Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

Το Καρβουνάρι κάνει πόλεμο

Οδομαχίες με τα ΜΑΤ, δακρυγόνα, πετροπόλεμος, δύο συλλήψεις, αλλά και ξήλωμα της ταμπέλας του πολιτικού γραφείου του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αντώνη Μπέζα, περιελάμβανε το χθεσινό συλλαλητήριο των κατοίκων του Καρβουναρίου Θεσπρωτίας και της ευρύτερης περιοχής Παραμυθιάς.


Καθημερινές οι μάχες με τα ΜΑΤ στην ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας
Οι αψιμαχίες και οι συγκρούσεις των κατοίκων με τα ΜΑΤ έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, μετά την απόφαση να γίνει Χώρος Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων στο Καρβουνάρι σε άλλη τοποθεσία απ' αυτήν που είχαν αρχικά συμφωνήσει, σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από το κέντρο του χωριού τους. Χθες, οι δημόσιες υπηρεσίες στην Παραμυθιά παρέμειναν κλειστές σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ στο συλλαλητήριο συμμετείχαν ακόμη και μαθητές που δεν πήγαν στο σχολείο λόγω της αργίας των Τριών Ιεραρχών.

Γύρω στις 11 το πρωί κάτοικοι από τα χωριά Καρβουνάρι, Ζερβοχώρι, Ξηρόλοφος, Προδρόμι, ακόμη και από την Παραμυθιά επιχείρησαν ν' ανεβούν, κοντά στη θέση Αριζα, που είναι εγκατεστημένα τα εκσκαπτικά μηχανήματα. Ακολούθησαν μικροεπεισόδια, σπρωξίματα και συγκρούσεις ενώ, όπως έλεγαν οι κάτοικοι, από παντού τούς έκαναν επίθεση τα ΜΑΤ. Κατά τις 12 παρά τέταρτο, η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου.

Μερικοί ήρθαν σώμα με σώμα με τους αστυνομικούς, ενώ έπεφτε βροχή από δακρυγόνα από τα ΜΑΤ, που είχαν αποκλείσει και την είσοδο δίπλα στο εκκλησάκι του Αϊ-Λιά. Ακολούθησε πετροπόλεμος μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων και συνελήφθησαν ο Κωνσταντίνος και ο Ανδρέας Παππάς, δύο ξαδέρφια από το Καρβουνάρι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Ασφάλεια Ηγουμενίτσας.

Οι κάτοικοι πήγαν να διαμαρτυρηθούν στην Ασφάλεια και λίγο μετά τις 2 πήγαν στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού και βουλευτή Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Αντώνη Μπέζα, που βρίσκεται σε πεζόδρομο της Ηγουμενίτσας. Ορισμένοι φώναζαν «Παραιτήσου Μπέζα», «Είσαι ανίκανος», «Εχεις τον μοναδικό νομό με δύο ΧΥΤΑ». Η μία πόρτα έσπασε, έπεσαν κι άλλα δακρυγόνα από την Αστυνομία, ενώ κάποιοι ξήλωσαν την εξωτερική πινακίδα του πολιτικού γραφείου του υφυπουργού και την έσπασαν.

Ακολούθησε πορεία μες στην Ηγουμενίτσα από τους κατοίκους, που έκλεισαν συμβολικά για μισή ώρα τον παραλιακό δρόμο, ενώ οι δύο συλληφθέντες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι.

Σε ανακοίνωσή του, ο υφυπουργός Αντώνης Μπέζας τόνισε: «Οι αντιδημοκρατικές αυτές ενέργειες είναι απαράδεκτες και έγιναν από μια μικρή ομάδα, που πιστεύω ότι δεν εκφράζει ούτε τους παρόντες στη διαμαρτυρία και πολύ περισσότερο ούτε αυτούς που αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι». Επανέλαβε ότι «κανένα ζήτημα, όσο σοβαρό και αν είναι, δεν μπορεί να μετατραπεί σε βαρίδι στα πόδια μας, στην πορεία της Θεσπρωτίας προς τα εμπρός».


annio@enet.gr


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/01/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες