Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Wikileaks και Ελευθερία του Τύπου


Δίκτυο για την Ψηφιακή Απελευθέρωση


Δηλώνουμε πως, όσες προσπάθειες και αν γίνουν για τη φίμωση του Wikileaks, θα πέσουν στο κενό. Δηλώνουμε δε ότι και τα Ελληνικά κοινωνικά κινήματα συμμετέχουν έμπρακτα στην προσπάθεια αυτή για τη στήριξη του Wikileaks, δημιουργώντας ιστοτόπους – καθρέφτες του Wikileaks και εδώ.
Από το DLN.GR


Wikileaks – Ουδέν Κρυπτόν υπό του Ήλιου



Η οργάνωση wikileaks.org έγινε παγκοσμίως γνωστή τον Ιούλιο του 2010, όταν ξεκίνησε τη δημοσίευση 90.000 απορρήτων διπλωματικών εγγράφων και ντοκουμέντων των πρεσβειών των Ηνωμένων Πολιτειών. Αφορούσαν κυρίως τους πολέμους στο Ιράν και το Αφγανιστάν, αποκάλυπταν δε χιλιάδες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραττε ο αμερικανικός στρατός. Το θέμα γνώρισε κάλυψη από κορυφαίες εφημερίδες ανά τον κόσμο ( El pais, Le monde, New York Times κά) και εξέθεσε παγκοσμίως τη διεθνή πολιτική των ΗΠΑ στα μάτια των ανθρώπων. Οι αποκαλύψεις όμως χωρίς προηγούμενο ήρθαν τον Νοέμβρη του 2010, όταν η οργάνωση διέθεσε ελεύθερα στο διαδίκτυο 250.000 τηλεγραφήματα πρεσβειών και άλλων κρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ με εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες για αμερικανικά εγκλήματα πολέμου και “διπλωματία κάτω από τη μέση”. Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν ένα παλλιροϊκό κύμα πολιτικών κρίσεων σε πολλά κράτη αλλά και στη διεθνή σκηνή.
Κράτη και Επιχειρήσεις στο Ρόλο του Τρομοκράτη
Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. Οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις κατηγόρησαν τη wikileaks και τον “αρχισυντάκτη” της, Julian Assange, πως απειλούν τις διεθνείς σχέσεις και την παγκόσμια ασφάλεια. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως ο Assange κατηγορείτο στη Σουηδία για το βιασμό μιας γυναίκας και τη σεξουαλική παρενόχληση μιας άλλης. Η υπόθεση, η οποία είχε αρχικά απορριφθεί από την εισαγγελέα, που δήλωσε πως δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία ώστε να ξεκινήσει καν η δίωξη, ξαναάνοιξε μαγικά μετά τις αποκαλύψεις της wikileaks, και στις 20 Νοεμβρίου εκδόθηκε διεθνές καθώς και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κατά του Assange από τη σουηδική αστυνομία. Ο τελευταίος έκανε έφεση κατά της οινεί-αφού δεν έχει ακόμη συλληφθεί-κράτησής του την οποία και έχασε στα σουηδικά δικαστήρια. Στις 30 Νοεμβρίου η Ιντερπόλ ανακοίνωσε πως καταζητείται (red notice) για “σεξουαλικά εγκλήματα”. Ταυτόχρονα η Σουηδία και η Αγγλία, χώρες όπου εικάζεται ότι κρύβεται ο Assange, δήλωσαν πως εάν αυτός τους ζητήσει άσυλο πολύ δύσκολα θα το αποκτήσει, αφού πρέπει να αποδείξει ότι διατρέχει άμεσο κίνδυνο στη χώρα του.
Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, δε θα μπορούσαν παρά να συντονιστούν με αυτή την ολομέτωπη επίθεση των κρατών στην ελευθερία του τύπου. Μετά τις αποκαλύψεις ο ιστότοπος wikileaks δεχόταν λυσσαλέες επιθέσεις από ομάδες χάκερ(τύπου DDoS), που προφανώς εχθρεύονται την ελευθερία και τη δημοκρατία ή δουλεύουν για κρατικές μυστικές υπηρεσίες, ώστε αυτός να πάψει να εκπέμπει, κάτι που ανάγκασε τους διαχειριστές του την Δευτέρα, 29/11, να μεταφέρουν τη φιλοξενία του στους εξυπηρετητές της γνωστής πολυεθνικής εταιρείας AMAZON. Μία μέρα μετά η AMAZON κατέβασε” τοWikileaks από τους εξυπηρετητές της. Την Παρασκευή, 3/12, η γνωστή εταιρεία παροχής ονομάτων χώρου EVERYDNS, την οποία η οργάνωση είχε χρησιμοποιήσει για την καταχώρηση του ονόματος χώρου της, διέκοψε την πρόσβαση στο wikileaks.org. Το Σάββατο, 4/12, η επίσης πασίγνωστη εταιρεία πληρωμών μέσω διαδικτύου PAYPALπροχώρησε σε πάγωμα του λογαριασμού του Wikileaks, ακυρώνοντας έτσι τη δυνατότητα της ακτιβιστικής οργάνωσης να στηρίζεται από δωρεές.
Η Διαρροή Στηρίζει τη Δημοκρατία
Η επίμαχη ιστοσελίδα, η wikileaks, είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός, που δημοσιεύει αρχεία από ανώνυμες πηγές με το σύστημα των “leaks” (διαρροής στο ίντερνετ απορρήτων για κάποιον εμπλεκόμενο πληροφοριών), τα οποία δεν θα ήταν αλλιώς προσβάσιμα. Ο ιδρυτής της wikileaks, αλλά και ο “θα-ήταν-αρχισυντάκτης-της-με-τους-παλιούς-όρους” είναι ο Julian Paul Assange, αυστραλιανής καταγωγής. Τόσο αυτός όσο και η ιστοσελίδα έχουν κερδίσει αρκετά δημοσιογραφικά βραβεία, όπως το index of censorship για την ελευθερία του λόγου, το βραβείο sam adams ή το βραβείο της διεθνούς αμνηστίας “uk media award”, που απονέμεται σε δημοσιογράφους που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Θα βοηθούσε ίσως να καταλάβουμε το αν είναι νόμιμη η δημοσίευση των απορρήτων κρατικών αρχείων από τη wikileaks -κάτι που οι ΗΠΑ αλλά και η Αυστραλία αρνούνται- ,αλλά και το πώς ξαφνικά άρχισε να κατηγορείται ο Assange για “σεξουαλικά εγκλήματα”, μια μικρή ιστορική αναδρομή στην υπόθεση Pentagon Papers. Το όχι και τόσο μακρινό 1971, οι New York Times δημοσίευσαν απόρρητα έγγραφα του υπουργείου αμύνης των ΗΠΑ που αφορούσαν την πολιτική που ακολουθούσαν στον πόλεμο του Βιετνάμ, τα οποία ήρθαν στα χέρια τους από αντίστοιχη διαρροή-πρόσωπο που δούλευε για την κυβέρνηση. Ο Νίξον προσέφυγε στα δικαστήρια με πρόσχημα τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια, και οι Τάιμς καταδικάστηκαν να αποσύρουν τα έγγραφα από την κυκλοφορία. Σε ένδειξη αλληλεγγύης άλλες εφημερίδες των ΗΠΑ συνέχισαν την δημοσίευσή τους, και καταδικάστηκαν με τη σειρά τους. Η υπόθεση έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, που όμως είχε άλλη άποψη. Το δικαστήριο λοιπόν δήλωσε πως μόνο αν το εθνικό συμφέρον είναι άμεσο δικαιολογεί την καταστολή της ελευθερίας του τύπου-παραδείγματος χάριν αν τα έγγραφα αποκάλυπταν στρατηγικές πληροφορίες στον εχθρό και έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή των αμερικανών στρατιωτών- και πως η κοινή γνώμη έχει δικαίωμα στις πληροφορίες που αφορούν την πολιτική των κυβερνώντων. Τέλος,πως ο τύπος προστατεύεται ακόμη και αν τα όσα δημοσιεύει είναι προκλητικά και επικίνδυνα, αρκεί να δημοσιεύτηκαν με καλή πίστη και από έμπιστες πηγές. Η ομοιότητα των δύο καταστάσεων είναι πασιφανής, όσο πασιφανές είναι και το γεγονός πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ασκήσουν διώξεις μετά από αυτή τη νομολογία, τουλάχιστον όχι για τη δημοσίευση των αρχείων.
Σε κάθε περίπτωση, τα επίσημα επιχειρήματα – κατηγορίες των ΗΠΑ και άλλων κρατών απέναντι στην ακτιβιστική οργάνωση wikileaks.org, στη βάση ότι η κρατική διπλωματία ανήκει σε κάποιο ιδιόμορφο άβατο για τους λαούς και στο απυρόβλητο από τον τύπο, αντίκεινται στη δημοκρατία, ταιριάζουν σε ολοκληρωτικές λογικές και είναι ενδεικτικές της σε διεθνές επίπεδο υποχώρησης των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Οι κρατικές διπλωματίες έχουν σοβαρότατες συνέπειες για τους λαούς και δεν μπορεί παρά να έγκεινται στον δημοκρατικό έλεγχο. Η μάχη για έναν πιο ειρηνικό πλανήτη περνάει μέσα από τη διαφάνεια της διεθνούς πολιτικής σκηνής.
The Net interprets censorship as damage and routes around it
O πραγματικά ελεύθερος τύπος, ιδιαίτερα στην εποχή της διαδικτυακής δημοσιογραφίας των πολιτών, ενοχλούσε και θα ενοχλεί. Το ίντερνετ δίνει άπειρες δυνατότητες σε αυτούς που θέλουν να πληροφορήσουν και να πληροφορηθούν, ενισχύοντας την κοινωνική ευαισθητοποίηση και την πρόοδο, αφού κάνει κτήμα του καθενός τη γνώση, την τέχνη, τον πολιτισμό και τις πληροφορίες, αλλά ενισχύοντας εξίσου την κοινωνική αλληλεγγύη μέσα από τη διαδικασία του να μοιράζεται κανείς άμεσα όλα τα προηγούμενα με τους συνανθρώπους του. Οι προσπάθειες των κυβερνήσεων και των πολυεθνικών επιχειρήσεων να καταστείλουν, να εμποδίσουν και να ελέγξουν με κάθε τρόπο-ακόμη και έμμεσο ή παράνομο- την ροή των πληροφοριών ξεκίνησαν και θα γίνουν ακόμη πιο μανιώδεις στο μέλλον.
Αλληλεγγύη των Κινημάτων και από Ελλάδα
Δηλώνουμε πως, όσες προσπάθειες και αν γίνουν για τη φίμωση του Wikileaks, θα πέσουν στο κενό. Δηλώνουμε δε ότι και τα Ελληνικά κοινωνικά κινήματα συμμετέχουν έμπρακτα στην προσπάθεια αυτή για τη στήριξη του Wikileaks, δημιουργώντας ιστοτόπους – καθρέφτες του Wikileaks και εδώ. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους που μάχονται για να διατηρήσουν την ελεύθερη φύση του ίντερνετ. Εκφράζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στην ακτιβιστική οργάνωση wikileaks και στον J. Assange. Σας καλούμε όλους να συμπαρασταθείτε με κάθε τρόπο στο wikileaks, κατ’ αρχάς αντιγράφοντας στην προσωπική σας ιστοσελίδα την παρακάτω λίστα με τους ιστότοπους – καθρέφτες του Wikileaks σε όλο τον κόσμο. Σας καλούμε επιπλέον να ευθυγραμμιστείτε με το διεθνές κίνημα για μποϋκοτάζ ή αναστολή χρήσης υπηρεσιών από τις εταιρείες AMAZON, PAYPAL, EVERYDNS και όσες άλλες προστεθούν στη λίστα της καταστολής του Wikileaks, το οποίο κίνημα ήδη προκαλεί σοβαρή οικονομική ζημιά στις εταιρείες αυτές.
Η Αλληλεγγύη Είναι το Όπλο μας
Για ένα Ελεύθερο Διαδίκτυο
5/12/2010
Δίκτυο για την Ψηφιακή Απελευθέρωση

Υστερόγραφο – Η λίστα με τα mirror – sites του wikileaks.org μπορεί να βρεθεί στοwww.wikileaks.info και έχει ως εξής:
  • wikileaks.ch – Temporary Wikileaks Page [46.51.171.90, 184.72.37.90]
Real mirrors on different IP Addresses
  • wikileaks.info – Mirror hosted in Switzerland [62.2.16.94]
  • wikileaks.se – Mirror hosted in Sweden [88.80.6.179]
  • nyud.net – Mirror hosted in the United States [129.170.214.192]
Important Wikileaks Links
Mirror in Greece:

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες