Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

NEΠAΛ Oι Mαοϊκοί στην κυβέρνηση

Η νίκη του Μαοϊκού Κομμουνιστικού Κόμματος του Νεπάλ (ΚΚΝ-Μ), που κέρδισε, στις πρόσφατες εκλογές, όχι μόνο τις μισές έδρες της "συντακτικής εθνοσυνέλευσης" αλλά και την κυβερνητική εξουσία, συντάραξε σαν σεισμός την χώρα.

Για πάνω από δέκα χρόνια οι Μαοϊκοί βρίσκονταν σε έναν άγριο ανταρτοπόλεμο ενάντια στον Βασιλικό Στρατό του Νεπάλ και τη μοναρχία και τους γαιοκτήμονες που ο στρατός προστάτευε.

Το μέγεθος της νίκης των Μαοϊκών είναι ένα τρομαχτικό πλήγμα για την αμερικανική πολιτική στην περιοχή. Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Βρετανία ενισχύαν και εξοπλίζαν τον Βασιλικό Στρατό του Νεπάλ. Η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει το Μαοϊκό Κομμουνιστικό Κόμμα "τρομοκρατική οργάνωση".

Το 2005 ο βασιλιάς Γκιανέντρα έπαυσε την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας και ανέλαβε ο ίδιος άμεσα την ηγεσία του πολέμου ενάντια στους αντάρτες -που εκείνη την εποχή έλεγχαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δημοσιογράφων, το 80% της υπαίθρου. Ενα χρόνο αργότερα μια γενική απεργία και μια εξέγερση -οι Μαοϊκοί έπαιξαν κεντρικό ρόλο- αντέκρουσε με επιτυχία ένα κύμα μαζικής καταστολής και ανάγκασε τον βασιλιά σε μια ατιμωτική υπαναχώρηση.

Το κονοβούλιο διαλύθηκε, οι εξουσίες του βασιλιά περικόπηκαν δραστικά και προκηρύχθηκαν νέες εκλογές. Σε αντάλλαγμα το ΚΚΝ-Μ συμφώνησε να καταθέσει τα όπλα και να μετατραπεί σε ένα νόμιμο κόμμα.

Το πρώτο καθήκον της νέας κυβέρνησης θα είναι να χαράξει ένα νέο σύνταγμα για την χώρα. Η μοναρχία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, να καταργηθεί ολοκληρωτικά.

Ομως, παρά τους πανηγυρισμούς στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, το Κατμαντού, υπάρχουν πολλές ανησυχίες για το μέλλον. Μερικοί σχολιαστές προβλέπουν ότι οι Μαοϊκοί θα είναι πολύ λιγότερο ριζοσπαστικοί στην εξουσία από ότι ο κόσμος πιστεύει. Ο Μπαμπουράμ Μπαταράι, ένας από τους πιο σημαντικούς ηγέτες του ΚΚΝ-Μ και πιθανός πρωθυπουργός, είπε σε μια συνέντευξη την περασμένη βδομάδα: "Ο άμεσος στόχος μας δεν είναι η οικοδόμηση του σοσιαλισμού αλλά η οικοδόμηση ενός ισχυρού οικονομικού θεμέλιου... η ανάπτυξη βιομηχανικού καπιταλισμού, η κατάργηση των υπολειμμάτων της φεουδαρχίας".

Ο Μπαταράι είπε ότι ο κύριος στόχος θα είναι να αποτραπεί η αποσταθεροποίηση από τις "αντιδραστικές δυνάμεις" και να επιτευχθούν οι στόχοι της οικονομικής ανάπτυξης. "Θα υπάρξει πλήρες πεδίο δράσης για τον ιδιωτικό τομέα και τίποτα δεν πρόκειται να εθνικοποιηθεί ή να κοινωνικοποιηθεί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό."

Παρόλα αυτά εκατομμύρια φτωχοί στην νοτιοανατολική Ασία, που δίνουν καθημερινά την μάχη της επιβίωσης, θα γιορτάσουν τη νίκη των Μαοϊκών, εναποθέτοντας πάνω της τις ελπίδες τους για την αναδιανομή της γης, αξιοπρεπείς δουλιές, σπίτια, δημόσια υγεία και παιδεία. Θα ελπίζουν ότι οι δηλώσεις του Μπαταράι δεν είναι παρά μια προσπάθεια να κατευνάσουν τα νεύρα της αμερικανικής και της ινδικής κυβέρνησης και ότι, πίσω από αυτές, οι Μαοϊκοί παραμένουν πιστοί στο όραμα των ριζοσπαστικών κοινωνικών αλλαγών.

Ο χρόνος θα δείξει αν οι ελπίδες τους έχουν πραγματική βάση.

www.sek-ist.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες