Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Περιθώριο για τους μισθούς μέχρι τη 14η Μαΐου

http://news.pathfinder.gr/finance/news/778552.html
Προθεσμία μέχρι τις 14 Μαΐου για να υπογράψουν νέες κλαδικές συμβάσεις δίνει στους κοινωνικούς εταίρους το υπουργείο Εργασίας μέσω της ερμηνευτικής εγκυκλίου που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα και αφορά τις αλλαγές που προβλέπει το νέο μνημόνιο για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, μέχρι την παραπάνω ημερομηνία διατηρούνται σε ισχύ τα προβλεπόμενα από κλαδικές συμβάσεις που έχουν λήξει, ώστε να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.
Σε περίπτωση, όμως, που μέχρι τότε δεν έχουν υπογραφεί νέες κλαδικές, τότε ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να αναπροσαρμόσει μονομερώς τις αποδοχές των εργαζομένων του στο κλιμάκιο της κλαδικής σύμβασης, ενώ διατηρούνται μόνο τα επιδόματα ωρίμασης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας.
Όσον αφορά στο κατώτατο όριο αμοιβών, αυτό, σύμφωνα με τα συμφωνημένα, μειώνονται όσον αφορά στον κατώτατο μισθό σε 586,08 ευρώ και στο κατώτατο ημερομίσθιο στα 26,18 ευρώ. Ειδικά ως προς τους νέους κάτω των 25 ετών, ο κατώτατος μισθός μειώνεται κατά 32% στα 510,95 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 22,83 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες