Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Ένας απέραντος Καιάδας

Στην Ελευθεροτυπία διαβλασαμε τη Δευτέρα για την περιπέτεια τεσσάρων Ελλήνων, μελων του πανελλήνιου συλλόγου παραπληγικών, που βρέθηκαν πρόσφατα στο Λος Αντζελες για ένα διεθνές συνέδριο. Μετά το τέλος του συνεδρίου, η πτήση τους για Λονδίνο ματαιώθηκε, λόγω της ηφαιστειακής στάχτης. Καθώς δεν ήταν εφοδοασμένοι με χρήματα και πιστωτικές κάρτες, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με έλληνες βουλευτές, οι οποίοι δήλωσαν αδυναμία να τους βοηθήσουν. Επέστρεψαν στο ξενοδοχείο από όπου όμως τους πέταξαν έξω, καθώς δεν είχαν να πληρώσουν για την παράταση της διαμονής τους. Το ελληνικό προξενείο, στο οποίο απευθύνθηκαν, επίσης δήλωσε αδυναμία, και έτσι οι παραπληγικοί βρέθηκαν με τα αναπηρικά αμαξίδια να περιφέρονται σαν την άδικη κατάρα, άστεγοι κι εγκαταλελειμμένοι στους δρόμους της μεγαλούπολης!
Και μιλάμε για άτομα με επιβαρυμμένη υγεία, που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα... Τελικά το προξενείο τους έστειλε σε μια "φτηνή πανσιόν για ζευγαράκια", όμως το άλλο πρωί ο εκπρόσωπος του προξενείου κατέφθασε στο δωμάτιο τους και ζήτησε από τους παραπληγικούς να υπογράψουν, δηλώνοντας τον αριθμό ταυτοτητάς τους και το ΑΦΜ τους, ότι εντός δεκαημέρου θα επιστρέψουν στο κράτος τα έξοδα της παραμονής τους!
Στα λόγια, στις φιέστες, το κράτος εκφράζει το σεβασμό του για τα άτομα με "ειδικές ικανότητες", όμως στην πράξη τους φέρεται σαν να ήταν σκουπίδια. Όλοι αναγνωρίζουν ότι την κρίση θα την πληρώσουν κυρίως οι πιό αδύναμοι. Και στην πρώτη γραμμή των πιό αδύναμων βρίσκονται, πέρα από τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα. όπως και τα παιδιά με νοητική στέρηση και άλλα προβλήματα. Αυτοί γίνονται τα πρώτα θύματα της ανάλγητης πολιτικής. Όλο και πιό συχνά ακούμε για θεραπευτήρια που κινδυνεύουν με λουκέτο, αδυνατώντας να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα.
Ο Καιάδας στην αρχαία Σπάρτη ήταν μια χαράδρα, όμως ο σύγχρονος ελληνικός Καιάδας απλώνεται σε πόλεις κάμπους και χωριά.

ΠΡΙΝ Κυρική 2 Μαίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες