Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

H ΔΩΔΩΝΗ το πανωπροίκι της παρασιτικής Αστικής Τάξης....

Η συζήτηση για την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ είναι στο επίκεντρο των μεταπρατών του δημόσιου πλούτου, στα χέρια των παρασίτων της Αστικής Τάξης, που σε μία καταπληκτική για αυτούς εποχή λυμαίνονται πλέον τα πάντα. Ανθρώπους, μόχθο, δημόσιο χώρο, δημόσιες υπηρεσίες και εταιρείες… τα πάντα εξαργυρώντάς με αμύθητα κέρδη αλλά και εξουσία.



Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ είναι από τα ελάχιστα υγιή δείγματα του συνεταιριστικού κινήματος που αναπτύχτηκαν στην Ελλάδα, η ίδια η ΔΩΔΩΝΗ ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 60΄ από τις ενώσεις αγροτών της Ηπείρου.
Έχει τις παραγωγικές της εγκαταστάσεις στα Ιωάννινα και διαθέτει μονάδες συλλογής γάλακτος σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου. Αποτελεί μια από τις κυριότερες βιομηχανίες γάλακτος, με κυριαρχία των προϊόντων της σε μεγάλες περιοχές της χώρας, ενώ σημειώνει μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα. Το πακέτο των μετοχών της ανήκει στην αγροτική τράπεζα και στους κτηνοτρόφους(τις ενώσεις τους).
Η πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ αποτελούσε πάντα στόχο της διεφθαρμένης Αστικής Τάξης, που δούλευε το σενάριο της πώλησης μέσω διεφθαρμένων συνεταιριστικών παραγόντων και πολιτικών.
Τη δεκαετία του ’90 όταν πλέον το συνεταιριστικό κίνημα έχει περάσει ολοκληρωτικά στα χέρια διεφθαρμένων κομματικών στελεχών, μέρος από τις μετοχές της ΔΩΔΩΝΗΣ, που κατείχαν ενώσεις αγροτών, θα εξαγορασθούν από την αγροτική τράπεζα. Μέσω αυτών θα βρεθεί η αγροτική τράπεζα να ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών, περίπου 67%. Τα χέρια τους έχουν λυθεί, απλά περιμένουν την κατάλληλη χρονική στιγμή με την ανάλογη πολιτική κάλυψη. Η σημερινή εποχή με την αλόγιστη συμμετρία που προσφέρουν οι γενίτσαροι του ΠΑΣΟΚ είναι το σημείο μηδέν για τη ΔΩΔΩΝΗ.


-Για τους χιλιάδες κτηνοτρόφους της Ηπείρου η ΔΩΔΩΝΗ είναι η καλύτερη εγγύηση των εισοδημάτων τους. Αφενός αποτελεί τον καλύτερο έμπορο γάλακτος που απορροφά την παραγωγή γάλακτος και αφετέρου αποτελεί τον πιο αξιόπιστο έμπορο που δεν υπάρχει περίπτωση να “ρίξει” κάποιον κτηνοτρόφο. Όσον αφορά την τιμή του γάλακτος που καθορίζει και το επίπεδο διαβίωσης των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, είναι μακράν η καλύτερη τιμή ανά λίτρο από όλη τη χώρα. Αν για παράδειγμα, στα Τρίκαλα, επίσης περιοχή με έντονη κτηνοτροφία, το γάλα πωλείται σε διάφορους εμπόρους στα 0,95 λεπτά το λίτρο, η ΔΩΔΩΔΝΗ το αγοράζει με 1,05-7 λεπτα/ευρώ.

Ο χώρος του γάλακτος κυριαρχείται από ισχυρά φύλα της ελληνικής Αστικής Τάξης (πχ Βγενόπουλος-ΔΕΛΤΑ VIVARTIA, Φιλίππου-ΦΑΓΕ κλπ) που δε φημίζονται για το βάθος των κοινωνικών τους ευαισθησιών.


-Για τους καταναλωτές και τους πελάτες, η ΔΩΔΩΝΗ συντηρεί ένα ευρύτατο δίκτυο μικρών και μεγάλων σημείων πώλησης, που ως επί το πλείστον το εξυπηρετεί η ίδια η γαλακτοβιομηχανία χωρίς να εμπλέκει μεσάζοντες χονδρέμπορους. Απέναντι στους πελάτες της έχει μία “ακατανόητη” εμπορική συμπεριφορά: Δεν δέχεται επιστροφή προϊόντων και διατηρεί για όλους τους πελάτες της μικρούς ή μεγάλους, (υπέρ μάρκετ ή μικρά συνοικιακά μάρκετ τροφίμων) την ίδια τιμολογιακή πολιτική!!!! Αυτό σημαίνει ότι η ΔΩΔΩΝΗ πουλά τα προϊόντα της με τις ίδιες τιμές σε ΟΛΟΥΣ. Αν για παράδειγμα πουλά 500γρ γάλα για 0,54 λεπτά στο Μαρινόπουλο, τόσο το πουλά και σε ένα συνοικιακό μπακάλικο με μικρότερη κατανάλωση. Αυτό έχει το απίστευτο αποτέλεσμα να υπάρχει η δυνατότητα δύο σημεία πώλησης να έχουν την ίδια τιμή πώλησης έστω και αν είναι διαμετρικά αντίθετά τα οικονομικά μεγέθη τους. Οι εταιρείες ανταγωνισμού δίνουν στα υπερμαρκετ διάφορες προσφορές πάνω και κάτω από το τραπέζι, με αποτέλεσμα πολλές φορές τα μικρά καταστήματα να είναι προτιμότερο να αγοράσουν από υπερμαρκετ παρά από τους χονδρεμπόρους, έτσι διαγράφουν τα μικρά σημεία πώλησης προς όφελος των μεγαθηρίων. Η πολιτική της ΔΩΔΩΝΗΣ σαφέστατα υποστηρίζει τα μικράσημείαπώλησης έναντι των μεγαθηρίων.

Για τους καταναλωτές η ΔΩΔΩΝΗ έχει την καλύτερη αξιολόγηση. Φρέσκα προϊόντα με πολύ μικρή ημερομηνία λήξης(μόλις 3 ημέρες στα γάλατα)ενώ η μη επιστροφή ληγμένων εγγυάται και το αξιόπιστο και των υπόλοιπων προϊόντων.


-Για την ίδια τη συμπεριφορά της εταιρείας και τον ανταγωνισμό.
Η ίδια η γαλακτοβιομηχανία επιβιώνει σε έναν πανίσχυρο ανταγωνισμό, όχι λόγω ποιότητας και προσφοράς προϊόντων, όσο σε επίπεδο … Ονόματα όπως Βγενόπουλος, Φιλίππου, κλπ. είναι μεγαθήρια στην Αστική Τάξη με πολλές και καίριες προσβάσεις στη κεντρική διεφθαρμένη εξουσία. Στη σημερινή συγκυρία η απόφαση της Αγροτικής Τράπεζας να πωλήσει τη ΔΩΔΩΝΗ και στη συνέχεια η απόφαση της τράπεζας Πειραιώς να αγοράσει αρχικά την Αγροτική με ότι αυτό συνεπάγεται, δρομολογούν τις χειρότερες εξελίξεις για το συνεταιρισμό της ΔΩΔΩΝΗΣ.


Αναμφίβολα η ΔΩΔΩΝΗ εμπλέκει στην έντονη επιχειρηματική της δραστηριότητα και έναν επίσης έντονο κοινωνικό ρόλο. Έναν κοινωνικό ρόλο που έχει να κάνει με την αξιοπρεπή επιβίωση των κτηνοτρόφων, των μικροεμπόρων αλλά και των πιο φτωχών κοινωνικών στρωμάτων που διατηρούν πρόσβαση σε ένα σημαντικό προϊόν(πχ. γάλα) το οποίο διατίθεται πολύ καλή τιμή. Δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε και τον συνεταιριστικό χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗ που μπορεί να σηματοδοτεί την καλύτερη και μοναδική λύση για την διάθεση των αγροτικών προϊόντων, κάτι που τα καρτέλ των μηχανισμών της αστικής τάξης ήθελαν πάντα να ελέγχουν….

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες