Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008

Tο 2008 ανατέλλει με επιδείνωση της διεθνούς πιστωτικής κρίσης



ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ


Παρά τις μειώσεις επιτοκίων και τις δημοπρασίες για την παροχή ρευστότητας που ανακοίνωσε η Fed σε συντονισμό με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, οι χρηματιστηριακές αγορές δεν μπορούν να ανακάμψουν, αφού οι συμμετέχοντες δεν θεώρησαν τις πρωτοβουλίες τους επαρκείς για έξοδο από την πολυσυζητημένη κρίση. Το μέγεθος των μειώσεων των αμερικανικών επιτοκίων από την Fed μέχρι σήμερα μπορεί να συγκριθεί με αντίστοιχες μειώσεις του παρελθόντος σε περιόδους χρηματοοικονομικών κρίσεων όπως του 1998, του 1995 και του 1987.


Τρία σημαντικά οικονομικά γεγονότα «κλείνουν» το 2007 και «ανοίγουν» την πόρτα στο 2008, διαμορφώνοντας ένα εξαιρετικά άσχημο περιβάλλον στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία:
* Η αμερικανική κεντρική τράπεζα η FED μείωσε τα επιτόκιά της κατά 0,25% απογοητεύοντας τους τραπεζίτες που περίμεναν μια ακόμα μεγαλύτερη μείωση στο κόστος του χρήματος για να κλείσουν τις «μαύρες τρύπες» των ισολογισμών τους.
* Κατέρρευσε η «ιδέα» να δημιουργηθεί ένα μεγάλο «συνεταιρικό» επενδυτικό Fund από τις αμερικάνικες τράπεζες με «περιουσία» κάπου 100 δις., ευρώ για να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης των τραπεζών που δεν έβρισκαν να δανεισθούν. Αντ’ αυτού βέβαια πρόκυψε μία άλλη λύση που μέχρι τώρα ήταν απαγορευμένη για τους Aμερικάνους: επέτρεψαν σε μεγάλα κρατικά αραβικά, κινέζικα Funds μαζί με το μεγάλο Fund της Σιγκαπούρης να αγοράσουν μεγάλα μερίδια από τις τράπεζες που κινδύνευαν.
* Άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια το νέο μεγάλο πρόβλημα, εκείνο των χρηματοπιστωτικών οργανισμών που ασφαλίζουν τις εκδόσεις ομολόγων (επιχειρηματικών, ημικρατικών, κρατικών κ.λ.π.). Οι εταιρείες αυτές με βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας ΑΑΑ (δηλαδή το καλύτερο) αποκαλύπτεται ότι έχουν εγγυηθεί συνολικά ομόλογα που ξεπερνούν τα 3,3 τρις δολ. ενώ συνολικά τα κεφάλαια τους δεν ξεπερνούν τα 22 δις. δολ. Και μόνο η υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους φερεγγυότητας κάτω από το ΑΑΑ θα προκαλέσει ζημιές που υπολογίζονται στα 200 – 220 δις. δολ. με επιπτώσεις που θα διαχυθούν πολύ πέραν του πιστωτικού συστήματος και των χρηματιστηρίων...
Όλα αυτά διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για την είσοδο σε ένα νέο πολύ χειρότερο εκείνου του 2007 «κύκλου» στην διεθνή πιστωτική κρίση.
Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το γεγονός ότι η τρίτη μείωση του βασικού επιτοκίου της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) μέσα στους τελευταίους μήνες δεν έφερε την πολυπόθητη ανάκαμψη στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ αντίθετα με ότι συνήθως είχε συμβεί στο παρελθόν.
Τα επιτόκια
Σε μια προσπάθεια να καλμάρει τις αγορές και να αντιμετωπίσει την πιστωτική κρίση που φέρνει την ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η Fed μείωσε στις 11 Δεκέμβρη για τρίτη φορά από τον Σεπτέμβριο το βασικό επιτόκιο (Fed Funds Rate) στο 4,25% από 4,5%.
Την ίδια μέρα, η Fed περιέκοψε και το προεξοφλητικό επιτόκιο (discount rate) με το οποίο οι τράπεζες δανείζονται απευθείας από την Fed στο 4,75% από 5%, απογοητεύοντας ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα που ήλπιζε σε μείωση στο 4,5%.
Συνολικά, η Fed έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά μια ποσοστιαία μονάδα, στο 4,25% από 5,25% και το προεξοφλητικό επιτόκιο κατά μιάμιση μονάδα στο 4,75% από 6,25% τον Αύγουστο.
Παρά τις μειώσεις επιτοκίων και τις δημοπρασίες για την παροχή ρευστότητας που ανακοίνωσε η Fed σε συντονισμό με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, οι χρηματιστηριακές αγορές δεν μπορούν να ανακάμψουν, αφού οι συμμετέχοντες δεν θεώρησαν τις πρωτοβουλίες τους επαρκείς για έξοδο από την πολυσυζητημένη κρίση.
Το μέγεθος των μειώσεων των αμερικανικών επιτοκίων από την Fed μέχρι σήμερα μπορεί να συγκριθεί με αντίστοιχες μειώσεις του παρελθόντος σε περιόδους χρηματοοικονομικών κρίσεων όπως του 1998, του 1995 και του 1987.
Ο λόγος που δεν έχουν καταφέρει οι κεντρικές τράπεζες, παρά τις παρεμβάσεις τους, να εκτονώσουν την πιστωτική κρίση στην παρούσα φάση είναι η – σχεδόν - βεβαιότητα που υπάρχει να μετατραπεί η πιστωτική κρίση σε οικονομική ύφεση, κάτι που προφανώς θα υποχρεώσει και σε νέες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Fed έχει φθάσει στη σημείο να μειώσει το βασικό της επιτόκιο μέχρι 6 ποσοστιαίες μονάδες στο παρελθόν για να αποτρέψει την ύφεση. Μετά τους στρατηγικούς αναλυτές των μεγάλων ξένων τραπεζών και ο Άλαν Γκρίνσπαν ανέφερε πριν από λίγες μέρες ότι οι πιθανότητες ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας το 2008 έχουν ανέβει στο 50% περίπου.
Στο παρελθόν κάθε φορά η «τρίτη» συνεχόμενη μείωση επιτοκίων από την Fed είχε αποδειχθεί ικανή να αναστρέφει την καθοδική πορεία των αγορών, αλλά τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Οι κινήσεις της Fed έχουν φυσικά αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές αγορές, αφού αυτές είναι πλέον συγκοινωνούντα δοχεία. Υπάρχουν όμως διαφοροποιήσεις στις αποδόσεις που οφείλονται στο σημείο του οικονομικού κύκλου, π.χ. η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε φάση σημαντικής επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης και της ευρωζώνης σε φάση πιο ήπιας επιβράδυνσης, στις συγκριτικές αποτιμήσεις των εταιρειών και στα επιχειρηματικά ντιλ εκτός των άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες