Τέλος οι συνταγογραφήσεις στα ΚΑΠΗ
-Αβέβαιο το μέλλον των γιατρών αλλά και των ίδιων των ΚΑΠΗ, ενώ δυσκολίες αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι ηλικιωμένοι στα ραντεβού τους με το ΙΚΑ.
Τέλος στις συνταγογραφήσεις φαρμάκων από γιατρούς των ΚΑΠΗ σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ, έβαλε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τα φαινόμενα υπερσυνταγογραφήσεων που το τελευταίο διάστημα είχαν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Η απόφαση αυτή στερεί το δικαίωμα των ιατρών των ΚΑΠΗ να γράφουν φάρμακα σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ από τις 5 Μαΐου.
Στα Γιάννινα όμως, ζητήθηκε παράταση κι έτσι μέχρι και τις 20 Μαΐου τα ασφαλισμένα στο ΙΚΑ, μέλη του ΚΑΠΗ μπορούν να γράφουν τα φάρμακά τους κανονικά. Το ερώτημα όμως είναι τι θα γίνει μετά και πως θα εξυπηρετούνται πλέον αρκετές χιλιάδες ασφαλισμένων, αλλά και τι μέλει γενέσθαι με τους γιατρούς οι οποίοι μένουν ουσιαστικά χωρίς αντικείμενο.
Τι γινόταν μέχρι σήμερα
Ύστερα από ενημέρωση όλων των παραρτημάτων του ΙΚΑ ανά την Ελλάδα από τα κεντρικά του Ιδρύματος στην Αθήνα, από τις 5 Μαΐου τα κατά τόπους καταστήματα παύουν να δέχονται αλλά και να παρέχουν, συνταγολόγια από και προς τους γιατρούς των ΚΑΠΗ. Μέχρι τώρα το σύστημα λειτουργούσε ως εξής: Κάθε ιατρός σε ένα ΚΑΠΗ της πόλης, προμηθευόταν από το ΙΚΑ ένα ή δύο συνταγολόγια στα οποία και έγραφε τα φάρμακα των μελών, ασφαλισμένων στο Ίδρυμα. Όταν τελείωναν τα επέστρεφαν και έπαιρναν καινούργια. Αυτό πλέον σταματάει να ισχύει, αφού το υπουργείο Υγείας παρατήρησε μια σειρά προβλημάτων με μεγαλύτερο αυτό της υπερσυνταγογράφησης κι έτσι αποφάσισε να βάλει τέλος σε αυτή τη διαδικασία.
Παράταση μέχρι τις 20 Μαΐου
Όπως γίνεται αντιληπτό η «λύση της συνεργασίας» μεταξύ ΚΑΠΗ και ΙΚΑ, αλλάζει εντελώς το σκηνικό και δημιουργεί νέα δεδομένα , τόσο για τους γιατρούς του Ιδρύματος, οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τώρα μεγαλύτερο όγκο ασφαλισμένων, όσο και για τους ηλικιωμένους μέλη των ΚΑΠΗ, οι οποίοι εξυπηρετούνταν άμεσα από το ισχύον σύστημα.
Μιλώντας με τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Ιωαννίνων, κ. Χαράλαμπο Παππά, μας τόνισε πως ύστερα από πολλές προσπάθειες το τοπικό κατάστημα του Ιδρύματος εξασφάλισε μια παράταση μέχρι τις 20 Μαΐου, αντί για τις 5, μέχρις ότου εναρμονιστεί με την απόφαση του Υπουργείου.
Έτσι μέχρι και την επόμενη εβδομάδα οι ασφαλισμένοι, μέλη των ΚΑΠΗ, μπορούν να γράφουν τα φάρμακά τους με τον ίδιο τρόπο που έκαναν και σήμερα.
Η λύση θα δοθεί από τα κεντρικά
Όπως μας είπε όμως, ο κ. Παππάς, η απόφαση που ήρθε από τα Κεντρικά του ΙΚΑ στην Αθήνα, ανέφερε μόνο την παύση της διαδικασίας, αλλά δε σημείωνε πουθενά πως θα αντιμετωπιστεί η νέα αυτή κατάσταση που δημιουργείται. Πώς δηλαδή θα εξυπηρετούνται πλέον τα μέλη των ΚΑΠΗ, που είναι ασφαλισμένα στο ΙΚΑ.
Μόνο στα Γιάννινα, οι ηλικιωμένοι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία φτάνουν τους 6.000. Γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν πως πρόκειται για μεγάλη ομάδα ατόμων, με ιδιαίτερες ανάγκες φυσικά, λόγω του προχωρημένου της ηλικίας τους.
«Η λύση στο πρόβλημα θα δοθεί κεντρικά και θα ισχύει για όλα τα καταστήματα της Ελλάδας και όχι για το καθένα ξεχωριστά», μας είπε ο κ. Παππάς, ενώ πρόσθεσε πως γίνονται προσπάθειες και από τον ίδιο αλλά πολύ περισσότερο από τη διοίκηση του ΙΚΑ να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.
Μιλώντας όμως με τη διεύθυνση του ΙΚΑ στην Αθήνα, μας διαβεβαίωσαν πως δεν θα υπάρξει ειδική μεταχείριση στην περίπτωση αυτή και πως τα μέλη των ΚΑΠΗ θα αντιμετωπίζονται πλέον όπως και οι λοιποί ασφαλιζόμενοι στο ΙΚΑ, με τη διαδικασία του τηλεφωνικού ραντεβού.
Η αρχή του τέλους των ΚΑΠΗ;
Όπως είναι λογικό η αλλαγή αυτή έχει φέρει στην επιφάνεια πολλά ερωτήματα που αφορούν κυρίως στην εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων, στο αν το ΙΚΑ έχει αρκετούς γιατρούς για να εξυπηρετήσει τα 6.000 μέλη των ΚΑΠΗ, αλλά και τι θα γίνει τελικά με τους γιατρούς των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων ή ακόμα και με την ίδια τη λειτουργία των κέντρων αυτών.
Είναι γνωστό πως οι περισσότεροι ηλικιωμένοι που εγγράφονται μέλη σε ένα ΚΑΠΗ το κάνουν για να εξυπηρετούνται με τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους.
«Από τα 1.000 μέλη του ΚΑΠΗ, ζήτημα να βλέπουμε 30 με 50 άτομα να έρχονται για καφέ. Όλοι οι υπόλοιποι έρχονται μόνο για να γράψουν τα φάρμακά τους», μας είπαν αρκετοί εργαζόμενοι στα ΚΑΠΗ των Ιωαννίνων.
«Καθημερινά έρχονται σχεδόν 20 άτομα σε κάθε ΚΑΠΗ, μόνο του ΙΚΑ. Σύνολο δηλαδή, στα 10 ΚΑΠΗ της πόλης, εξυπηρετούμε καθημερινά 200 άτομα», πρόσθεσαν.
Εύλογα λοιπόν διερωτώνται «τι θα γίνει με τα ΚΑΠΗ αν φύγουν από μέλη τόσα άτομα;». Η πρώτη απάντηση που τους έρχεται στο μυαλό είναι ο περιορισμός του αριθμού των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων που λειτουργούν στα Γιάννινα, αφού πλέον δε θα έχουν να εξυπηρετήσουν τόσο μεγάλο αριθμό μελλών, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί απ' αυτούς, οι οποίοι εργάζονται εκεί με συμβάσεις, θα βρεθούν άνεργοι.
Σωστή ή λάθος η απόφαση του Υπουργείου
Το γιατί λοιπόν, αφού τα μέλη των ΚΑΠΗ εξυπηρετούνταν και μια δομή της κοινωνικής μέριμνας κινδυνεύει να χάσει τον προσανατολισμό της, το υπουργείο Υγείας προχωράει σε αυτή την απόφαση, είναι ένα ερωτηματικό.
Απαντήσεις υπάρχουν πολλές. Εκτός της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων που παρατηρήθηκε από γιατρούς των ΚΑΠΗ, υπάρχει κι ένα άλλο μεγαλύτερο πρόβλημα στην όλη αυτή διαδικασία.
Αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός πως δεν υπήρχε έλεγχος για το τι είδους φάρμακα μπορούσε να γράψει κάθε γιατρός σε ένα ΚΑΠΗ.
Έτσι οφθαλμίατροι συνταγογραφούσαν φάρμακα για καρκινοπαθείς, ορθοπεδικοί για καρδιακούς ή ακόμα χειρότερα, ανειδίκευτοι γιατροί, οι οποίοι δεν έχουν περάσει ούτε καν το αγροτικό τους, υπέγραφαν συμβάσεις με το δήμο για να δουλέψουν στα ΚΑΠΗ και καλούνταν να γράψουν φάρμακα για ασθενείς, χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις.
Υποτίθεται βέβαια πως οι γιατροί των ΚΑΠΗ, έγραφαν τα φάρμακα αυτά μετά από παραπεμπτικό που έφερναν τα μέλη από τους γιατρούς που τους εξέτασαν. Αυτό όμως, όπως μας είπε και ο κ. Παππάς, αλλά και εργαζόμενοι στα ΚΑΠΗ, γινόταν σπάνια.
«Πρέπει να αναρωτηθούμε ποίοι γιατροί και πως έγραφαν τα φάρμακα αυτά, πριν αποφανθούμε αν ήταν σωστή ή λάθος η απόφαση του Υπουργείου», είπε οκ. Παππάς, ο οποίος έχει διαπιστώσει από πρώτο χέρι τόσο χρόνια τα κενά που παρουσιάζει το ισχύον σύστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου