Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Ο καταμερισμός του παγκοσμίου πλούτου το 2011



Τη μοναδική ολοκληρωμένη μελέτη του παγκόσμιου πλούτου για το 2011 δημοσίευσε στα τέλη Οκτωβρίου το Ινστιτούτο Ερευνών της Credit Suisse, η οποία καταγράφει τη διεύρυνση του άνισου καταμερισμού του, συνολικού ύψους 230,8 τρις. δολαρίων, ανάμεσα στους περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ενήλικους πολίτες των αναπτυσσόμενων και αναπτυγμένων κρατών.
Σύμφωνα με τη μελέτη του πλούτου -ο οποίος ορίζεται ως η καθαρή αξία των χρηματικών στοιχείων σε συνδυασμό με την κινητή και ακίνητη περιουσία ενός ατόμου, μείον το ιδιωτικό χρέος- υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την εξέλιξη του πλούτου των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, της ωριμότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών και μέσων, όπως και του βαθμού στον οποίο οι δημόσιες παροχές συνταξιοδότησης και ιατρικής περίθαλψης μετριάζουν την ανάγκη για ιδιωτική συσσώρευση περιουσιακών στοιχείων.
Παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, η έναρξη της οποίας τοποθετείται χρονικά το 2007, ο παγκόσμιος πλούτος των νοικοκυριών παρουσιάζει, σύμφωνα με τη μελέτη, αύξηση κατά 117 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2000 και 2011, καθώς το μερίδιο των αναπτυσσόμενων αγορών παρουσιάζει συνεχή ανοδική πορεία, αλλά κυρίως λόγω της ραγδαίας αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού. Βάσει αυτών των δεδομένων υπολογίζεται ότι το σύνολο του πλούτου των νοικοκυριών θα αυξηθεί κατά 50% στα επόμενα πέντε χρόνια, από περίπου 231 τρισ. δολάρια το 2011 σε 345 το 2016, ποσό που αντιστοιχεί σε 8,4% αύξηση ανά έτος.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η Κίνα θα αντικαταστήσει την Ιαπωνία ως δεύτερη πλουσιότερη χώρα στον κόσμο, με συνολικό πλούτο 39 τρισ. δολαρίων το 2016, καθώς, κατά το ίδιο έτος, ο πλούτος της Ιαπωνίας αναμένεται να κυμανθεί στο επίπεδο των 31 τρισ. δολαρίων, ενώ οι ΗΠΑ προβλέπεται να διατηρήσουν την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, με συνολικό πλούτο περίπου 82 τρισ. δολαρίων. Εξάλλου, η Γαλλία και η Γερμανία υπολογίζεται ότι θα βρεθούν στην τέταρτη και πέμπτη θέση με συνολικό πλούτο 20,1 και 19,6 τρισ. δολαρίων αντίστοιχα.
Τέλος, κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών, πιθανολογείται μεγάλη βελτίωση στη θέση των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Ο πλούτος τόσο στην Κίνα όσο και στην Αφρική στο σύνολό τους προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 90%, ενώ η Ινδία και η Βραζιλία αναμένεται να υπερδιπλασιάσουν τον πλούτο τους έως το 2016. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες