Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Τοπίο Εξαιρετικής Φυσικής … Καταστροφής η ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ


Σε μεθοδικό αγώνα βρίσκονται ισχυρότατα επιτελεία για να σπρώξουν ακόμα πιο κάτω την Θεσπρωτία στις θλιβερές πρωτιές της ανεργίας, της φτώχιας, της εγκατάλειψης, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Η κερδοφορία των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα αδυνατούν να καταλάβουν έννοιες όπως «Τοπίο Εξαιρετικού Φυσικού Κάλλους» ή «αγνό παρθένο ελαιόλαδο» ή «περιβαλλοντική όχληση και αισθητική υποβάθμιση». Αυτό που γνωρίζουν καλά είναι ότι άνθρωποι και φυσικό περιβάλλον πρέπει να υποταχθούν και να γίνουν παράγοντες διαιώνισης του «Κέρδους τους».

Αυτό είναι ουσιαστικά το μήνυμα από την επιμονή στην κατασκευή του Σταθμού Συμπίεσης του Φυσικού Αερίου στην Πέρδικα από την ΔΕΠΑ και την κυβέρνηση. Το παράξενο είναι πως αυτή η εξόφθαλμη καταστροφή που θα προκληθεί στην πιο τουριστική περιοχή και σε έναν από τους μεγαλύτερους ελαιώνες της Θεσπρωτίας, βαφτίζεται «αναπτυξιακό έργο», περιπαίζοντας την τεράστια ανάγκη αυτού του τόπου για μια ουσιαστική ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί πρώτα και κύρια τα συμφέροντα των κατοίκων του.

Αυτή την ανάπτυξη επιδιώκουν οι κάτοικοι της Πέρδικας και των Συβότων τόσο με τις πρωτοβουλίες τους στον τουριστικό τομέα, όσο και με τον μόχθο τους στην πρωτογενή παραγωγή και αυτή την ανάπτυξη έρχεται σήμερα να αμφισβητήσει η ελληνική πολιτεία. Η Θεσπρωτία της Συμπίεσης του Φυσικού Αερίου στις καλύτερες παραλίες της, η Θεσπρωτία των δύο ΧΥΤΑ και καμιάς μεταποιητικής μονάδας, η Θεσπρωτία των Ασφαλτικών και των βρώμικων ποταμών, αποτελεί ένα φρικιαστικό όραμα που σταδιακά γίνεται πραγματικότητα και που ο Θεσπρωτικός λαός πρέπει έγκαιρα να αντιπαλέψει με όλες του τις δυνάμεις.

Σε αυτόν τον αγώνα βρίσκονταν πριν χρόνια υπερασπιζόμενοι των τόπο τους οι Θεσπρωτοί στις κινητοποιήσεις για τον Καλαμά, στον ίδιο αγώνα βρίσκεται σήμερα η «Κίνηση Πολιτών Πέρδικας-Συβότων», ενάντια στη μονάδα Συμπίεσης Φυσικού Αερίου, τον ίδιο απαράλλαχτο αγώνα διεξάγουν στην Παραμυθιά οι κάτοικοι κατά του Διανομαρχιακού ΧΥΤΑ στο αστυνομοκρατούμενο Καρβουνάρι.

Τον «ασκό του Αιόλου» που με περισσό θράσος ανοίγει η κυβερνητική πολιτική και οι ντόπιοι υποστηριχτές της, στον μικρό μας τόπο, πρέπει με το αντίστοιχο θάρρος κάποιος να τον κλείσει σύντομα. Και αυτός ο κάποιος δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον κόσμο της δουλειάς και του μόχθου, ο εργαζόμενος Θεσπρωτός που βλέπει την υποβάθμιση να καλπάζει στον τόπο του και ξένα προς αυτόν συμφέροντα να κυριαρχούν.

Σ’ αυτή την πάλη καταθέτει όλες της τις δυνάμεις η «Θεσπρωτία της Αντίστασης και του Αγώνα» και καλεί όλο τον Θεσπρωτικό λαό να συμπαραταχθεί στους αγωνιζόμενους συμπατριώτες στην Πέρδικα-Σύβοτα και στο Καρβουνάρι.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων Πέρδικας - Συβότων

ΟΧΙ άλλη υποβάθμιση του τόπου μας

Θεσπρωτία της αντίστασης και του αγώνα

Ηγουμενίτσα 20-2-2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες