Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Εξαπάτηση διαρκείας των εκπαιδευτικών με βαριές αναπηρίες

Τους αρνούνται τον διορισμό που βάσει νόμου δικαιούνται

Στον πλευρό τους η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ

 Ομολογουμένως ο χαρακτηρισμός “συνειδητή απάτη” είναι βαρύς, πλην όμως η αγανάκτηση που εξωθεί σ’ αυτόν μοιάζει κάτι παραπάνω από δικαιολογημένη. Αρκεί, προς απόδειξιν, να σημειωθεί ότι η εγκύκλιος του υπουργείου που καλούσε τους ανάπηρους εκπαιδευτικούς να καταθέσουν δικαιολογητικά ώστε να προσληφθούν, όριζε ως καταληκτικό χρονικό σημείο κατάθεσης την 11η Δεκεμβρίου 2009.


Πέρασαν οι γιορτές των Χριστουγέννων φτάσαμε ήδη στην πασχαλινή μεγάλη εβδομάδα, εντός ολίγου και αυτή θα παρέλθει , αλλά για τους δικαιούχους πρόσληψης φως (αναστάσιμο) στον ορίζοντα δεν φαίνεται. Ακόμη περιμένουν να καθοριστεί ο αριθμός των διοριζομένων ανά κλάδο και ειδικότητα! Αυτό απάντησε η υφυπουργός Ε. Χριστοφιλοπούλου σε επερώτηση του βουλευτή Γ. Στρατάκη στις 12 Μαρτίου, ένα γεμάτο τρίμηνο μετά την ολοκλήρωση κατάθεσης των δικαιολογητικών, προσθέτοντας επικουρικά ότι εξετάζεται παράληλα η δυνατότητα διορισμού των αιτούντων σε θέσεις προτίμησής τους. Γρήγορα , ομολογουμένως, έμαθε τα παιδευτικά κόλπα (της εξουσίας) η της παιδείας υφυπουργός. Αντί να απολογηθεί για την ολιγωρία την πιστώνει στα υπέρ της, εξηγώντας ότι γίνεται προς όφελος των αδιορίστων! 

Δυστυχώς, όμως, ούτε περί αυτού είναι βέβαιον ότι πρόκειται . Σύμφωνα με πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε κατεπείγουσα επιστολή του συλλόγου αδιόριστων εκπαιδευτικών με σοβαρές αναπηρίες, η διάταξη νόμου σύμφωνα με την οποία οι εκπαιδευτικοί με αναπηρίες που έχουν συμπληρώσει δωδεκάμηνη προϋπηρεσία δικαιούνται διορισμού, βαίνει προς κατάργησιν στο νέο σχέδιο νόμου που ήδη επεξεργάζεται και σύντομα θα ψηφίσει το ΥΠΕΠΘ!

Αν οι (σοβαρότατες) πληροφορίες επιβεβαιωθούν στην πράξη, το ατόπημα είναι μεγάλο. Θα αποδειχτεί ότι το ΥΠΕΠΘ εν γνώσει του παραπλάνησε τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα λάβουν τα ευεργετήματα ενός νόμου που σκόπευε να καταργήσει. Στο πλευρό των εκπαιδευτικών στέκεται αλληλέγγυα η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ εκφράζοντας την οργή της διότι “θεσμικές ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα άτομα με αναπηρία δεν μπορεί να ακυρώνονται εν μία νυκτί, φέρνοντας σε απόγνωση εκείνους, οι οποίοι βιώνουν στο διηνεκές τον κοινωνικό αποκλεισμό.”

H EΣΑμεΑ χαρακτηρίζει “διαρκή ομηρεία” την παρατεταμένη αναμονή στην οποίαν έχουν υποχρεωθεί οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία και απαιτεί πλέον “την δημόσια προσωπική δέσμευση της υπουργού παιδείας ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί”. Μοιάζει επί του συγκεκριμένου θέματος να έχουν τελειώσει τα ψέμματα. Η ανοχή και αντοχή στο πεδίο κινούμενης άμμου – διαβεβαιώσεις που με έμφαση δίνονται και με την ίδια έμφαση ακυρώνονται – έχει εξαντληθεί.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ένας απέραντος Καιάδας
Στην Ελευθεροτυπία διαβλασαμε τη Δευτέρα για την περιπέτεια τεσσάρων Ελλήνων, μελων του πανελλήνιου συλλόγου παραπληγικών, που βρέθηκαν πρόσφατα στο Λος Αντζελες για ένα διεθνές συνέδριο. Μετά το τέλος του συνεδρίου, η πτήση τους για Λονδίνο ματαιώθηκε, λόγω της ηφαιστειακής στάχτης. Καθώς δεν ήταν εφοδοασμένοι με χρήματα και πιστωτικές κάρτες, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με έλληνες βουλευτές, οι οποίοι δήλωσαν αδυναμία να τους βοηθήσουν. Επέστρεψαν στο ξενοδοχείο από όπου όμως τους πέταξαν έξω, καθώς δεν είχαν να πληρώσουν για την παράταση της διαμονής τους. Το ελληνικό προξενείο, στο οποίο απευθύνθηκαν, επίσης δήλωσε αδυναμία, και έτσι οι παραπληγικοί βρέθηκαν με τα αναπηρικά αμαξίδια να περιφέρονται σαν την άδικη κατάρα, άστεγοι κι εγκαταλελειμμένοι στους δρόμους της μεγαλούπολης!
Και μιλάμε για άτομα με επιβαρυμμένη υγεία, που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα... Τελικά το προξενείο τους έστειλε σε μια "φτηνή πανσιόν για ζευγαράκια", όμως το άλλο πρωί ο εκπρόσωπος του προξενείου κατέφθασε στο δωμάτιο τους και ζήτησε από τους παραπληγικούς να υπογράψουν, δηλώνοντας τον αριθμό ταυτοτητάς τους και το ΑΦΜ τους, ότι εντός δεκαημέρου θα επιστρέψουν στο κράτος τα έξοδα της παραμονής τους!
Στα λόγια, στις φιέστες, το κράτος εκφράζει το σεβασμό του για τα άτομα με "ειδικές ικανότητες", όμως στην πράξη τους φέρεται σαν να ήταν σκουπίδια. Όλοι αναγνωρίζουν ότι την κρίση θα την πληρώσουν κυρίως οι πιό αδύναμοι. Και στην πρώτη γραμμή των πιό αδύναμων βρίσκονται, πέρα από τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα. όπως και τα παιδιά με νοητική στέρηση και άλλα προβλήματα. Αυτοί γίνονται τα πρώτα θύματα της ανάλγητης πολιτικής. Όλο και πιό συχνά ακούμε για θεραπευτήρια που κινδυνεύουν με λουκέτο, αδυνατώντας να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα.
Ο Καιάδας στην αρχαία Σπάρτη ήταν μια χαράδρα, όμως ο σύγχρονος ελληνικός Καιάδας απλώνεται σε πόλεις κάμπους και χωριά.
ΠΡΙΝ Κυρική 2 Μαίου 2010


Αναγνώστες