Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Χαμόγελα λίγο πριν το εκτελεστικό απόσπασμα - Φωτογραφίες ντοκουμέντο

φωτογραφίες σοκ από την καρδιά του σοσιαλιστικού παραδείσου του πιο επιθετικού καπιταλισμού....

china_death9
.Ελίνα Ράπτη
24 Ιουνίου 2003, γυναικείες φυλακές Γιουχάν, Κίνα: Ένας άνδρας ζητά άδεια να φωτογραφήσει τη ζωή ενός θανατοποινίτη. Παραδόξως, οι αυστηροί κομμουνιστές αξιωματούχοι του το επιτρέπουν. Ο φωτογράφος θα απαθανατίσει τις Ma Qingxiu, Li Juhua, Dai Donggui και He Xiuling στις τελευταίες τους στιγμές πριν την εκτέλεσή τους.

Μέχρι πολύ πρόσφατα οι φωτογραφίες αυτές δεν είχαν δημοσιευθεί. Οι κινεζικές αρχές το απαγόρευσαν, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο, οι κρατούμενες θα γίνουν συμπαθείς στον κόσμο. Την προηγούμενη όμως εβδομάδα, οι φωτογραφίες δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο κανάλι Phoenix TV του Χονγκ Κονγκ.

  
china_death1china_death2
Η Dai Donggui, μια νεαρή γυναίκα, κάθεται στο πάτωμα οκλαδόν καθώς μια φρουρός την ταίζει ένα φρούτο. Είναι καθισμένη στη γωνία του κελιού της, δίπλα σε έναν κουβά με απορυπαντικά και είναι έτοιμη να απολαύσει το τελευταίο της γεύμα, την τελευταία της επιθυμία, σούπα αρακά και ένα γεύμα από τα McDonalds. Διπλώνει προσεκτικά τα ρούχα που έχει αποφασίσει να φορέσει και λεπτά πριν την συνοδέψουν στο σημείο εκτέλεσης, βάφει τα νύχια της με κόκκινο μανό, με τη βοήθεια των φρουρών.
china_death3
china_death4
Η Li Juhua φωτογραφίζεται να γράφει τη διαθήκη της, ενώ λίγο πιο κει η He Xiuling παίζει χαρτιά με την Ma Qingxiu, φορώντας τις φαρδιές ροζ πυτζάμες της.
china_death5
china_death10
Η 25χρονη He Xiuling, η οποία συνελήφθη να μεταφέρει 7.000 γραμμάρια ναρκωτικών ουσιών, δείχνει να είναι η πιο χαλαρή και χαρωπή απ' όλες. Ανησυχούσε δε ότι με τις ροζ πυτζάμες θα δείχνει παχουλή κι έτσι μια από τις συγκρατούμενές της, της έδωσε μια μαύρη μπλούζα να φορέσει.
china_death6
Λίγες στιγμές μετά το χαμόγελο φεύγει από το πρόσωπό της. Και αρχίζει να προσεύχεται στους ουρανούς για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή της.
china_death7
Στις 6 το πρωί, η Ma Qingxiu, 49 ετών, προσφέρει τα ρούχα της στην συγκρατούμενή της και μεταφέρεται προσωρινά στο ίδιο κελί με την He Xiuling, η οποία πλέον δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκριά της. Με χέρια και πόδια αλυσοδεμένα, 16 γυναίκες οδηγούνται στο σημείο εκτέλεσης.
china_death8

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες