Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Με ετήσιο κύκλο εργασιών 27 δισ. ευρώ κινείται το σύγχρονο δουλεμπόριο

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διακίνηση ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστική εργασία ή αφαίρεση οργάνων, διαπιστώνουν οργανώσεις που μάχονται κατά του φαινομένου. Η ανάγκη επιβίωσης είναι παράγοντας που τροφοδοτεί αυτό το τρομακτικό «εμπόριο», το οποίο, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 27 δισ. ευρώ.


Σε ολόκληρο τον κόσμο πέφτουν κάθε χρόνο θύματα των σύγχρονων δουλέμπορων 800.000 έως 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ στην Ευρώπη το φαινόμενο πλήττει 100.000-200.000 ανθρώπους που πέφτουν θύματα κυρίως σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Η εκπρόσωπος της καθολικής οργάνωσης Caritas, Ζενεβιέβ Κολά, δήλωσε ότι η διακίνηση ανθρώπων βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στη γηραιά ήπειρο. «Ο οικονομικός παράγοντας εξηγεί το φαινόμενο που τροφοδοτείται από την ανάγκη επιβίωσης», είπε.

Εδώ και μερικά χρόνια το κέντρο διακίνησης έχει μετακινηθεί από την Ασία στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη, απ' όπου προέρχονται τα περισσότερα θύματα, ενώ η Δυτική Ευρώπη είναι η ζώνη προορισμού. Εκεί όμως καταλήγουν για σεξουαλική εκμετάλλευση και άνθρωποι από την Αφρική, κυρίως τη βόρεια.

Στόχος των δουλέμπορων και μάλιστα εύκολος είναι τα παιδιά, «σχεδόν πάντα παιδιά μεταναστών, ενίοτε περιθωριοποιημένα» που, κατά την κ. Κολά, «θέτει και το μείζον θέμα της προστασίας των ανηλίκων και των μεταναστών». Τα στοιχεία για το απεχθές δουλεμπόριο δημοσιοποιούνται εν όψει της αυριανής, δεύτερης ευρωπαϊκής ημέρας κατά της διακίνησης ανθρώπων, κατά την οποία οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν σύνοδο στο Παρίσι.

Από έκθεση της ιταλικής Caritas, που δημοσιοποιήθηκε χθες, προκύπτει ότι στην Ιταλία, μία από τις πλούσιες χώρες του κόσμου, ένας πολύ μεγάλος αριθμός κατοίκων ζει κάτω ή στο όριο της φτώχειας με περίπου 500-600 ευρώ. Σε αριθμούς αυτό μεταφράζεται σε 7,5 εκατομμύρια ανθρώπους ή 13% του πληθυσμού. Η ανισότητα είναι εμφανής και εντός της χώρας, με ορισμένες περιοχές του νότου να έχουν ποσοστό φτωχών μέχρι και 25%. Τα πράγματα χειροτέρεψαν για τις οικογένειες που έχουν από τρία παιδιά και πάνω και για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. Στη δεύτερη αυτή κατηγορία ο αριθμός των φτωχών μόνο στον Βορρά της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 40%. Για δέκατη χρονιά η Ιταλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων που κινδυνεύουν να περάσουν κάτω από το όριο της φτώχειας (20%) με μόνη την Ελλάδα να την... κερδίζει (21%). Η Caritas δίνει επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2008 αυξήθηκαν κατά 17% οι κατασχέσεις ακινήτων για μη πληρωμή χρεών, ενώ στα γεύματα της καθολικής οργάνωσης πήγαν πέρυσι 200.000 άνθρωποι, το 70% ξένοι.


(Πηγές: Γαλλικό, ΑΠΕ, www.confinionline.it)


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/10/20

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες