ΘεσσαλονίκηΤελευταία ενημέρωση 11:40
Προηγούμενο άρθρο:
Επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ (11/1/2008)
Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης έξω από την κεντρική πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και άλλων φορέων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ιδιωτικοποίηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).
Οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων εργαζόμενοι στο λιμάνι, μέλη του ΠΑΜΕ, βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συνδικαλιστές, συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί μπροστά στην κεντρική πύλη του λιμανιού, αναρτώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της ιδιωτικοποίησης.
Όπως ανάφεραν σε ανακοινώσεις τους οι εκπρόσωποι των φορέων, η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε, την ώρα που το ΔΣ του ΟΛΘ θα συνεδρίαζε για να επικυρώσει το διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του ΣΕΜΠΟ. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στον ΟΛΠ την περασμένη Παρασκευή. Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από βουλευτές και εκπροσώπους φορέων ζήτησε να συναντηθεί με το ΔΣ του ΟΛΘ, αλλά σε κάποια στιγμή προκλήθηκε ένταση και ορισμένοι διαδηλωτές έσπασαν τη μεταλλική κεντρική πύλη. Τότε οι αστυνομικοί τους απώθησαν, κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών. Τελικά, οι λιμενικές αρχές επέτρεψαν στους βουλευτές και στα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του λιμανιού και να συναντηθούν με το ΔΣ και η ένταση εκτονώθηκε. Όπως υποστήριξαν αργότερα οι βουλευτές της αντιπολίτευσης Χάρης Καστανίδης Γιάννης Μαγκριώτης, Παναγιώτης Λαφαζάνης και εκπρόσωποι εργαζομένων στα λιμάνια, η απόφαση για την εκχώρηση του ΣΕΜΠΟ στον ΟΛΘ ελήφθη χωρίς να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από την αστυνομία. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους, η οποία πέρασε από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και κατέληξε στο λιμάνι. Εκπρόσωποι των διαδηλωτών επέδωσαν στο γενικό γραμματέα του υπουργείου, Λουκά Ανανίκα, ψήφισμα διαμαρτυρίας, ενώ δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.
Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια του Πειραιά και της θεσσαλονίκης ξεκίνησαν την Τρίτη 48ωρη απεργία, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.
«Ακόμα και εθνικοί λόγοι υπαγορεύουν να μην γίνει κάτι τέτοιο. Μια ιδιωτική επιχείρηση από την Κίνα, την Ινδία ή ποιος ξέρει από πού αλλού, θα ελέγχει την εμπορική πύλη εισόδου και εξόδου της βόρειας Ελλάδας» δήλωσε σχετικά στην εφημερίδα Τα Νέα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), Γιώργος Γεωργακόπουλος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου