Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2008

Υπάρχω και συνεχίζω τις προγνώσεις

ΟΜΑΔΑ ΒΑΝ: Από 23 Νοεμβρίου είχε προβλέψει 6 Ρίχτερ στην Πελοπόννησο

ου ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Την περασμένη Δευτέρα ένας φοιτητής χτύπησε δειλά την πόρτα του γραφείου του στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρώτος όροφος, γραφείο 1. «Δεν σας είδα χθες βράδυ στα κανάλια και ανησύχησα, είστε καλά;» τον ρώτησε.

Ο καθηγητής Παν. Βαρώτσος μπροστά στους φοιτητές του. Σήμερα δηλώνει ότι αν γυρνούσε το χρόνο πίσω, «θα έκανα λιγότερες εμφανίσεις»
«Παιδί μου, είναι συνειδητή η επιλογή μου, δεν θα εξηγήσω τους λόγους μου», ήταν η απάντηση του καθηγητή.

Χθες ένας δημοσιογράφος στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Αρίσταρχος» στην Πανεπιστημιούπολη τον ρώτησε: «Εσείς τώρα τι κάνετε;».

Οσο πιο ψύχραιμα μπορούσε ο Παναγιώτης Βαρώτσος (αγανακτισμένος που κάποιοι στον Τύπο μετέτρεψαν τα SES του σε SMS κινητών) ενώπιον συναδέλφων του και φοιτητών απάντησε: «Οτι με βλέπετε εδώ σημαίνει ότι υπάρχω. Συνεχίζουμε την έρευνα πάνω στους σεισμούς και δημοσιοποιούμε τα αποτελέσματά μας σε όλη την επιστημονική κοινότητα».

Τα εννιά χρόνια που πέρασαν από την ταραχώδη περίοδο που ακολούθησε το σεισμό της Πάρνηθας, των 5,9 Ρίχτερ, πρόσθεσαν στον Παναγιώτη Βαρώτσο, αν μη τι άλλο, σοφία. Οταν τον ρωτήσαμε ποια λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναλάμβανε, εκείνος απάντησε για το μεν επιστημονικό μέρος με την αρχαία ρήση «κακό το αποτυγχάνειν, χείριστο το μη επιχειρείν», για το δε επικοινωνιακό, «θα έκανα λιγότερες δημόσιες εμφανίσεις».

Πλούσια λευκή κώμη, άσπρο ξεκούμπωτο πουκάμισο, μαύρη γραβάτα και ένα ποτήρι νερό στην έδρα, έμπλεος αυτοπεποίθησης, κάτι που δεν τον διέκρινε στις 13 Απριλίου 2006 όπου ουσιαστικά επανεμφανιζόταν μετά από πολύχρονη σιγή.

Παρουσία του καθηγητή Σεισμολογίας Ακη Τσελέντη, ο κ. Βαρώτσος παρουσίασε στο φοιτητικό ακροατήριο την εργασία του (την εκπόνησε μαζί με τους συνεργάτες του, πανεπιστημιακούς Νίκο Σαρλή και Κώστα Σκορδά) που είχε καταθέσει από τις 23 Νοεμβρίου 2007 στη βάση δεδομένων του Πανεπιστημίου Cοrnell και στην οποία έκανε λόγο για ηλεκτρικά σήματα SES από τον σταθμό της Πάτρας (ξεκίνησαν οι καταγραφές στις 7 Νοεμβρίου) που έδειχναν σεισμό έως 6 Ρίχτερ στην περιοχή όπου σημειώθηκαν τα 6,5 του Λεωνιδίου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στους σεισμούς των Κυθήρων, της Κεφαλονιάς 25.3.2007, Παξών 29.6.2007, Ζακύνθου 30.12.2007, για τους οποίους το «αραιό δίκτυό του, δέκα σταθμοί σε όλη τη χώρα, το οποίο κρατά μόνο με την αυταπάρνηση των συνεργατών του», είχε στείλει σχετικά προειδοποιητικά σήματα. Για την «απόκλιση» των 40-50 χιλιομέτρων από το σημείο όπου η πανεπιστημιακή ομάδα έδινε το επίκεντρο του επερχόμενου σεισμού, ο κ. Βαρώτσος υπογράμμισε: «Το επίκεντρο είναι ένα ιδεατό σημείο που απλά και μόνο υποδεικνύει από πού θα ξεκινήσει η θραύση μέσα στη Γη και η οποία σε ελαχιστότατο χρόνο εκτείνεται σε αρκετά μεγάλο μήκος. Αυτό που ενδιαφέρει πρακτικά είναι η συνολική ζώνη που διαρρηγνύεται, η οποία, σύμφωνα με τη Φυσική του φαινομένου, εκπέμπει το προειδοποιητικό σήμα».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο σεισμό των 8,1 Ρίχτερ του Μεξικού το 1985 με 10.000 νεκρούς όπου το επίκεντρο ήταν 300-500 χιλιόμετρα από την πόλη. «Για σεισμό μεγέθους 8 Ρίχτερ η ζώνη έχει μήκος περίπου 200 χιλιόμετρα. Σε μικρότερους σεισμούς 6,5 -7,5 το μήκος της διάρρηξης είναι περίπου 40-100 χιλιόμετρα».

«Κάθε φορά που προλέγομε καταστροφικό σεισμό αισθανόμαστε σαν τον μάντη Κάλχα, όταν άκουγε τον Αγαμέμνονα να του λέει "Κακομηνυτή! πρόσχαρο ποτέ δεν μου 'πες λόγο. Πάντα αγαπάει δυσάρεστα να προφητεύει ο νους σου". Οπως ο Κάλχας έτσι και εμείς ούτε επιχαίρομε για την πρόγνωση του κακού. Οι σεισμοί είναι μια οδυνηρή πραγματικότης. Εμείς ως επιστήμονες είμαστε ταγμένοι να μην την αγνοούμε. Προτιμούμε να τη γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι αργά ή γρήγορα η κοινωνία μας θα προσαρμοστεί στην αντίληψη ότι η γνώση της επιστημονικής αλήθειας είναι χρησιμότερη από την άγνοιά της».

Ο κ. Βαρώτσος επανέλαβε αυτό που είχε ευχηθεί το 1998 κατά τη βράβευσή του από το Ιδρυμα Ωνάση: «Ας είναι ο Απόλλωνας προστάτης μας και ας κάνει έτσι ώστε η πρόγνωσή μας όταν γίνεται να είναι καλοδεχούμενη από τους εκάστοτε Ατρείδες».

Καταχειροκροτούμενος από το ακροατήριο απευθύνθηκε στους φοιτητές του προτρέποντάς τους: «Από εσάς περιμένουμε να αμφισβητήσετε την κατακτημένη γνώση. Αυτή η μειοψηφία θα συναντήσει αρχικά αντιδράσεις και κάποτε θα γίνει πλειοψηφία. Δεν ξέρω τον χρόνο. Ελπίζω να είστε εν ζωή...».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/01/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες