Εχει οδηγηθεί η Αριστερά σε αδιέξοδο; Δίνουμε συγχωροχάρτι στον Στάλιν; Ποια ελπίδα για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης;
Επίκαιρα και καυτά ερωτήματα, στα οποία αναμένεται να δοθούν απαντήσεις στις συζητήσεις που αρχίζουν από αύριο και θα συνεχιστούν σ' όλη τη διάρκεια του επόμενου επταημέρου, ανάμεσα στο κοινό και μια μεγάλη γκάμα πνευματικούς ανθρώπους στις προβολές της ταινίας «Η σκόνη του χρόνου» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
Μια εντελώς πρωτότυπη στο είδος της εκδήλωση που διοργανώνεται σε συνεργασία με την «Ελευθεροτυπία», με τις συζητήσεις να γίνονται μετά την προβολή των 8 μ.μ. στον κινηματογράφο «Τριανόν».
Τις συζητήσεις, που ήδη έχει κάνει ο σκηνοθέτης με απλούς θεατές μετά την προβολή της ταινίας του, τις βρήκε, όπως μας είπε, «εξαιρετικές, από ένα κοινό που έβγαινε συγκινημένο. Για μένα, η ταινία μου αυτή, άσχετα με τον αριθμό των εισιτηρίων, μου έδωσε τις καλύτερες εντυπώσεις που είχα για ταινία μου εδώ και χρόνια. Εκείνο που έχει σημασία για μένα δεν είναι τα εισιτήρια, αλλά το πώς βγαίνει από την προβολή ο θεατής. Κι αυτό το πιστοποίησα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις που επισκέφτηκα στη διάρκεια της προβολής της».
Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται το θέμα της μελλοντικής πορείας της Αριστεράς αλλά και της ζωής στη διάρκεια του σταλινικού καθεστώτος. Και τα δύο θέματα είχαν συζητηθεί πλατιά από κριτικούς από όλο τον κόσμο το 1989, σε συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Είχε τίτλο «Ο κινηματογράφος στα ολοκληρωτικά καθεστώτα: Χίτλερ, Μουσολίνι, Στάλιν» και είχε γίνει στο πλαίσιο του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Μόσχας. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν ακόμη και σήμερα οι σκληροπυρηνικοί εκείνοι (μαζί και ορισμένοι κριτικοί) που δίνουν συγχωροχάρτι στον Στάλιν και τα εγκλήματά του, τη στιγμή που σήμερα κανένας πια δεν αμφισβητεί ότι στην περίοδο 1936-37 και μόνο ο Στάλιν εκτέλεσε 750.000 «αντιφρονούντες»!
Τώρα, με τη σημαντική αυτή εκδήλωση, ο λόγος πάνω σ' αυτά και άλλα θέματα δίνεται σε πνευματικούς ανθρώπους αλλά και στο ίδιο το κοινό. «Το ενδιαφέρον», όπως τονίζει ο ίδιος ο Αγγελόπουλος, «είναι πως στα πάνελ αυτά υπάρχουν άνθρωποι απ' όλο το φάσμα της ελληνικής πνευματικής ζωής: καλλιτέχνες, συγγραφείς, καθηγητές, δημοσιογράφοι, κριτικοί και πολιτικοί. Ανθρωποι που θα έρθουν σ' επαφή με το κοινό δίνοντας στις συζητήσεις μια μεγάλη διάσταση. Γιατί πρόκειται για μια ταινία που καταπιάνεται μ' ένα καίριο πρόβλημα: το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον της πορείας όχι μόνο της ελληνικής κοινωνίας αλλά κι εκείνης ολόκληρου του κόσμου».
Η αυριανή συζήτηση θα γίνει ανάμεσα στους Κώστα Γεωργουσόπουλο, Γιάννη Σακελλαράκη και Στέλιο Κούλογλου. Ενώ θ' ακολουθήσουν οι: Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δήμος Αβδελιώδης, Αγγελος Φραντζής (Παρασκευή), Πέτρος Μάρκαρης, Τίτος Πατρίκιος, Βασίλης Παπαβασιλείου (Σάββατο), Μαρία Κατσουνάκη, Γιάννης Ζουμπουλάκης, Νίνος Φένεκ Μικελίδης (Κυριακή), Παύλος Τσίμας, Ηλίας Μαγκλίνης, Μάνος Στεφανίδης (Δευτέρα), Μαρία Κομνηνού, Ειρήνη Στάθη, Μάριος Ποντίκας (Τρίτη) και Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Βύρων Πολύδωρας (Τετάρτη, 29 Απριλίου). Τις συζητήσεις θα συντονίζει ο κριτικός κινηματογράφου της «Ε», Νίνος Φένεκ Μικελίδης. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου