Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Σύλληψη για το βιβλίο του Σάββα Ξηρού

Το κεφάλαιο 17Ν σίγουρα δεν έχει κλείσει ακόμη. Έξι χρόνια έχουν περάσει από το φοβερό καλοκαίρι του 2002 και οι πρωταγωνιστές της που συνελήφθησαν τότε βρίσκονται ήδη στη φυλακή εκτίοντας ποινές κάθειρξης που ξεπερνάνε τα χίλια χρόνια. Κι όμως η υπόθεση αυτή φαίνεται ότι ενοχλεί ακόμη. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι γερμανίδα δημοσιογράφος, που κάλυπτε τη δίκη της 17Ν και στη συνέχεια μετέφρασε στα γερμανικά το βιβλίο του Σάββα Ξηρού, συνελήφθη στην πατρίδα της κι αυτή τη στιγμή της έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα! Τα…

…περασμένα Χριστούγεννα η Χάικε Σράντερ ταξίδεψε στη Γερμανία. Ήταν ένα από τα συνηθισμένα ταξίδια της, καθώς η δημοσιογράφος ζει χρόνια στην Ελλάδα, είναι παντρεμένη με έλληνα και πηγαινοερχόταν στην πατρίδα της για επαγγελματικούς και οικογενειακούς λόγους. Αυτή τη φορά είχε σχεδιάσει μια επαγγελματική περιοδεία για να παρουσιάσει ένα βιβλίο: το βιβλίο του Σάββα Ξηρού με τίτλο «Η μέρα εκείνη», που στη Γερμανία εκδόθηκε με τον τίτλο «Γκουαντάναμο στα ελληνικά - Σύγχρονα βασανιστήρια στο κράτος δικαίου». Η μετάφραση ήταν της ίδιας και την έκδοση είχε αναλάβει ο εκδοτικός οίκος Pahl - Rugenstein - Verlag.

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Κολονίας, όμως, τη Σράντερ περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Αστυνομικοί τη συνέλαβαν με τη χρήση ενός παμπάλαιου εντάλματος σύλληψης από το 2001. Σε αυτό την κατηγορούσαν ότι ήταν από την άνοιξη του 1996 μέχρι την άνοιξη του 1998 «μέλος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», που υπήρχε – κατά τη γνώμη των γερμανικών αρχών – μέσα στην κατά τα άλλα νόμιμη οργάνωση DHKP-C.

Το DHKP-C, το «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο», είναι μια αριστερή οργάνωση στην Τουρκία που αγωνίζεται στην Ευρώπη με δημοκρατικά και πολιτικά μέσα για την ανατροπή του ολοκληρωτικού συστήματος στην Τουρκία. Στην πατρίδα του, όμως, έχει επιλέξει και τον ένοπλο αγώνα και προφανώς αυτό ήταν που ενόχλησε τις γερμανικές αρχές.

Η δημοσιογράφος πέρασε τη νύχτα σε κελί στη Βόννη και την επόμενη μέρα οδηγήθηκε στην Καρλσρούη, στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, για να αποφασίσει ο δικαστής εάν πρέπει να φυλακιστεί μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Η εισαγγελία, πάντως, παρά τις επίμονες προσπάθειές της, δεν κατάφερε να αποδείξει ότι πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση και ότι η δημοσιογράφος ήταν φυγάς όλα αυτά τα χρόνια που κρυβόταν στην Αθήνα. Πώς θα μπορούσε άλλωστε;

* Η Σράντερ είναι μια πολύ γνωστή δημοσιογράφος που γράφει επί χρόνια κυρίως για την καθημερινή εφημερίδα «Junge Welt» αλλά και για πολλές άλλες αριστερές εφημερίδες της Γερμανίας.

* Είναι δημοσιογράφος διαπιστευμένη στο ελληνικό υπουργείο Τύπου, γεγονός που την καταγράφει αυτομάτως στη λίστα της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, η οποία έχει στενότατη συνεργασία με τις γερμανικές αρχές.

* Μένει χρόνια στην Ελλάδα και έχει επανειλημμένα ταξιδέψει στη Γερμανία – χωρίς να συλληφθεί βεβαίως – είτε για προσωπικούς λόγους είτε για επαγγελματικούς, καθώς πολλές φορές έχει προσκληθεί ως ομιλήτρια σε δημόσιες εκδηλώσεις!

* Ήταν καλεσμένη από το κόμμα Die Linke, δηλαδή το Αριστερό Κόμμα, το αντίστοιχο του δικού μας Συνασπισμού στη Γερμανία, για να παρουσιάσει το βιβλίο στους βουλευτές του στη γερμανική Βουλή!

«Φυγάς» γνωστή στους πάντες!

«Ποιος φυγάς θα έγραφε εκατοντάδες άρθρα σε εφημερίδες υπογράφοντας με το αληθινό του όνομα και δηλώνοντας τον τόπο παραμονής του;» αναρωτιέται – και δικαίως – η Σράντερ. Και συνεχίζει:

«Όσο για την κατηγορία ότι πριν από δέκα χρόνια ήμουν μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, έπρεπε και η εισαγγελία να παραδεχτεί αμέσως ότι το πολύ πολύ με περιμένει μια ποινή με αναστολή. Τα αναφερόμενα χρόνια δούλευα στο Κέντρο Ελευθέρων Λαών, ένα γραφείο που όντως είχε σχέσεις με το – αυτή την περίοδο ακόμα νόμιμο στη Γερμανία! – DHKP-C και ήμουν και εκδότρια της πολιτικής εφημερίδας “Kurtulus”, που απαγορεύτηκε τον Αύγουστο του 1998, μαζί με την οργάνωση.

Η δουλειά μου ήταν π.χ. να οργανώνω επιτροπές που πήγαιναν στην Τουρκία για να παρακολουθούν πολιτικές δίκες ή να γράφω δελτία Τύπου καταγγέλλοντας παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Αυτή η δουλειά χρησιμοποιείται σαν απόδειξη συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση... Νομίζω πως το ότι επιχειρείται να κατασκευαστεί μια τρομοκράτισσα από μια όντως αριστερή και πολιτική δημοσιογράφο είναι σύμπτωμα της κατάστασης που έχει διαμορφώσει ο λεγόμενος “πόλεμος κατά της τρομοκρατίας” και δηλωτικό του σημείου στο οποίο έχουμε φτάσει τουλάχιστον στη Γερμανία.

Επειδή ούτε ο δικαστής πίστεψε ότι είμαι μια επικίνδυνη για φυγή τρομοκράτισσα, αφέθηκα ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Μέχρι στιγμής δεν μου επιτρέπεται να φύγω από τη Γερμανία, πρέπει να δηλώνω παρούσα μια φορά την εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα στο χωριό μου και πλήρωσα 5.000 ευρώ εγγύηση. Όλα αυτά μέχρι να αποφασίσουν εάν θα με πάνε σε δίκη ή όχι»…

Ο γερμανικός Τύπος αντιδρά

Όπως ήταν φυσικό, η υπόθεση Σράντερ προκάλεσε μεγάλη φασαρία. Ο Τύπος αντέδρασε έντονα – και όχι μόνο η εφημερίδα «Junge Welt» ή μόνο οι αριστερές εφημερίδες. Τα γερμανικά ΜΜΕ είδαν στην υπόθεσή της μια ακόμα προσπάθεια παρεμπόδισης της ελευθεροτυπίας και εκφοβισμού δημοσιογράφου. Σε αρκετά άρθρα διατυπωνόταν ακόμα και η ερώτηση αν είναι οι ελληνικές αρχές αυτές που βρίσκονται πίσω από τη σύλληψη προσπαθώντας να παρεμποδίσουν να γίνει γνωστό το θέμα του βιβλίου στη υπόλοιπη Ευρώπη.

Θυμίζουμε εδώ ότι στο βιβλίο «Η μέρα εκείνη» ο Σάββας Ξηρός περιγράφει πώς ανακρίθηκε στην εντατική του Ευαγγελισμού και περιγράφει μεθόδους που συνιστούν βασανιστήρια.

Τα σχέδια των αρχών να εμποδίσουν την παρουσίαση του «ενοχλητικού» βιβλίου, πάντως, δεν πέτυχαν. Μόλις η Σράντερ αφέθηκε ελεύθερη, έκανε ολόκληρη περιοδεία συμπεριλαμβάνοντας και την παρουσίαση του βιβλίου στη Βουλή. Λόγω της «διαφήμισης» που έκανε η σύλληψή της, στις παρουσιάσεις σημειώθηκε κοσμοσυρροή, γεγονός που άφησε έκπληκτους τους διοργανωτές.

Σήμερα η Σράντερ παραμένει καθηλωμένη στη Γερμανία χωρίς να υπάρχει εις βάρος της κατηγορητήριο, αφού το ένταλμα σύλληψης δεν έχει αξία κατηγορητηρίου, κι έχει κάνει αίτηση για να της επιτρέψουν να γυρίσει στην Αθήνα. Άραγε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Ελλάδα το γνωρίζει; Και τι κάνει για την πρώην συνάδελφό του; Αναμένουμε απαντήσεις...

(Ποντίκι, 14.2.2008)

http://www.topontiki.gr/Pontiki/index.php?option=com_content&task=view&id=2656&Itemid=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες