Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ο ιδρυτής των Σκοπίων έφυγε συκοφαντημένος από τους επιγόνους

http://geopolitics-gr.blogspot.com/2012/01/blog-post_2269.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+Geopolitics-gr+%28Geopolitics-GR%29


Του Σταυρου Tζιμα

Μια από τις πιο ισχυρές ηγετικές φυσιογνωμίες της μετακομμουνιστικής Βαλκανικής, ο τελευταίος των μεγάλων πρωταγωνιστών της γιουγκοσλαβικής κρίσης, ο Κίρο Γκλιγκόροφ, πρώην πρόεδρος της FYROM πέθανε τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στα Σκόπια σε προχωρημένη ηλικία.

Ιδρυτής του κράτους της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», όπως κατοχυρώθηκε συνταγματικά ή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, (FYROM) ονομασία με την οποία έγινε μέλος του ΟΗΕ, διατέλεσε δύο φορές πρόεδρός του, θέση από την οποία χειρίστηκε με μαεστρία το πηδάλιο του κλυδωνιζόμενου σκάφους στα φουρτουνιασμένα δυτικά Βαλκάνια της δεκαετίας του '90.



Για τους Σλαβομακεδόνες ήταν ο πολιτικός που τους έφτιαξε δικό τους κράτος και το κατοχύρωσε στον παγκόσμια χάρτη, ο πολιτικός άνδρας που με τους χειρισμούς του τους κράτησε μακριά από το γιουγκοσλαβικό αιματοκύλισμα, πετυχαίνοντας «βελούδινο διαζύγιο» από τον Μιλόσεβιτς.

Ποιος ήταν
Για τη διεθνή κοινότητα ήταν ο διορατικός και έμπειρος ηγέτης, ο σταθερός και έμπιστος συνομιλητής της σε μια εύφλεκτη περιοχή, ο οποίος δημιούργησε ένα κράτος όπου όσο ο ίδιος κυβερνούσε συστεγάζονταν αρμονικά Σλάβοι, Αλβανοί, Σέρβοι, Τούρκοι, Βλάχοι κ.ά.

Ο Κίρο Γκλιγκόροφ υπερασπίστηκε με σθένος και αποτελεσματικότητα τα συμφέροντα της χώρας του σε δύσκολες στιγμές, χωρίς όμως να παραβλέπει τις εύθραυστες ισορροπίες στον ασταθή περίγυρο, ούτε να προκαλεί, υπέρ το δέον τις εθνικές ευαισθησίες των γειτόνων, όπως συμβαίνει με τους σημερινούς ηγέτες του κράτους που ο ίδιος ίδρυσε και οι οποίοι στη δύση της ζωής του τον απαξίωσαν.

Τι πίστευε στ αλήθεια ο ίδιος ότι ήταν; Σίγουρα Μακεδόνας, αλλά τι Μακεδόνας; Ο ίδιος συνήθιζε να αφηγείται -το λέει και στα απομνημονεύματά του- επ' αυτού ένα περιστατικό στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Απρίλιο του 1993, στην οποία η χώρα του έγινε δεκτή ως FYROM. Πρωταγωνιστές ο ίδιος και μια ομάδα «Μακεδόνων της Διασποράς», που είχαν σπεύσει από την Αυστραλία για συμπαράσταση:

«Διαρκούσης της δεξίωσης τούς είδα να κάθονται σε μια γωνιά σιωπηλοί και τους ρώτησα πώς τους φάνηκαν όλα όσα συνέβησαν σήμερα. «Ωραία», μου απάντησε ένας εξ αυτών «μιλήσατε αλλά δεν είπατε το σημαντικότερο ότι εμείς είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό εμείς το ερμηνεύουμε ότι αρνούμαστε τη μακεδονική μας καταγωγή». Δυσκολεύτηκα να βρω απάντηση αμέσως και τελικά του είπα: Σέβομαι τις σκέψεις και πεποιθήσεις σας, είναι δικαίωμά σας. Αλλά σύμφωνα με την Ιστορία μας στον μακεδονικό λαό επικρατεί η γνώμη ότι είμαστε Σλάβοι. Εχουμε έρθει στα Βαλκάνια τον 6ο και τον 7ο αιώνα, έχουμε εγκατασταθεί στα εδάφη που ονομάζονται Μακεδονία και από τότε κατοικούμε σε αυτά. Δεν γνωρίζω κατά πόσο στις φλέβες μας ρέει κάποια σταγόνα αίματος των αρχαίων Μακεδόνων, αλλά ακόμα και έτσι, δεν είναι αυτό που δίνει την ταυτότητα του λαού μας».

Ο Κίρο Γκλιγκόροφ, όπως προκύπτει και από το προαναφερθέν περιστατικό, ανήκε σε μια άλλη σχολή σκέψης την οποία επιχειρεί να αποδομήσει η σημερινή υπό τον Νίκολα Γκρούεφσκι ηγεσία, στην προσπάθειά της να οικοδομήσει μια νέα ιστορική θεωρία για το έθνος, αυτοί του «πούρου μακεδονισμού».

Πίστευε, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής ελίτ που αναδείχθηκε στα Σκόπια μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και τη συγκρότηση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», ότι δεν είναι δυνατό από τον λαό του να αφαιρεθούν τα σλαβικά χαρακτηριστικά και είναι ακριβώς αυτός ο λόγος για τον οποίο οι μηχανισμοί προπαγάνδας της σημερινής εξουσίας, επιδόθηκαν τα τελευταία χρόνια σε επιχείρηση αποκαθήλωσής του, κυρίως στους νέους που δεν γνωρίζουν, καλλιεργώντας εντέχνως το προφίλ περίπου του προδότη του έθνους!

Υποβάθμισαν τον ρόλο του
Γι' αυτό και στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση τον Σεπτέμβριο είκοσι χρόνων από την ίδρυση του κράτους οι κυβερνώντες έσπευσαν να υποβαθμίσουν τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην ίδρυση του σημερινού κράτους...

Ανεξαρτήτως του εχθρικού βλέμματος με το οποίο είδαμε εμείς τον Κίρο Γκλιγκόροφ ή τις μικρότητες των μακεδονιστών του Νίκολα Γκρούεφσκι η Ιστορία θα τον καταχωρίσει στις σελίδες ως μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες των Βαλκανίων, που σε κρίσιμες ώρες λειτούργησε ως παράγοντας σταθερότητας.

Και ίσως γι' αυτό κάποιοι θέλησαν να τον βγάλουν από τη μέση τον Οκτώβριο του 1995, ανατινάζοντας το αυτοκίνητο που τον μετέφερε στο κέντρο της πόλης των Σκοπίων, σε μια σκοτεινή απόπειρα που παραμένει ανεξιχνίαστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες