Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Δυναμώνουν τα «τύμπανα» του πολέμου

ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, με τη συμφωνία που υπόγραψε η αντιδραστική κυβέρνηση Ουρίμπε, αποτελούν απειλή για τα λαϊκά κινήματα όλης της περιοχής
Από πρόσφατη κινητοποίηση που διοργάνωσαν οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές στην Κολομβία ενάντια στις αμερικανικές βάσεις
«Ας μη χάνουμε ούτε μέρα στην εκπλήρωση της κύριας αποστολής μας, την προετοιμασία για πόλεμο και τη βοήθεια προς το λαό να ετοιμαστεί για πόλεμο, επειδή αυτό αποτελεί ευθύνη όλων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες την προηγούμενη Κυριακή, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας εκπομπής του «Αλό Πρεζιντέντε», προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή διέταξε την ανάπτυξη 15.000 στρατιωτών σε θέσεις κατά μήκος της περίπου 2.000 χιλιομέτρων μεθοριακής γραμμής με την Κολομβία.Οι δηλώσεις αυτές σηματοδοτούν την ποιοτική αλλαγή της έντασης μεταξύ των δύο χωρών που υφέρπει χρόνια τώρα εξαιτίας των επιλογών της αντιδραστικής κυβέρνησης του Αλβαρο Ουρίμπε να μετατρέψει την Κολομβία σε «δούρειο ίππο» των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων των ΗΠΑ και, πλέον, μιας ενδεχόμενης επέμβασης, με τις βάσεις στην Κολομβία αλλά και την επανασύσταση του Νότιου Στρατηγείου.
Η κυβέρνηση της Κολομβίας, μετά βδελυγμίας και κατά τη συνήθη πρακτική της αρνείται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι η στρατιωτική συμφωνία με την Ουάσιγκτον έχει συναφθεί για την καταπολέμηση των λαθρεμπόρων ναρκωτικών και των ανταρτών και έχει καλέσει τα Ηνωμένα Εθνη και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών να εξετάσουν τις «πολεμικές απειλές» του Προέδρου Τσάβες, ενώ την Τετάρτη απέστειλε επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις «απειλές πολέμου» εκ μέρους της Βενεζουέλας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας, σε απάντησή του, χαρακτήρισε «ανήθικη» τη θέση της κυβέρνησης Ουρίμπε και πρόσθεσε ότι «δείχνει την υποκρισία της κολομβιανής ολιγαρχίας». «Η κυβέρνηση Ουρίμπε λέει ψέματα, είναι υπεύθυνη για τη μόνη πράξη πολέμου στην πρόσφατη ιστορία της ηπείρου μας», σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας, με προφανή αναφορά στην επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας στο έδαφος του Εκουαδόρ την 1η Μάρτη του 2008.
Επίκειται πόλεμος; Πιθανώς όχι. Ομως τα γεγονότα των τελευταίων μηνών είναι από μόνα τους αποκαλυπτικά όσον αφορά τη νέα σελίδα, που ανοίγει για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, πιθανότατα αιματηρή, εκεί που δολοφονήθηκε ο Ραούλ Ρέγιες, κορυφαίο στέλεχος των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC).
Στόχος, ο επανέλεγχος της περιοχής
Τον περασμένο Ιούλη, αποκαλύπτεται από τα κολομβιανά και άλλα διεθνή ΜΜΕ, η επικείμενη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Κολομβίας και των ΗΠΑ για εγκατάσταση αμερικανικών δυνάμεων σε επτά βάσεις στην Κολομβία και το θερμόμετρο της έντασης αρχίζει να ανεβαίνει. Η Βενεζουέλα, κυρίως, αλλά και το Εκουαδόρ, η Βολιβία, η Νικαράγουα, η Παραγουάη καταγγέλλουν τη συμφωνία, ενώ πραγματοποιείται και έκτακτη σύσκεψη της Ενωσης της Νοτίου Αμερικής - UNASUR, με μοναδικό αντικείμενο την εγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων, όπου «πρυτάνευσε η λογική» και εκφράστηκαν μόνο «ανησυχίες» κάνοντας τότε τον Πρόεδρο Τσάβες να δηλώσει: «Ο ιμπεριαλισμός κατάφερε να μας χωρίσει». Προφανώς, κάποιοι ηγέτες στη Λατινική Αμερική και κυρίως ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα αρκέστηκε στις διαψεύσεις του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στις αρχές Αυγούστου: «Εχουμε μια συμφωνία ασφαλείας με την Κολομβία πολλά χρόνια τώρα. Εχουμε εκσυγχρονίσει αυτή τη συμφωνία... Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ιδρύσουμε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Κολομβία», δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα, αναφερόμενος στο «Σχέδιο Κολομβία» που εκπονήθηκε από έναν άλλο άκρως «δημοκρατικό» Πρόεδρο, τον Μπιλ Κλίντον. Μάλιστα, ο Μπάρακ Ομπάμα σε μία εμφανή προσπάθεια να απομονώσει τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, που δήλωνε ότι δεν πίστευε στις διαβεβαιώσεις των «Γιάνκηδων», θα πρόσθετε ότι «υπάρχουν κάποιοι στην περιοχή που προσπαθούν να το κάνουν μέρος της παραδοσιακής ρητορικής κατά των Γιάνκηδων. Αυτό δεν είναι σωστό».
Στις 30 Οκτώβρη, η συμφωνία υπογράφεται στην Μπογκοτά ενώ η κυβέρνηση της Κολομβίας δήλωνε ότι θα έδινε στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της συμφωνίας. Δε χρειάστηκε. Η Αμερικανοβενεζουελάνα δικηγόρος Eva Golinger θα αποκάλυπτε έγγραφο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ όπου ανέφερε πολύ χαρακτηριστικά ότι η βάση του Παλανκέρο θα δώσει τη δυνατότητα στο Πεντάγωνο «να διεξάγει ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις σε όλη τη Νότια Αμερική».
Το έγγραφο της Πολεμικής Αεροπορίας που χρονολογείται από τον περασμένο Μάη αποκαλύπτει και τους πραγματικούς στόχους αυτής της συμφωνίας, καθώς επιτρέπεται στις ΗΠΑ να διεξάγουν «επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στην κρίσιμη υπο-περιφέρεια του ημισφαιρίου μας, όπου απειλείται μόνιμα η ασφάλεια και η σταθερότητα από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών με το οποίο χρηματοδοτούνται τρομοκρατικές ανταρτικές ομάδες... και αντιαμερικανικές κυβερνήσεις...». Δε χρειάζεται κάποιος να διαθέτει φαντασία σε τι αναφέρεται η συμφωνία, όταν κάνει λόγο για «τρομοκρατικές ανταρτικές ομάδες» καθώς ουσιαστικά «φωτογραφίζει» τις ανταρτικές κολομβιανές οργανώσεις FARC και ELN ή όταν κάνει λόγο για «αντιαμερικανικές κυβερνήσεις»: Κούβα, Βενεζουέλα, Βολιβία, Εκουαδόρ, Νικαράγουα, Παραγουάη, Ουρουγουάη - ο κατάλογος είναι μεγάλος και η κατηγοριοποίησή τους ως «αντιαμερικανικές» σημαίνει αυτόματα και την κατάταξη στους «εχθρούς». Ο «άξονας του κακού» του «λαομίσητου» Μπους πάντα επίκαιρος και διευρυμένος!
Στον κάλαθο των αχρήστων, οι «δικαιολογίες περί κυριαρχικού δικαιώματος της Κολομβίας» να συνάπτει συμφωνίες ή περί απλών ανησυχιών... Η συμφωνία μεταξύ της Ουάσιγκτον επιτρέπει τη χρήση επτά βάσεων εντός της Κολομβίας (στο Παλανκέρο, το Μαλάμπο, την Τολεμαΐδα, τη Λαράντια, το Απίαϋ, την Καρταχένα και τη Μάλαγα). Επιπροσθέτως, η συμφωνία επιτρέπει «την πρόσβαση και τη χρήση και όλων των άλλων εγκαταστάσεων και τοποθεσιών αν κριθεί αναγκαίο» σε όλη την κολομβιανή επικράτεια και δίχως περιορισμούς. Ο συγκεκριμένος όρος της συμφωνίας, που επιτρέπει την πρόσβαση των αμερικανικών δυνάμεων σε οποιαδήποτε εγκατάσταση, ακόμη και των πολιτικών αεροδρομίων για στρατιωτική χρήση, σε συνδυασμό με την πλήρη αμνηστία που παρέχει στο στρατιωτικό αλλά και πολιτικό προσωπικό των ΗΠΑ, περιλαμβανομένων των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, σηματοδοτεί την πλήρη παράδοση της κυριαρχίας της χώρας και τη μετατροπή της Κολομβίας σε υποτελές κράτος.
«Πρόκειται για συμφωνία προσάρτησης της Κολομβίας» θα αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, ενώ σε άλλο άρθρο προχωρά ένα βήμα ακόμη τονίζοντας ότι «προτού ο Ομπάμα τελειώσει τη θητεία του θα υπάρχουν 6 ή 8 δεξιές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική, σύμμαχοι της υπερδύναμης», και ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το πραξικόπημα στην Ονδούρα, ενώ θέλουν να κάνουν το ίδιο και στη Βενεζουέλα, με τις βάσεις στην Κολομβία...
Αιχμή του δόρατος τα κολομβιανά «τάγματα θανάτου»
Εξάλλου, όπως προκύπτει και από τη συμφωνία, οι στόχοι των ΗΠΑ είναι πολλαπλοί και ήδη δείγματα γραφής έχουν καταγραφεί, εκτός φυσικά της επέμβασης στο Εκουαδόρ που πραγματοποιήθηκε επί προεδρίας Μπους.
Η ένταση που έχει κορυφωθεί μεταξύ των δύο χωρών δεν αφορά μόνο την υπογραφή της συμφωνίας για την εγκατάσταση των αμερικανικών δυνάμεων στην Κολομβία και καλλιεργείται τεχνηέντως σε όλη την περιοχή με στόχο τη διάχυση του εμφύλιου πολέμου στην Κολομβία, την υπονόμευση κυβερνήσεων με την πρόκληση χάους και την αποσταθεροποίησή τους.
Ενδεικτικά: Στις 2 Οκτώβρη 11 Κολομβιανοί «εξαφανίστηκαν ενώ έπαιζαν μπάλα στην επαρχία Τάχιρα της Βενεζουέλας», ενώ τα πτώματά τους βρέθηκαν αρκετές ημέρες μετά σε διάφορα σημεία και στις δύο πλευρές των συνόρων, στην Αράουκα της Κολομβίας αλλά και στο Απούρε της Βενεζουέλας, για να αποκαλυφθεί τελικά αργότερα ότι επρόκειτο για Κολομβιανούς παραστρατιωτικούς. Στις 3 Νοέμβρη οι αρχές της Βενεζουέλας προχώρησαν στη σύλληψη ακόμη δέκα παραστρατιωτικών από την Κολομβία στην επαρχία Τάτσιρα μετά τη δολοφονία δύο μελών της Εθνοφρουράς στις 2 Νοέμβρη. Η σύλληψη, η δεύτερη του είδους μέσα σε διάστημα λιγότερο από μία βδομάδα, σηματοδότησε τις εξελίξεις στο επικίνδυνο μέτωπο που τείνει να διαμορφωθεί στα σύνορα των δύο χωρών, με περιστατικά όπως η σύλληψη τριών ανδρών μελών των μυστικών υπηρεσιών της Κολομβίας (DAS) που επιδίδονταν σε κατασκοπία κατά των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων θεσμών της Βενεζουέλας, με κύριο στόχο να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.
Η Βενεζουέλα δεν τυγχάνει «ειδικής μεταχείρισης». Ολως τυχαίως Κολομβιανοί παραστρατιωτικοί έχουν δράσει και στη Βολιβία κατά τις ταραχές στα τέλη του προηγούμενου χρόνου που προκάλεσε η ολιγαρχία με στόχο να αποτρέψει την ψήφιση του νέου Συντάγματος. Κολομβιανοί παραστρατιωτικοί δρουν και στην Ονδούρα, όπως αποκάλυψαν οι απεσταλμένοι του ΟΗΕ. Στην Ονδούρα ο ρόλος της Κολομβίας είναι ίσως αποκαλυπτικός όσον αφορά το ρόλο του «προβοκάτορα»: είναι η πρώτη κυβέρνηση που αποδέχθηκε αντιπροσωπεία των πραξικοπηματιών και ενόσω όλη η Λατινική Αμερική σύσσωμη απαιτούσε την άμεση επιστροφή στην προεδρία του Μανουέλ Σελάγια. Τις προηγούμενες ημέρες δε απέστειλε πίσω την πρέσβειρά της σε μία κίνηση νομιμοποίησης του πραξικοπηματικού καθεστώτος, κάτι που δεν έχουν τολμήσει να πράξουν ούτε καν οι ΗΠΑ, αν και θα το επιθυμούσαν. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση της Κολομβίας προσφεύγει στον ΟΗΕ, ζητώντας «προστασία από τις απειλές της Βενεζουέλας». 'Η μήπως προσπαθώντας να καλλιεργήσει το έδαφος για μια πιθανή επέμβαση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες