Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Σωρεία επαναπροωθήσεων προσφύγων από το Ιράκ, στην Ηγουμενίτσα

Συνήθως «ξεχνούν» το άσυλο οι αρχές

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2008



Έντονο είναι πλέον το φαινόμενο των «μετακινήσεων» προσφύγων κυρίως από το Ιράκ, στα λιμάνια της χώρας, με την Ηγουμενίτσα να μην αποτελεί εξαίρεση. Μόλις προχθές, 70 άνθρωποι, 66 Ιρακινοί κούρδοι και 4 Αφγανοί κατέληξαν στο θεσπρωτικό λιμάνι μετά από μια απίστευτη «βόλτα» που ξεκίνησε από την Πάτρα προς Ιταλία και κατέληξε στις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου, στην Ηγουμενίτσα.

Η μικρή «οδύσσεια» των προσφύγων που έρχονται από δύο χώρες στις οποίες ο πόλεμος μαίνεται ασίγαστος γίνεται για τον εξής λόγο: Φτάνουν στην Ελλάδα, προσπαθούν να βρουν κάποια διέξοδο προς δυτικές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά τελικά επιστρέφουν στην Ελλάδα (αν καταφέρουν να φύγουν) και επαναπροωθούνται μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων στο Ιράκ. Συνήθως, «διαφημίζονται» ως συνηθισμένες περιπτώσεις λαθρομεταναστών, περιπτώσεις που δημοσιοποιούνται μόνο όταν κάποιοι από αυτούς «πηδάνε εν κινήσει» από φορτηγά, σύμφωνα με την εξήγηση των αρχών «επειδή διαπιστώνουν ότι πηγαίνουν σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που θέλουν».

Κάτι άλλο που δεν μαθαίνεται όμως συχνά, είναι ότι οι αρχές δεν τους επιτρέπουν καν να αιτηθούν άσυλο, όπως δικαιούνται καθώς προέρχονται από χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση. Ανθρωπιστικές και άλλες οργανώσεις, καταγγέλλουν ότι για να μην μπουν οι ευρωπαϊκές χώρες (και η Ελλάδα ανάμεσά τους) στη διαδικασία να κρίνουν αιτήσεις για άσυλο και να φιλοξενήσουν τους πολυάριθμους πρόσφυγες, έστω και για το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση των αιτήσεών τους, δεν τους δίνουν καν τα απαιτούμενα έγγραφα. Μια ανάλογη περίπτωση ήταν και οι 70 που αποβιβάστηκαν από το πλοίο της γραμμής που ήρθε από τη Βενετία το Σάββατο το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα. Οι 70 πρόσφυγες έφυγαν την Πέμπτη από την Πάτρα και δεν έγινε γνωστό αν συνελήφθησαν στην Ιταλία ή ανακαλύφθηκαν εν πλω και επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Παρουσία δικηγόρων

Καθώς όμως ένας από αυτούς μίλησε μέσω κινητού τηλεφώνου με γνωστό του στην Αθήνα, μαθεύτηκε την Παρασκευή το βράδυ ότι υπήρχε αυτή η μετακίνηση και πως δεν τους είχαν δοθεί αιτήσεις για άσυλο. Έγινε κινητοποίηση και τελικά, στις 3 το μεσημέρι το πλοίο περίμεναν 30 περίπου άτομα από Θεσπρωτία και Γιάννενα, μαζί με νομικούς, μεταφραστές και τον δικηγόρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, ώστε να εξασφαλιστεί τουλάχιστον ότι θα γινόταν η διαδικασία αιτήσεων για άσυλο. Μέχρι τότε, οργανώσεις και νομικοί ανέφεραν την πληροφορία ότι οι πρόσφυγες θα προωθούνταν κατευθείαν προς τους Κήπους Έβρου, χωρίς να τους δοθούν οι αιτήσεις, κάτι που άλλωστε είχε ξανασυμβεί στο κοντινό παρελθόν με τα 200 άτομα που συνελήφθησαν στη Χίο πριν ένα χρόνο περίπου και μετά από ένα μήνα επαναπροωθήθηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, χωρίς να τους δοθούν αιτήσεις ασύλου. Από τη στιγμή που οι αρχές θα ενημερώσουν τους πρόσφυγες για τα δικαιώματά τους και θα τους δώσουν τη δυνατότητα να αιτηθούν άσυλο, το τι θα κάνει ο καθένας τους, είναι δική του υπόθεση (όπως και για τη σαββατιάτικη περίπτωση της Ηγουμενίτσας). Δυστυχώς όμως, συνήθως πέφτουν πάνω σε «σκούπες» του λιμενικού και όχι σε ενημερώσεις…

«Πύλη» και η Ηγουμενίτσα

Το πρόβλημα όμως είναι υπαρκτό, με καταγγελίες ότι οι ελληνικές αρχές παίζουν «τένις» με τους πρόσφυγες και η διαδικασία επαναπροωθήσεων χωρίς αιτήσεις ασύλου είναι πλέον συνηθισμένη. Στην Ηγουμενίτσα, μιλούν για άλλη μια πρόσφατη περίπτωση 200 περίπου ανθρώπων αυτή τη φορά που πήγε απευθείας από το λιμάνι στην Τουρκία, ενώ το λιμάνι παρουσιάζει ανάλογη εικόνα με αυτή του λιμανιού της Πάτρας, όπου οι «επιχειρήσεις-σκούπα» των λιμενικών για τις συλλήψεις προσφύγων είναι σχεδόν συνήθεια πλέον. Αντίθετα όμως, μέριμνα, πρόνοια και στοιχειώδη μέτρα, όχι μόνο καταστολής αλλά και περίθαλψης, οι ελληνικές αρχές παίρνουν μόνο όταν υπάρχει παρουσία κόσμου και δικηγόρων στα λιμάνια…


Αρθρογράφοι : ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΝΤΙΚΟΣ (gtsantikos@agon.gr)


Copyright "Ηπειρωτικός Αγώνας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες