Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007

ΙΩΑΝΝΙΝΑ- ΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΤΕ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ



19/12/07

Ξεχείλισε η οργή των κτηνοτρόφων


Ξεχείλισε η οργή και η αγανάκτηση των κτηνοτρόφων της Ηπείρου. Χθες απέκλεισαν συμβολικά για δύο ώρες το κεντρικό κατάστημα της ΑΤΕ στα Γιάννινα, σήμερα κανένας κτηνοτρόφος δεν θα δώσει αρνιά στους εμπόρους, ενώ την Παρασκευή συγκαλούν πανηπειρωτική σύσκεψη φορέων επιχειρώντας να κινητοποιήσουν όλους τους Ηπειρώτες, για τη συγκρότηση κοινού μετώπου απέναντι στο ξεκλήρισμα της κτηνοτροφίας
Οι κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί έξω από τη Δωδώνη και στη συνέχεια με τα αγροτικά τους μηχανήματα πορεύθηκαν μέχρι το κατάστημα της ΑΤΕ στη συμβολή των οδών Δαγκλή και Κοραή, το οποίο και απέκλεισαν, ενώ έχυσαν συμβολικά γάλα στο δρόμο. Χρησιμοποίησαν ένα μικρό αριθμό τρακτέρ, έτσι ώστε να μην αποκόψουν εντελώς την κυκλοφορία και ταλαιπωρήσουν τους πολίτες, τους οποίους θέλουν συμπαραστάτες. Είναι ενδεικτικό πως ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Κτηνοτροφικών Ενώσεων της Ηπείρου, Μιχάλης Τζίμας, ζήτησε την κατανόηση των Γιανιωτών για την ταλαιπωρία, αλλά όπως είπε, «πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι αν σβήσει η κτηνοτροφία, δεν θα υπάρχουν ούτε μαγαζιά ούτε εργαζόμενοι στην Ήπειρο. Είναι αλληλένδετα όλα, γι’ αυτό ζητάμε την συμπαράστασή τους».
Φωνή απόγνωσης αποτελεί στην ουσία η χθεσινή νέα κινητοποίηση που σίγουρα θα έχει και συνέχεια, καθώς για την κτηνοτροφία φαίνεται πως έχει σημάνει η «ώρα μηδέν». Οι τιμές που παίρνουν για το γάλα και το κρέας είναι καθηλωμένες, το κόστος των ζωοτροφών έχει μόνο τον τελευταίο χρόνο, σχεδόν τριπλασιαστεί και όπως λένε οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης. Την ίδια ώρα που ο παραγωγός εισπράττει «ψίχουλα» για το γάλα και το κρέας, ο καταναλωτής πληρώνει πολλαπλάσια τιμή στα προϊόντα, καθώς κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτοι οι μεσάζοντες.
Το χειρότερο σενάριο για τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου είναι πως η διοίκηση της Δωδώνης εναρμονίζεται πλήρως με την τακτική του καρτέλ κι αυτό είναι το συμπέρασμά τους μετά από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της γαλακτοβιομηχανίας. Κι αυτό όχι μόνο γιατί ο κ. Δρούγκας δεν υπαναχώρησε ούτε κατ’ ελάχιστον από τις πενιχρές αυξήσεις που αποφάσισε το Δ.Σ., αλλά θέλησε να δεσμεύσει τους κτηνοτρόφους ότι οι ίδιες τιμές θα ισχύσουν και στην επόμενη γαλακτοκομική περίοδο. «Είναι φανερό πως θέλουν πλέον έναν άλλο ρόλο για τη Δωδώνη. Αν θέλουν να περάσουν τέτοια σχέδια, δεν μπορούν να συνεχίσουν να διοικούν αυτή τη βιομηχανία που φτιάξανε οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι», είπε ο κ. Τζίμας.
Οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι η Αγροτική Τράπεζα (που όπως λένε, στηρίζει χρόνια τώρα τα κέρδη της στους αγρότες) θα μπορούσε στη φετινή δύσκολη συγκυρία να αποδεχθεί να περιορίσει τα κέρδη της από τη Δωδώνη για να στηρίξει το εισόδημά τους. «Αρκετά μας ρούφηξε το αίμα η Αγροτική Τράπεζα, καιρός να κάνει κάτι και για μας. Σ’ αυτό το «μαγαζί» είμαστε κάθε μέρα όλοι οι αγρότες. Από την εποχή του παππού μου και του πατέρα μου οι αγρότες «ζούνε» την Τράπεζα», σημείωσε ο Ανδρέας Μπότσιος μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, για να συμπληρώσει ο κ. Τζίμας πως «δεν μπορούμε να ζήσουμε με αυτές τις τιμές που δίνουν».
Κι ενώ οι κτηνοτρόφοι εισπράττουν «ψίχουλα», οι καταναλωτές πληρώνουν χρυσάφι. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ ο κτηνοτρόφος εισπράττει περίπου 40 λεπτά το λίτρο για το αγελαδινό γάλα, ο καταναλωτής το αγοράζει 1,5 ευρώ (και σε ορισμένες εταιρείες περισσότερο) πιο πάνω δηλαδή κι από την τριπλή τιμή. Το ίδιο συμβαίνει και με το αρνί, όπου ο παραγωγός στα Γιάννενα πουλάει 4,80 ευρώ το κιλό το κρέας κι ο καταναλωτής το πληρώνει σήμερα γύρω στα 11 ευρώ και παραμονές Χριστουγέννων αναμένεται να φθάσει στα 13 ευρώ. Γι’ αυτό και ως ένδειξη διαμαρτυρίας, σήμερα οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου δεν θα παραδώσουν αρνιά στους εμπόρους.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Τζίμας, «είναι εξευτελιστική η τιμή, είναι η ίδια που είχαμε και πριν 20 χρόνια. Υπάρχει και στο κρέας ένα ιδιόμορφο καρτέλ που καθηλώνει τις τιμές, σε μια χώρα όπου η ντόπια παραγωγή δεν καλύπτει ούτε το 30% από τα κρέατα της αγοράς. Συμπλήρωσε πως «πουλάμε το αρνί 4,80 και στο τσιγγέλι φθάνει 13 ευρώ. Κερδίζουν οι μεσάζοντες κι αυτοί που λυμαίνονται τον ιδρώτα μας. Ας πάρουν κι αυτοί ένα μήνυμα: δεν θα τους αφήσουμε».
Οι κτηνοτρόφοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τέλους και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Κτηνοτροφικών Ενώσεων της Ηπείρου, έστειλε ένα μήνυμα στη Διοίκηση της Δωδώνης και της Αγροτικής Τράπεζας: «ας το καταλάβουν πολύ καλά πως δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Όταν θα ξανά έρθουν στα Γιάννενα να συνεδριάσουν, ας πάρουν υπόψη τους αυτή την αγωνιστικότητα των κτηνοτρόφων και την αγανάκτησή τους».

http://www.neoiagones.gr

Ένα βροντερό «όχι» κατά της διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ και της απόφασής της να μην δώσει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος έστειλαν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, που με τα τρακτέρ τους απέκλεισαν χθες το πρωί το κεντρικό κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, βασικού μετόχου της γαλακτοβιομηχανίας, στο κέντρο των Ιωαννίνων.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΠΟΥ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΕ
o Μηνύματα συμπαράστασης από πολιτικούς παράγοντες και φορείς


Ένα βροντερό «όχι» κατά της διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ και της απόφασής της να μην δώσει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος έστειλαν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, που με τα τρακτέρ τους απέκλεισαν χθες το πρωί το κεντρικό κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, βασικού μετόχου της γαλακτοβιομηχανίας, στο κέντρο των Ιωαννίνων.
Με μια πορεία που ξεκίνησε νωρίς το πρωί από τις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας και τον αποκλεισμό της ΑΤΕ μέχρι το μεσημέρι εμποδίζοντας τους πολίτες να μπουν στο τραπεζικό κατάστημα, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής με τα τρακτέρ τους, δήλωσαν αποφασισμένοι και ενωμένοι στον αγώνα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, αλλά κυρίως για την προστασία της κτηνοτροφίας.
Χαρακτηριστικό του φορτισμένου κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στους κτηνοτρόφους είναι πως απέκλεισαν την κύρια είσοδο της τράπεζας με ένα τρακτέρ, ενώ έριξαν και… αρκετό γάλα στην είσοδο του καταστήματος, διαμαρτυρόμενοι για την αδιαλλαξία και την αδιαφορία της διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας στα δίκαια αιτήματά τους.
Κατά τη διάρκεια του «αποκλεισμού» δεν έλειψαν και τα συνθήματα από την πλευρά των κτηνοτρόφων, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υποδιευθυντή του καταστήματος για να μεταφέρει τα αιτήματά τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης αισθητή ήταν η αστυνομική παρουσία, χωρίς όμως να χρειαστεί να παρέμβει.
Στα κύρια αιτήματα των κτηνοτρόφων βρέθηκε για ακόμη μία φορά η αλλαγή στον τρόπο διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το ήδη επιβαρυμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε μερίδα της κοινωνίας κατά της διοίκησης.
Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων τους οι κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να μην πουλήσουν σήμερα αρνιά, διαμαρτυρόμενοι για τις εξευτελιστικές τιμές της πώλησης του κρέατος που επιδιώκει ένα «καρτέλ κρέατος» σε βάρος τους.
Αποφασισμένοι για
όλα οι κτηνοτρόφοι
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της συντονιστικής επιτροπής των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, Μιχάλη Τζίμα, το μήνυμα που έστειλαν με αυτή την κινητοποίηση οι κτηνοτρόφοι είναι πως ενωμένοι και αποφασισμένοι θα συνεχίσουν τον αγώνα κατά της προκλητικής και αδιάλλακτης στάσης της διοίκησης.
«Αν θέλουν και επιδιώκουν να μετατρέψουν τη ΔΩΔΩΝΗ σε έναν οργανισμό για να καθηλώσουν τις τιμές γάλακτος σε όλη την Ελλάδα, αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Και δεν έχουν θέση σε αυτή τη βιομηχανία που φτιάχτηκε από τους κτηνοτρόφους για να στηρίξει την κτηνοτροφία και τους ανθρώπους της περιοχής», υπογράμμισε.
Σκληρή γλώσσα κατά της διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας και όσων αντιτίθενται στην ομαλή λειτουργία της εταιρείας, ενάντια στους κόπους των κτηνοτρόφων της Ηπείρου χρησιμοποίησε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας, Γεράσιμος Λιώλης.
Όπως σημείωσε, το επόμενο ραντεβού για τους κτηνοτρόφους θα δοθεί την Παρασκευή στην ευρεία σύσκεψη που προγραμματίζουν με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κομμάτων, καθώς και στη γενική συνέλευση της Ένωσης των μικρομετόχων για να αρθεί η απόφαση της διοίκησης σχετικά με τις τιμές γάλακτος.
«Αν τότε έρθουν με τα ίδια μηνύματα στην Ήπειρο, καλά είναι να μην πατήσουν εδώ. Και αν πονάνε οι Ηπειρώτες πολιτικοί τη ΔΩΔΩΝΗ, αυτή η ηγεσία πρέπει να αλλάξει», κατέληξε ο κ. Λιώλης.
Κατά της διοίκησης
και η ΤΕΔΚ Ιωαννίνων
Στο πλευρό των αγωνιζόμενων κτηνοτρόφων αλλά και ενάντια στη διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας, τάχθηκε με ψήφισμά που ανακοίνωσε χθες η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Ιωαννίνων.
Όπως σημειώνεται στο ψήφισμα, η στάση της διοίκησης θα πρέπει να αλλάξει, ειδικότερα για τη συγκεκριμένη εταιρεία που έχει την «σφραγίδα του μόχθου και τον ιδρώτα των κτηνοτρόφων της Ηπείρου.
Μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Η ΤΕΔΚ Ιωαννίνων θεωρεί σκαιότατη την αντιμετώπιση τους από τη διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ Α.Ε. Εκτιμά ότι τα Γιάννενα και η Ήπειρος διαθέτουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να διοικηθεί η Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ που έχει τη σφραγίδα του μόχθου και τον ιδρώτα των κτηνοτρόφων της Ηπείρου. Η στάση της διοίκησης πρέπει αμέσως να αλλάξει γιατί στον εμπαιγμό των κτηνοτρόφων θα είμαστε ενωμένοι μια γροθιά απέναντί τους. Η ανάγκη για ανανέωση της συνεργασίας της Ε.Α.Σ. ΠΩΓΩΝΙΟΥ με την ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. είναι επιβεβλημένη και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να ληφθούν από τη διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ Α.Ε. όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα».
Μήνυμα συμπαράστασης και από το ΜΕΡΑ Ηπείρου
Στο πλευρό των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των κτηνοτρόφων της Ηπείρου τάχθηκε με ανακοίνωσή του και το Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ηπείρου. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση ο αποκλεισμός της ΑΤΕ από τους κτηνοτρόφους, αποτελεί «ένα μάθημα αγώνα με σθένος και επιμονή».
Μεταξύ άλλων τονίζεται: « Ένας αγώνας που αναδεικνύει και υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια των κτηνοτροφών και των εργαζόμενων, την διάθεση φτηνών και ποιοτικών προϊόντων στους καταναλωτές, τα κοινωνικά αγαθά και την συνεταιριστική λογική απέναντι στην πολιτική των πολυεθνικών και των χρηματιστηρίων, την πολιτική της οικονομίας της αγοράς και των ιδιωτικοποιήσεων.
Ένας αγώνας που η έκβαση του θα κρίνει πολλά. Οι αγωνιζόμενοι κτηνοτρόφοι με τις επιτροπές αγώνα και την άμεση δημοκρατία τους άνοιξαν ένα δρόμο που καλούμαστε εκ των πραγμάτων να τον ακολουθήσουμε».


http://www.ele.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες