπλιστούν οι φυλακές με σύγχρονα μέσα ανίχνευσης ναρκωτικών ώστε να σταματήσουν οι εξευτελιστικές μέθοδοι σωματικής έρευνας των κρατουμένων.

* Να κρατούνται τα θύματα-χρήστες σε ειδικά κέντρα παροχής βοήθειας και να παρέχεται προνοιακή υποστήριξη στους οικονομικά ασθενέστερους.

* Να παρέχονται τα ευεργετικά ημερομίσθια και η συμμετοχή σε προγράμματα δουλειάς, δεύτερης ευκαιρίας, σε όλους τους κρατούμενους χωρίς διακρίσεις.

* Να χορηγούνται οι εκπαιδευτικές, τακτικές και έκτακτες άδειες σε όσους κρατούμενους πληρούν τις προϋποθέσεις και όχι επιλεκτικά. Να αυξηθούν σε 60 οι μέρες άδειας και να μειωθούν τα ανώτατα όρια της παραμονής στη φυλακή ως προϋπόθεση χορήγησής της. Σήμερα τα όρια αυτά είναι 5 χρόνια για τις καθείρξεις και 8 χρόνια για την ποινή των ισοβίων.

* Να εφαρμοσθεί το προβλεπόμενο μέτρο της ημιελεύθερης διαβίωσης και κοινωφελούς εργασίας και να κρατούνται κοντά στον χώρο κατοικίας τους.

* Να γίνει εφάπαξ αποσυμφόρηση με αναστολή μέρους των ποινών καθώς την τελευταία 8ετία η υστερία των παραδικαστικών κυκλωμάτων οδήγησε σε εξοντωτικές ποινές.

* Να εκτίονται ενιαία οι ποινές για όλα τα αδικήματα χωρίς διακρίσεις στα όρια για την υφ’ όρον απόλυση.

* Να εκσυγχρονισθούν ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων, τον εξανθρωπισμό των ορίων των ποινών και όχι την εκδικητική τιμωρία.

* Να μειωθεί η οροφή των 25 ετών συνεχούς κράτησης, με εξαίρεση τα ειδεχθή εγκλήματα, στα 15-18 χρόνια.

* Να εφαρμοσθεί σύμφωνα με τον νόμο το μέτρο της προφυλάκισης και να βελτιωθούν οι συνθήκες στα κρατητήρια μεταγωγών.

* Να επιτραπεί σε μέλη ΜΚΟ, φορέων και του Κοινοβουλίου να επισκεφθούν τις φυλακές.

*
Να εξαλείφονται οι πειθαρχικές ποινές μετά την έκτισή τους, να κλείσουν οι παλιές φυλακές, να καταργηθεί πλήρως η λογοκρισία της αλληλογραφίας και να γίνει ο διαχωρισμός των κρατουμένων. *

(Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ
Αναδημοσίευση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 09/10/2008)

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

Αποθήκες ανθρώπων, κολαστήρια, φυλακές ή απλά για το Υπουργείο Δικαιοσύνης «Σωφρονιστικά Καταστήματα». Οι «ένοικοι» αυτών των «καταστημάτων», που αγγίζουν πλέον τις 14.000 (και στα κρατητήρια άλλοι 3.000 κρατούμενοι), είναι υποχρεωμένοι να μένουν σε μεσαιωνικές συνθήκες κράτησης και να ανέχονται καθημερινά την καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους.

Ο μεγάλος αριθμός των νεκρών είναι δηλωτικός των πολύ κακών συνθηκών κράτησης:377κρατούμενοι πέθαναν την τελευταία δεκαετία. Το 2007 πέθαναν 52 κρατούμενοι. Τον Απρίλιο του 2006 τέσσερις κρατούμενοι κάηκαν ζωντανοί στις φυλακές Κορυδαλλού, λόγω αδιαφορίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Τα προβλήματα πολλά… Καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Υπερπληθυσμός, 4 κρατούμενοι σε ατομικά κελιά. Αυστηροποίηση ποινών. Ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Βία και καταστολή από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Κράτηση σε απομακρυσμένες από τον ιστό της πόλης φυλακές. Στέρηση αδειών και ευεργετημάτων. Έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Μεταγωγές πισθάγκωνα σε βρώμικες και ανθυγιεινές κλούβες…

Κρατούμενοι από όλες τις φυλακές έχουν διατυπώσει 45 αιτήματα, χαρτογραφώντας πλήρως την κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα, και απαιτούν λύσεις. Οι κρατούμενοι δηλώνουν ότι θα κατέλθουν σε μαζική απεργία πείνας και αποχή από κάθε εργασία και δραστηριότητα εάν έως τις 30 0κτωβρίου ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν δώσει λύσεις.

Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στους κρατούμενους και τον αγώνα τους για βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος.

Συνοπτικά κάποια από τα αιτήματα:

§ Εφαρμογή του Σωφρονιστικού Κώδικα και βελτίωσή του.
§ Οι χρήστες ψυχότροπων ουσιών να εκτίουν και αυτοί τα 3/5 της ποινής αντί των 4/5 που ισχύει σήμερα.
§ Να εφαρμόζεται το μέτρο της προσωρινής κράτησης (προφυλάκισης) όπως ορίζεται από τον Σ.Κ. και να μην γίνεται κατάχρησή του.
§ Να γίνει μερική παραγραφή μέρους της ποινής σε όλους τους κρατούμενους.
§ Να εφαρμόζεται το μέτρο της χορήγησης των τακτικών αδειών σε όλους τους κρατούμενους που θεμελιώνουν το δικαίωμα και να διευρυνθούν οι όροι χορήγησής τους.
§ Να χορηγείται η υφ’ όρων απόλυση σε όλους τους δικαιούμενους.
§ Να εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα μέτρα για τους εναλλακτικούς τρόπους έκτισης της ποινής όπως τα ανοικτά κέντρα κράτησης, τα ευεργετικά ημερομίσθια, η ημιελεύθερη διαβίωση, η κοινωφελής εργασία.
§ Να εξανθρωπιστεί το επισκεπτήριο των κρατουμένων με τις συζύγους και τα τέκνα τους με διευρυμένη εφαρμογή του θεσμού του «ελεύθερου επισκεπτηρίου» σε ιδιαίτερο χώρο.
§ Να επιτρέπεται η είσοδος στις φυλακές στους βουλευτές και τους κοινωνικούς θεσμικούς φορείς (Συνήγορος του Πολίτη, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Δικηγορικοί Σύλλογοι, Μ.Κ.Ο. και Διεθνείς Οργανισμοί). Να σπάσει το άβατο.
§ Να τιμωρούνται αυστηρά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι όταν ασκούν σωματική βία στους κρατούμενους και να θεσμοθετηθεί ο Συνήγορος του Φυλακισμένου στον οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι κρατούμενοι για υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.
§ Να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης εξασφαλίζοντας στους κρατούμενους ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση.

ΠΗΓΗ: www.keli.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: Ιωάννα Δρόσου 6936514299, Πάνος Λάμπρου 6944361139

*
Ερώτηση Θ.Δρίτσα, Φ.Κουβέλη, Π.Κοροβέση, Τ.Κουράκη, Γ.Μπανιά, Ν.Τσούκαλη προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

14/10/2008

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές οι οποίες δεν μπορούν να αντέξουν τον πολύ μεγάλο αριθμό των κρατουμένων. Στις φυλακές κρατούνται 12.000-14.000 και στα κρατητήρια 2.500-3.000 κρατούμενοι.

Η υπέρβαση των κανόνων που ορίζει ο Σωφρονιστικός Κώδικας έχει συμβάλει καθοριστικά στο πρόβλημα.

Επίσης η μη εφαρμογή πολλών διατάξεων του Σ. Κ. έχει μετατρέψει τις φυλακές σε μεσαιωνικά φρούρια όπου συστηματικά καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο μεγάλος αριθμός των νεκρών είναι δηλωτικός και των πολύ κακών συνθηκών κράτησης:377κρατούμενοι πέθαναν την τελευταία δεκαετία. Το 2007 πέθαναν 52 κρατούμενοι. Τον Απρίλιο του 2006 τέσσερις κρατούμενοι κάηκαν ζωντανοί στις φυλακές Κορυδαλλού, λόγω αδιαφορίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Κρατούμενοι από όλες τις φυλακές έχουν διατυπώσει 45 αιτήματα, χαρτογραφώντας πλήρως την κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα, και απαιτούν λύσεις. Οι κρατούμενοι δηλώνουν ότι θα κατέλθουν σε μαζική απεργία πείνας και αποχή από κάθε εργασία και δραστηριότητα εάν έως τις 30 0κτωβρίου ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν δώσει λύσεις.

Επειδή θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η εφαρμογή του Σωφρονιστικού Κώδικα και η βελτίωσή του, καθώς και ότι μπορούν άμεσα να ικανοποιηθούν αιτήματα των κρατουμένων όπως
* Οι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών να εκτίουν και αυτοί τα 3/5 της ποινής αντί των 4/5 που ισχύει σήμερα
* Να εφαρμόζεται το μέτρο της προσωρινής κράτησης (προφυλάκισης) όπως ορίζεται από τον Σ.Κ. και να μην γίνεται κατάχρησή του
* Να γίνει μερική παραγραφή μέρους της ποινής σε όλους τους κρατούμενους
* Να εφαρμόζεται το μέτρο της χορήγησης των τακτικών αδειών σε όλους τους κρατούμενους που θεμελιώνουν το δικαίωμα και να διευρυνθούν οι όροι χορήγησής τους
* Να χορηγείται η υφʼ όρων απόλυση σε όλους τους δικαιούμενους
* Να εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα μέτρα για τους εναλλακτικούς τρόπους έκτισης της ποινής όπως τα ανοικτά κέντρα κράτησης, τα ευεργετικά ημερομίσθια, η ημιελεύθερη διαβίωση, η κοινωφελής εργασία
* Να εξανθρωπιστεί το επισκεπτήριο των κρατουμένων με τις συζύγους και τα τέκνα τους με διευρυμένη εφαρμογή του θεσμού του «ελεύθερου επισκεπτηρίου» σε ιδιαίτερο χώρο
* Να επιτρέπεται η είσοδος στις φυλακές στους βουλευτές και τους κοινωνικούς θεσμικούς φορείς (Συνήγορος του Πολίτη, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Δικηγορικοί Σύλλογοι, Μ.Κ.Ο. και Διεθνείς Οργανισμοί)
* Να καταργηθούν οι φυλακές ανηλίκων και να εφαρμοστούν εναλλακτικές μορφές έκτισης της ποινής
* Να τιμωρούνται αυστηρά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι όταν ασκούν σωματική βία στους κρατούμενους και να θεσμοθετηθεί ο Συνήγορος του Φυλακισμένου στον οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι κρατούμενοι για υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους
* Να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης εξασφαλίζοντας στους κρατούμενους ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση

Ερωτάται ο κ. υπουργός

Γιατί δεν προβαίνει στην άμεση λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Kουβέλης Φώτης
Κουράκης Τάσος
Μπανιάς Γιάννης
Δρίτσας Θοδωρής
Τσούκαλης Νίκος
Κοροβέσης Περικλής

http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=11912

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες