| |
|
Επιμέλεια: Λίζα Αλιφραγκή
Για κάποιο χρονικό διάστημα εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου, αφού είχε σπουδάσει νομικά στο πανεπιστήμιο της Αβάνας. Η ζωή του, αλλά και η πολιτική του δράση, είχε μεγάλο αντίκτυπο στη χώρα του, αποτελώντας «εθνικό σύμβολο επανάστασης» μέχρι και τα 80 του χρόνια. Ηγετική μορφή, με την εμφάνισή του να αποτελεί παγκόσμιο στερεότυπο τη γενειάδα, τη στρατιωτική στολή, αλλά και την αναγνωρισιμότητα από το μικρό του και μόνο όνομα: Fidel.
Η απίστευτή ικανότητα του να εμπνέει και να επηρεάζει το λαό, αλλά και η πολύωροι λόγοι του, που πολλές φορές ξεπερνούσαν τις 5 ώρες, θα μείνουν αναμφισβήτητα στην ιστορία. Υπήρξε ένθερμος πολέμιος των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες επέβαλαν στην Κούβα οικονομικό και εμπορικό αποκλεισμό, κάνοντας το λαό να υποφέρει.
Αδιάλλακτος στις διαπραγματεύσεις του, κατάφερε να αποτελέσει ηγετική μορφή των απανταχού φτωχών και καταπιεσμένων της Λατινικής Αμερικής και του Τρίτου Κόσμου, με κύριο μέλημά του να κάνει την Κούβα χώρα ίσων δικαιωμάτων και απολαβών, να αναπτύξει τις υγειονομικές υπηρεσίες της, αλλά και να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια σε βασανισμένους λαούς.
Η CIA έκανε προσπάθειες - κατά καιρούς - για να ξεφορτωθεί τον Κάστρο, με διάφορους τρόπους, ακόμα και μέσω της μαφίας. Κυρίαρχος, μάλιστα, ήταν ο φόβος μιας πιθανής ενέργειας δηλητηρίασης του κουβανού ηγέτη. Γεγονός είναι πάντως πως δύσκολα μια τέτοια προσπάθεια θα έφερνε αποτέλεσμα, αφού το περιβάλλον του ήξερε πολύ καλά τον τρόπο να τον προστατεύει.
Η ζωή του Κάστρο «περικλείει» αρκετά από τα σημαντικότερα γεγονότα, που επηρέασαν αναμφισβήτητα τον πλανήτη το δεύτερο μισό του αιώνα: επαναστατικές μετακινήσεις, Ψυχρός Πόλεμος, αντιπαλότητα Ανατολής - Δύσης, κομμουνισμός ενάντια στην κεφαλαιοκρατία.
Ιστορικά γεγονότα της ζωής του
|
Στις αρχές Μαρτίου του 1952, λίγο μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Μπατίστα, ο Κάστρο οργανώνει ένα παράνομο επαναστατικό κίνημα. Ένα χρόνο αργότερα, κατά τα τέλη του Ιουλίου 1953, επιτίθεται με τους αντάρτες στο στρατώνα της Μονκάδα, ενώ λίγες μόλις μέρες μετά (1 Αυγούστου 1953) συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε φυλάκιση 15 ετών στο νησί των Πεύκων στον Ειρηνικό, μαζί με τον αδελφό του Ραούλ.
Το 1955 ο Μπατίστα απονέμει αμνηστία στον Κάστρο, ο οποίος καταφεύγει στις ΗΠΑ, όπου συνεχίζει τον αγώνα του, για να κερδίσει τους εξόριστους της Κούβας και να τους μυήσει στην επανάσταση. Το αποτέλεσμα ήταν να εξοργίσει την αμερικανική κυβέρνηση και να εκδιωχθεί και πάλι προς την πόλη του Μεξικό, όπου και γνωρίζει τον Αργεντινό Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα. Αργότερα αποβιβάζεται και πάλι στην Κούβα κυνηγημένος στα βουνά. Στις 12 Ιουνίου1955 ο Φιντέλ ιδρύει το Κίνημα της 26ης Ιουλίου.
Στις 2 Δεκεμβρίου του 1956, με τους άνδρες του καταφθάνουν στην Κούβα με το γιοτ «Γράνμα», όπου μετά από σφοδρές μάχες με το στρατό, ο ίδιος και άλλοι 16 επιζώντες καταλαμβάνουν τη Σιέρρα Μαέστρο.
Η πρώτη ημέρα του χρόνου του 1959, αποτελεί ορόσημο για τη ζωή του Κάστρο: ο δικτάτορας Μπατίστα διαφεύγει στο εξωτερικό και 7 ημέρες μετά με τη βοήθεια των ανταρτών καταλαμβάνει την Αβάνα και έτσι γίνεται πρωθυπουργός της χώρας, μέχρι και το 1976.
Στις 16 Απριλίου του 1961, ο Κάστρο διακηρύττει το «σοσιαλιστικό χαρακτήρα» της επανάστασης, ενώ λίγες μέρες μετά επιχειρείται μια ανεπιτυχής προσπάθεια απόβασης 1.400 αντικαθεστωτικών στον Κόλπο των Χοίρων.
Στις 22 με 28 Οκτωβρίου 1962 η «κρίση των πυραύλων» έφερε αντιμέτωπες τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση, ενώ 3 χρόνια μετά ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας.
Η «αυτοκρατορία της επανάστασης», Κούβα, καταρρέει οικονομικά το 1990, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο Φιντέλ Κάστρο έχει τιμηθεί με το διεθνές βραβείο Λένιν (1961) και το χρυσό μετάλλιο Ζολιό-Κιουρί για την ειρήνη το 1972. Αποτελεί μια προσωπικότητα αποδεκτή από κάποιους, μισητή από άλλους, αδιαμφισβήτητα όμως θα παραμείνει στην ιστορία ως το «σύμβολο της επανάστασης», ως ένας κομμουνιστής ηγέτης που κατάφερε να επιβιώσει και να συνεχίσει να βρίσκεται στην εξουσία, ακόμα και μετά από την πτώση του κομμουνισμού.
Πηγή: BBC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου