Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

«Ανοίξτε τα νοσοκομεία για τους λαθρομετανάστες»

Να καταργηθεί το απαράδεκτο καθεστώς που απαγορεύει την πρόσβαση των παράνομων μεταναστών στα δημόσια νοσοκομεία ζητά με απόφασή της η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η κατάσταση στην Ελλάδα, όσον αφορά την πρόσβαση των λαθρομεταναστών στην ιατρική περίθαλψη, είναι απελπιστική. Σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι Γιατροί του Κόσμου, μόνο το 6,9% των ερωτηθέντων δικαιούται θεωρητικά πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα. Την ίδια στιγμή, ουδείς από τους παραπάνω θεωρητικά επωφελούμενους δεν είχε πραγματικά πρόσβαση σε αυτήν!

Η Επιτροπή στην πολυσέλιδη απόφασή της εκτιμά ότι τα σημαντικότερα προβλήματα δημιουργεί ο νόμος 3386/2005, το άρθρο 84 του οποίου απαγορεύει την παροχή υπηρεσιών υγείας σε παράνομους μετανάστες στις περιπτώσεις μη έκτακτης νοσηλείας τους. Απειλεί μάλιστα με ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις όσους υπαλλήλους (γιατρούς) των υπηρεσιών υγείας παραβιάζουν την απαγόρευση αυτή.

Επικαλούμενη το Σύνταγμα που αναγνωρίζει το σεβασμό και την προστασία της αξίας όλων των ανθρώπων, καθώς και τις διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα, θεωρεί ότι η ισότιμη πρόσβαση στην υγεία συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση ενός ανθρωποκεντρικού κρατικού οικοδομήματος. Στο πλαίσιο αυτό, ζητά να διευρυνθεί η πρόσβαση των μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας ώστε η περίθαλψη που επιτρέπεται σε επείγοντα περιστατικά να φτάνει όχι μόνο ώς τη σταθεροποίηση της υγείας τους (που ισχύει τώρα), αλλά έως και την αποκατάστασή της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (π.χ. χορήγηση φαρμάκων).

Η Επιτροπή προτείνει ακόμη να καλύπτεται από τα δημόσια νοσοκομεία και ο προληπτικός ιατρικός έλεγχος των λαθρομεταναστών και να κατοχυρωθεί η ιατρική παρακολούθηση και πρόσβαση των εγκύων σε ιατρικά κέντρα (τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και κατά τη διάρκεια το τοκετού και της λοχείας).

Τέλος, ζητείται να καταργηθεί η πειθαρχική και ποινική δίωξη των υπαλλήλων νοσοκομείων, θεραπευτηρίων και κλινικών που παρέχουν ιατρική περίθαλψη έξω από τα σημερινά στενά πλαίσια που ορίζει ο νόμος.

Η Επιτροπή εκφράζει για το λόγο αυτό την κατανόησή της προς γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι πολλές φορές έρχονται σε συνειδησιακή σύγκρουση μεταξύ του νόμου και της ηθικής επιταγής που επιβάλλει την παροχή ιατρικής φροντίδας.

ΧΡΗ.ΖΕ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/01/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες