Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Εμπλοκή στην πώληση της ΑΒΓΗ "Δωδώνη"


Μόνο απίθανη δεν θα πρέπει να θεωρείται η περίπτωση της ακύρωσης του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ και η κήρυξή του ως άγονος.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και η «Ε» αποκαλύπτει σήμερα, ότι ένας από τους ενδιαφερόμενους, που έχει καταθέσει συγκεκριμένη δεσμευτική προσφορά για την ΔΩΔΩΝΗ, προτίθεται να προσφύγει σε ένδικα μέσα, λόγω αλλαγών που έγιναν πριν από λίγες ημέρες σε βασικούς όρους του διαγωνισμού.

Πρόκειται για τον όμιλο «Όλυμπος – ΤΥΡΑΣ» που έχει καταθέσει δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ. Μετά την διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας και την πώλησή της στην Τράπεζα Πειραιώς, ο εκκαθαριστής, που έπαψε πια να είναι η ΑΤΕ, προχώρησε στην αλλαγή αρκετών από τους όρους του διαγωνισμού. Οι περισσότεροι από τους νέους όρους έγιναν αποδεκτοί από τους ενδιαφερόμενους, με δεδομένη την αλλαγή του εκκαθαριστή, αφού κρίθηκαν αναγκαίοι. Η αλλαγή ωστόσο ενός βασικού όρου προκαλεί την αντίδραση του ομίλου «Όλυμπος – ΤΥΡΑΣ», που κάνει λόγο για αντισυμβατική αλλαγή των όρων, διαμαρτυρήθηκε αρμοδίως και αναμένει το αποτέλεσμα της έγκαιρης διαμαρτυρίας της. Σε επικοινωνία της «Ε» με τον Δημήτρη Σαράντη, εκ των ιδιοκτητών του ομίλου «Όλυμπος – ΤΥΡΑΣ», η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε απόλυτα. Ο κ. Σαράντης άφησε να εννοηθεί ότι η αλλαγή του συγκεκριμένου όρου που αφορά στον συντελεστή βαρύτητας για την εκτίμηση της καλύτερης οικονομικής προσφοράς, έχει αποκλειστικό στόχο να πλήξει την πρόταση που ο ίδιος έχει καταθέσει και η οποία φέρεται να έχει το μεγαλύτερο τίμημα έναντι των υπολοίπων.
Έτσι, τόνισε πως με την αλλαγή αυτού του όρου ο πρώτος στην κατάταξη με βάση το οικονομικό τίμημα, κατατάσσεται αυτομάτως δεύτερος, ενώ η δεύτερη εταιρεία, που εικάζεται πως είναι η Simos Foods κατατάσσεται πρώτη.
«Αποδεχθήκαμε συμμετέχοντας στο διαγωνισμό την αλλαγή όλων των όρων, γιατί πολλοί από αυτούς ήταν αναγκαίο να αλλάξουν μετά την αλλαγή του εκκαθαριστή. Ωστόσο, η αλλαγή του συγκεκριμένου όρου αποβλέπει αποκλειστικά και μόνο σε βάρος της δικής μας πρότασης που είναι η μεγαλύτερη στο τίμημα που προσφέρει. Διαμαρτυρηθήκαμε αρμοδίως για την αλλαγή αυτή και αναμένουμε το αποτέλεσμα αυτής της διαμαρτυρίας που έγινε εγκαίρως από την εταιρεία μας», σημείωσε ο κ. Σαράντης.

Ένδικα μέσα
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν υπάρχουν και ποια είναι τα περιθώρια άσκησης ένδικων μέσων, ο κ. Σαράντης ξεκαθάρισε πως εάν ο όρος αυτός δεν αλλάξει, η εταιρεία δεν έχει άλλο τρόπο αντίδρασης εκτός από την προσφυγή στη δικαιοσύνη.
«Το τελευταίο που θέλουμε εμείς είναι να κηρυχθεί άκυρος ή άγονος ο διαγωνισμός, γιατί αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της εταιρείας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Έγκυροι νομικοί κύκλοι εκτιμούν, ότι σε περίπτωση προσφυγής σε ένδικα μέσα οι πιθανότητες να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός είναι πολύ μεγάλες.
Καταλήγοντας, ο κ. Σαράντης αναφέρθηκε και στα νούμερα των προσφορών που έχουν κατατεθεί για τη ΔΩΔΩΝΗ τονίζοντας πως η πρόταση της δικής του εταιρείας ανέρχεται στα 28 εκ. ευρώ, η πρόταση της Simos Foods στα 25 εκ. ευρώ και της Lactalis στα 20 εκ. ευρώ.
Πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Αυγούστου και οι οποίες σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αποδίδονται σε πηγές προσκείμενες στη Simos Foods θέλουν την πρότασή της να ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ σε μετρητά συν την εξόφληση των υποχρεώσεων που ανέρχονται στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ. 
Ο χρόνος όμως της καταβολής του τιμήματος παραμένει κρίσιμο ζητούμενο, ενώ όπως ήδη έχει γίνει γνωστό και από την πλευρά των Ενώσεων και από πολιτικούς παράγοντες της Ηπείρου, η εν λόγω πρόταση της Simos μετά των Ρώσων επενδυτών, δεν αντιμετωπίζεται με καλό μάτι, λόγω και των οφειλών της εταιρείας προς τη ΔΩΔΩΝΗ από τη συνεργασία τους στον τομέα της διανομής των προϊόντων της γαλακτοβιομηχανίας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες