Του Κ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Στο πλαίσιο της κυβερνητικής επιχείρησης «αλλαγή ατζέντας» από το σκάνδαλο Ζαχόπουλου, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει μέσα στον Ιανουάριο να γεμίσει με «μεταρρυθμίσεις» που δεν θα απαντούν στα κοινωνικά αιτήματα την άδεια ατζέντα του πρωθυπουργού.
Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έδωσαν το πράσινο φως στον Γ. Αλογοσκούφη να θέσει με θεσμικό τρόπο σε οικονομική μέγγενη και τα νοσοκομεία |
Και, τέλος, αντί βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και παροχών, που αποτελούν κοινωνικό αίτημα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έδωσαν το πράσινο φως στον Γ. Αλογοσκούφη να θέσει με θεσμικό τρόπο σε οικονομική μέγγενη τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους 1.000 δήμους της χώρας, καθώς και τα κονδύλια των νομαρχιών.
Πρόκειται βεβαίως για τομείς που έχουν αναδειχθεί σε ανεξέλεγκτους πίθους των Δαναΐδων, οι οποίοι δημιουργούν συνεχώς καινούργια ελλείμματα και έχουν μεταβληθεί σε εστίες κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος. Από τις επισημάνσεις αυτές πρέπει να εξαιρεθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, των οποίων, ως γνωστόν, οι παροχές είναι πενιχρές.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από πληροφορίες:
* Συνέρχεται τις επόμενες ημέρες και πάντως εντός του Ιανουαρίου η διυπουργική επιτροπή για τις ΔΕΚΟ για να προωθήσει τις διαδικασίες ενεργοποίησης του περιβόητου νόμου για τις ΔΕΚΟ, με επικέντρωση στην επί τα χείρω τροποποίηση των εργασιακών δικαιωμάτων και στην οικονομική διαχείριση. Μέχρι στιγμής έχουν ενεργοποιηθεί οι διατάξεις του νόμου για την άρση της μονιμότητας και την πρόσληψη νέων υπαλλήλων «υπό δοκιμή», με 7μηνη σύμβαση. Προς ενεργοποίηση θα προωθηθούν πιθανόν οι διατάξεις για αλλαγή του κανονισμού προσωπικού (που προβλέπουν παροχές, ωράρια εργασίας κ.ά. για τους εργαζομένους), για τη σύναψη συμβολαίων διαχείρισης, για την αμοιβή των νέων εργαζομένων με τις συλλογικές συμβάσεις της ΓΣΕΕ και όχι με βάση τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν συνάψει οι παλαιοί εργαζόμενοι, δηλαδή πριν από την έναρξη ισχύος των νόμων κ.λπ.
*Συνέρχεται επίσης η Διυπουργική των Αποκρατικοποιήσεων. Στελέχη του υπουργείου Οικονομίας αναφέρουν ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά μικρότερου μεγέθους. Πρώτη προτεραιότητα έχουν οι σταθμοί κοντέινερ στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που προκαλούν ήδη τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων αλλά και τους φόβους και τις επιφυλάξεις των επιχειρηματιών ότι θα αυξηθεί το κόστος των διαμετακομιζόμενων προϊόντων, προκειμένου οι ιδιώτες ανάδοχοι να αποσβέσουν το τίμημα που θα καταβάλουν.
Ακόμη, η επιτροπή θα «σχεδιάσει» την πλήρη αποκρατικοποίηση του καζίνου της Πάρνηθας και θα προχωρήσει σε ανανεώσεις αδειών των άλλων καζίνων (αναλυτικό ρεπορτάζ σε άλλες σελίδες). Επίσης, θα προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις-παραχωρήσεις δημόσιας περιουσίας (εκτάσεις-φιλέτα, ξενοδοχεία κ.λπ.).
* Διυπουργική για την παρακολούθηση - απορρόφηση των κονδυλίων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (συνεχίζεται για άλλο ένα έτος), θα συζητήσει την υποβολή αιτημάτων προς την Ε.Ε. για παράταση κονδυλίων δημόσιων έργων, τα οποία δεν απορροφήθηκαν, εξαιτίας των πυρκαγιών του καλοκαιριού. Καταρχήν θα «προβληθούν» τα έργα των οποίων η εξέλιξη διακόπηκε από τις πυρκαγιές ή βρίσκονταν στις πυρόπληκτες περιοχές.
* Η μεγαλύτερη -κατά την κυβέρνηση- «μεταρρύθμιση» μετά το Ασφαλιστικό θα είναι η υπαγωγή της οικονομικής διαχείρισης και του ελέγχου των νοσοκομείων - Ασφαλιστικών Ταμείων - και ΟΤΑ (δήμων - νομαρχιών) σε Διυπουργική Επιτροπή υπό τον υπουργό Οικονομίας. Η δικαιολογία είναι ότι οι προϋπολογισμοί και τα οικονομικά τους αποτελέσματα υπάγονται στη «γενική κυβέρνηση», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).
Η υπαγωγή θα γίνει με σχετική τροπολογία, που θα κατατεθεί στη Βουλή.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/01/2008
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου