Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

«αποθήκες ανθρώπων»

Οργή και αγανάκτηση για τις αποθήκες ανθρώπων

Κλιμάκιο του Κόμματος, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, συζήτησε με τους 130 μετανάστες για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης

Συζητώντας με τους μετανάστες
Στο «στρατόπεδο συγκέντρωσης» στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, που η Νομαρχία Εύβοιας ονομάζει «Χώρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων», βρέθηκε κλιμάκιο της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Οι κομμουνιστές διαπίστωσαν από πρώτο χέρι τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής και συζήτησαν με τους 130 μετανάστες, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από το Πακιστάν (υπάρχουν ακόμα δύο Αφγανοί και ένας Ινδός).

Η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο είναι απερίγραπτη, άθλια και προκαλεί οργή. Οι μετανάστες είναι περικυκλωμένοι από συρματοπλέγματα, πεταμένοι σε χώρους χειρότερους από στάβλους, μέσα στη βρωμιά, χωρίς θέρμανση, με περιστασιακή διάθεση ζεστού νερού, με ορισμένες μόνο χημικές τουαλέτες, χωρίς συστηματική ιατρική φροντίδα, χωρίς επικοινωνία με τους δικούς τους.

Το ζήτημα παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά την περίοδο 2000 - 2007 έχουν περάσει από το κέντρο περίπου 4.000 μετανάστες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην κομματική αντιπροσωπεία ο προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας, Κ. Τσιμπλής. Το ίδιο το Γραφείο και ιδιαίτερα το τμήμα που ασχολείται με τους μετανάστες - πρόσφυγες, είναι υποστελεχωμένο χωρίς καμία υποδομή και εξοπλισμό.

Ενοχη η πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Σ' αυτές τις συνθήκες προσπαθούν να επιβιώσουν 130 ψυχές...
Σε δήλωσή του αμέσως μετά την περιοδεία, ο Γιώργος Μαρίνος σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης και όλων των κυβερνήσεων που εν γνώσει τους διατηρούν αυτή την κατάσταση είναι μεγάλες. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και την ΕΕ, καταπατά κάθε έννοια ανθρώπινου δικαιώματος, καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αυτό ισχύει για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταυλισμών που στοιβάζουν μετανάστες ή πρόσφυγες, οι οποίοι μέσα από μια μεγάλη περιπέτεια, διωγμένοι από τη φτώχεια, τα αυταρχικά καθεστώτα, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αιχμάλωτοι των κάθε είδους δουλεμπορικών κυκλωμάτων, αναζητούν μια θέση στον ήλιο.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει, θα εντείνει τις προσπάθειές του, για να αναδειχτεί το πρόβλημα και να βρεθεί άμεσα λύση, στηρίζοντας και τις πρωτοβουλίες του ταξικού κινήματος, σε όλες τις περιοχές. Για να απελευθερωθούν οι φυλακισμένοι μετανάστες και να μην υπάρχει κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών - προσφύγων. Να διαμορφωθούν χώροι υποδοχής με ανθρώπινες εγκαταστάσεις, υπηρεσίες καθαριότητας και σίτισης, συστηματική ιατρική φροντίδα, ειδικά μέτρα για τις γυναίκες, τις μητέρες και τα παιδιά.

Να δοθεί πολιτικό άσυλο σε αυτούς που το έχουν ανάγκη και να χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε αυτούς που επιθυμούν να ταξιδέψουν. Να δοθεί άδεια διαμονής και να υπάρξει φροντίδα για να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη δουλειά και στη στέγη. Η πάλη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, είναι υπόθεση της εργατικής τάξης, που ακόμα περισσότερο επιβάλλεται να βρεθεί κοντά τους, να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους».

Εγκαιρη παρέμβαση και από τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία

Σημειώνεται ότι το αίτημα για ένα πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο Κέντρο Υποδοχής, με όλες τις υποδομές, είχε καταθέσει έγκαιρα και επανειλημμένα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο η νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ Σοφία Ντούρου. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί, η πλειοψηφία, με διάφορα προσχήματα, έχει παραπέμψει το αίτημα στις καλένδες.

Απο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες