Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, φέρνει το 2008 για τους ασφαλισμένους στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα
Ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων φέρνει η νέα χρονιά για τους εργαζομένους στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι αλλαγές αυτές δεν έχουν σχέση με την προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά προβλέπονται σε νόμο του 2002 και τώρα ξεκινούν να εφαρμόζονται.
Σημειώνεται πως οι νέες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και θα αφορούν μόνο τα χρόνια που θα διανυθούν μετά το 2008 και όχι το σύνολο του ασφαλιστικού βίου. Χαμένοι είναι κυρίως όσοι έχουν τώρα λίγα έτη ασφάλισης και έτσι θα διανύσουν το μεγαλύτερο μέρος του εργασιακού βίου τους με το νέο καθεστώς.
Ποιους αφορά
Οι αλλαγές αφορούν το Δημόσιο, το ΤΑΠ - ΟΤΕ, τον ΟΑΠ - ΔΕΗ, το ΤΑΠ - Εθνικής Τράπεζας, το ΤΑΠ - Αγροτικής Τράπεζας, το ΤΑΠ -ΗΣΑΠ, τον φορέα της ασφαλιστικής εταιρείας «Η Εθνική», το ΤΑΥΣΟ (συνεταιριστικών οργανώσεων), το ΤΣΠ - Τραπέζης της Ελλάδος, το ΤΑΠΙΛΤ (Ιονικής - Λαϊκής, που έχει ενοποιηθεί στο ΙΚΑ) και το ΤΑΠ - ΕΤΒΑ. Αντιθέτως δεν υπάρχει καμία τέτοια αλλαγή στα Ταμεία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΟΓΑ, ΤΑΕ, ΤΣΑ κ.λπ.).
Σύμφωνα λοιπόν με τον Νόμο 3029/02, οι συντάξεις για όσους είναι ασφαλισμένοι στα παραπάνω Ταμεία θα υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο. Συγκεκριμένα, για κάποιον ασφαλισμένο που θα συνταξιοδοτηθεί από εδώ και πέρα ισχύουν τα εξής:
- Τα έτη ασφάλισης που έχουν συμπληρωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2007 θα υπολογισθούν με βάση το παλαιό καθεστώς, δηλαδή σύμφωνα με τον τελευταίο μισθό και με ποσοστό αναπλήρωσης 80%.
- Για τα χρόνια που θα συμπληρωθούν από εδώ και πέρα σταδιακά σε δέκα χρόνια το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται από το 80% στο 70%. Δηλαδή το 2008 διαμορφώνεται στο 79% των αποδοχών, το 2009 στο 78% των αποδοχών και ούτω καθεξής.
- Σταδιακά επίσης από τον τελευταίο μισθό πάμε στις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας. Στόχος είναι από την 1η Ιανουαρίου 2013 ο υπολογισμός της σύνταξης να γίνεται με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας.
Απώλειες
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), οι ασφαλισμένοι δεν συμφέρει να στραφούν στην πρόωρη συνταξιοδότηση για να αποφύγουν τις αλλαγές, καθώς μια τέτοια κίνηση οδηγεί σε μεγαλύτερες απώλειες. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής παραδείγματα:
- Εκπαιδευτικός συμπλήρωσε στο τέλος του 2007 ηλικία 55 ετών και 30 συντάξιμα έτη. Επειδή έχει διοριστεί πριν από το 1983 μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με την πλήρη σύνταξη που αντιστοιχεί στα 30 συντάξιμα έτη.
Ωστόσο αν βγει στη σύνταξη με αυτά τα έτη θα πάρει 980 ευρώ, ενώ αν παραμείνει στην εργασία του μέχρι το 2012 -οπότε θα συμπληρώσει 35ετία- θα πάρει 1.217 ευρώ.
Αυτά ισχύουν για την κύρια σύνταξη. Εάν υπολογιστούν η επικουρική σύνταξη και το μέρισμα από το ΜΤΠΥ η πρόωρη αποχώρηση αποδεικνύεται ακόμη πιο ασύμφορη.
Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή το συνολικό ποσό σύνταξης που θα πάρει απ όλα τα Ταμεία θα είναι περίπου 1.420 ευρώ, ενώ το 2012 θα φθάσει στα 1.770 ευρώ.
Υπάρχει τέλος και το εφάπαξ βοήθημα που στην πρώτη περίπτωση θα είναι 41.000 ευρώ και στη δεύτερη περίπου 52.000 ευρώ.
- Γυναίκα εργαζόμενη στο Δημόσιο από το 1982 συμπλήρωσε 25 συντάξιμα χρόνια στο τέλος του 2007 και έκλεισε τα 55. Μπορεί στην περίπτωση αυτή να πάρει μόνο μειωμένη σύνταξη και ανήκει στην κατηγορία Μέσης Εκπαίδευσης (Μ.Ε.).
Σε περίπτωση που φύγει τώρα για να αποφύγει τις αλλαγές θα πάρει 526 ευρώ κύρια σύνταξη, ενώ το 2012 με 30 χρόνια το συνολικό ποσό της κύριας σύνταξης φθάνει τα 846 ευρώ. Σημειώνεται πως σε περίπτωση που δεν υπήρχε αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού, η συνολική σύνταξη θα ήταν περίπου 15 ευρώ μεγαλύτερη.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου