ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
3 Φεβρουαρίου 2008
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), με την ευκαιρία της αυριανής επίσημης και ετεροχρονισμένης εκδήλωσης για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (που έχει οριστεί για τις 27 Ιανουαρίου), αποκαλύπτει πως η ελληνική πολιτεία δεν θεωρεί τους Έλληνες Εβραίους ως Έλληνες αλλά ως αλλογενείς, όπως και τους Μουσουλμάνους της Θράκης αλλά και τους μετανάστες. Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών για το Ισραήλ αναφέρεται πως υπάρχουν στη χώρα αυτή μόνο 250 ομογενείς, ενώ οι Έλληνες Εβραίοι που ζουν στη χώρα αυτή είναι πολλές εκατοντάδες (http://www.ypex.gov.gr/www.mfa.gr/el-GR/Policy/Geographic+Regions/Mediterranean-Middle+East/Bilateral+Relations/Israel/). Το γεγονός καταγγέλθηκε στο ΕΠΣΕ πριν δεκαέξι μήνες και το ΕΠΣΕ έστειλε τότε την επισυναπτόμενη επιστολή στην Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, την 1 Οκτωβρίου 2006. Το ΕΠΣΕ απάντηση δεν πήρε. Στο μεταξύ η ιστοσελίδα μεταφέρθηκε σε άλλη διεύθυνση χωρίς καμιά αλλαγή του περιεχομένου. Λίγο αργότερα, στο ΕΠΣΕ καταγγέλθηκε πως Έλληνας Εβραίος διαπίστωσε πρόσφατα πως είχε αποστερηθεί της ελληνικής ιθαγένειας με μυστική απόφαση στις 3 Μαΐου 1963 με βάση το διαβόητο και καταργημένο πια άρθρο 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας με το οποίο αφαιρούνταν αυθαίρετα ιθαγένειες από «αλλογενείς» -κυρίως Μουσουλμάνους της Θράκης- που διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό. Ο ενδιαφερόμενος έκανε αίτηση ανάκλησης της απόφασης ως μη σύννομης, η οποία απορρίφθηκε αναιτιολόγητα ως αβάσιμη από το Υπουργείο Εσωτερικών (Υπουργός Προκόπης Παυτλόπουλος) στις 3 Μαΐου 2007. Ο Συνήγορος του Πολίτη, στον οποίο προσέφυγε στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος μέσω του ΕΠΣΕ, επισήμανε στις 5 Νοεμβρίου 2007 στο Υπουργείο Εσωτερικών πως αποτελούσε σαφές και εμπεριστατωμένο επιχείρημα της αίτησης ανάκλησης ότι «οι έλληνες ισραηλίτες δεν είναι ‘αλλογενείς’ καθ’ όσον η ιδιότητα του ισραηλίτη αποτελεί αμιγώς θρησκευτικό προσδιορισμό» και πως η έλλειψη απάντησης σε αυτό το επιχείρημα δημιουργούσε «ζήτημα νομιμότητας» της αναιτιολόγητης απορριπτικής απόφασης. Για το λόγο αυτό ο Συνήγορος ζήτησε να επανεξεταστεί η αίτηση του ενδιαφερομένου. Το Υπουργείο Εσωτερικών ούτε εδώ απάντησε.
Το ΕΠΣΕ καταγγέλλει τη στάση των Υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών που αυθαίρετα και παράνομα αρνούνται την ελληνική εθνική ταυτότητα των Ελλήνων Εβραίων την οποία οι ίδιοι επιλέγουν και στην οποία επιμένουν και τους ετεροπροσδιορίζουν ως αλλογενείς. Καλούν δε τα άλλα πολιτικά κόμματα να ελέγξουν κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση για τις σχετικές ενέργειες (δύο πράξεις θεώρησης των Ελλήνων Εβραίων ως αλλογενών) και παραλήψεις της (διπλή άρνηση απάντησης σε Συνήγορο του Πολίτη και Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι) ώστε να σεβαστεί η ελληνική πολιτεία το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού αλλά και την ιστορία της χώρας.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/
Κυρία Ντόρα Μπακογιάννη
Υπουργό Εξωτερικών
Fax: 2103681433
Κοιν: ΚΙΣ
1 Οκτωβρίου 2006
Κυρία Υπουργέ,
Μας επισημάνθηκε σήμερα ότι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου σας για το Ισραήλ (http://www.mfa.gr/www.mfa.gr/el-GR/Policy/Geographic+Regions/Mediterranean-Middle+East/Bilateral+Relations/%CE%99%CF%83%CF%81%CE%B1%CE%AE%CE%BB/) αναφέρεται:
«V. Ομογένεια
- Αριθμητική παρουσία: Στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη ζουν περί τους 250 ομογενείς, ο κύριος όγκος των οποίων (120 περίπου) είναι συγκεντρωμένος στα Ιεροσόλυμα, οι δε λοιποί βρίσκονται διάσπαρτοι σε διάφορες πόλεις και χωριά.»
Από την αναφορά αυτή δημιουργείται η εντύπωση πως η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται και για αυτό δεν αναφέρει τους πολλαπλάσιους Έλληνες πολίτες που ζουν στο Ισραήλ και είναι εβραϊκού θρησκεύματος, σε αντίθεση με τις αναφορές σε άλλες χώρες σε αριθμούς κατόχων ελληνικών διαβατηρίων.
Παρακαλούμε να έχουμε τις απόψεις σας στο θέμα αυτό.
Με τιμή
Παναγιώτης Δημητράς
Εκπρόσωπος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου