Ψηφίζοντας «Όχι» ανάγκασαν ηγέτες και ελίτ της ΕΕ να ανοίξουν έστω τώρα συζήτηση για την ευρωσυνθήκη
Χάος επικρατεί στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από την Παρασκευή το απομεσήμερο, όταν έγινε γνωστό το ηχηρό «Οχι» των Ιρλανδών στη Συνθήκη της Λισαβόνας, με 53,4% έναντι 46,6%. Η αρχικά θεωρούμενη ως αδιάφορη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που θα συνέλθει στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς έχει προφανώς όλα τα χαρακτηριστικά μιας «συνόδου κρίσης».
Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, όπως διαφάνηκε από την κοινή δήλωση Μέρκελ και Σαρκοζί, συνεπικουρούμενοι από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα επιθυμούσαν να προωθήσουν ως διέξοδο την αγνόηση της ετυμηγορίας των Ιρλανδών, προωθώντας την εφαρμογή της ευρωσυνθήκης της Λισαβόνας από τις υπόλοιπες 26 χώρες. Οσο για την Ιρλανδία, κατ αρχήν θα ήθελαν να την υποβιβάσουν στο επίπεδο σύναψης μιας «ειδικής σχέσης» με την ΕΕ και ίσως υπό το κράτος της απειλής αυτής να οδηγούσαν εκβιαστικά τους Ιρλανδούς και πάλι στις κάλπες, ώστε αυτήν τη φορά να ψηφίσουν «ναι». Είναι προφανές, όμως, ότι οι Αγγλοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να επιτρέψουν να συμβεί αυτό. Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ στο BBC. «Δεν νομίζω ότι το θέμα μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων βρίσκεται επί τάπητος.
Αυτό ανήκει στην ατζέντα της δεκαετίας του 1990, δεν αποτελεί θέμα της ημερήσιας διάταξης του 21ου αιώνα», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει περίπτωση τρομοκράτησης ή εξαπάτησης των Ιρλανδών». Ηταν κατηγορηματικός δε αναφορικά με την τύχη της Συνθήκης της Λισαβόνας. «Οι κανόνες είναι απολύτως καθαροί. Αν και οι 27 χώρες δεν επικυρώσουν τη Συνθήκη της Λισαβόνας, δεν γίνεται νόμος!», υπογράμμισε και με έκδηλα ειρωνική διάθεση συνέχισε λέγοντας ότι εναπόκειται στον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μπράιαν Κάουεν να αποφασίσει «αν θα κηρύξει ή όχι τη νεκρώσιμη ακολουθία» για την ευρωσυνθήκη.
Αυτό είχε διακηρύξει την Πέμπτη, ημέρα του δημοψηφίσματος, από τηλεοράσεως ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ομολογώντας ότι «αν ο ιρλανδικός λαός αποφασίσει να απορρίψει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, φυσικά δεν θα υπάρχει πλέον Συνθήκη της Λισαβόνας».
«Είναι καιρός να βάλουμε στον πάγο την ευρωσυνθήκη», υποστήριζαν από τον τίτλο ακόμη του κύριου άρθρου τους οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» το Σάββατο. «Αναμφίβολα θα υπάρξει οδυρμός και τριγμός οδόντων στη σύνοδο της ΕΕ, όταν οι ηγέτες της θα μαζευτούν για να αποφασίσουν τι να κάνουν με το «Οχι» της Ιρλανδίας στη Συνθήκη της Λισαβόνας», έγραφε η σοβαρή εφημερίδα του Λονδίνου και επισήμαινε ότι «πρώτα οι Γάλλοι, κατόπιν οι Ολλανδοί και τώρα οι Ιρλανδοί απέρριψαν το κατά πολύ ίδιο πακέτο θεσμικών μεταρρυθμίσεων» πριν θίξει την καρδιά του ζητήματος: «Και οι τρεις χώρες είναι θεμελιωδώς φιλο-ευρωπαϊστικές... Η στάση τους υποδηλώνει ένα ανησυχητικό χάσμα ανάμεσα σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις στην ΕΕ και στο λαϊκό αίσθημα, ένα χάσμα το οποίο χρήζει απάντησης νέου είδους... Η ψήφος των Ιρλανδών είναι μια πολιτική πραγματικότητα και οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να απαντήσουν».
Ακριβώς σε αυτό έγκειται η τεράστια υπηρεσία, την οποία προσέφεραν οι Ιρλανδοί στα 500 εκατομμύρια πολιτών, τα οποία εκπροσώπησαν επάξια, καθώς μόνο σε αυτούς από τους λαούς των 27 χωρών-μελών της ΕΕ δόθηκε το δικαίωμα να εκφράσουν τη γνώμη τους μέσω της ψήφου τους. Ψηφίζοντας «Οχι» εξανάγκασαν τους ηγέτες της ΕΕ και όλο το ευρωπαϊκό κατεστημένο να οδηγηθούν σε μια πανευρωπαϊκής έκτασης συζήτηση για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, την οποία με αντιδημοκρατικό τρόπο αποπειράθηκαν να αποφύγουν βαφτίζοντας ουσιαστικά το ευρωσύνταγμα σε ευρωσυνθήκη, με μοναδικό στόχο να μην επιτρέψουν να γίνει πουθενά δημοψήφισμα ώστε να μην μπορέσει κανένας λαός να πει «Οχι». Η μικρή Ιρλανδία ανέτρεψε τα σχέδιά τους. Η Ευρώπη τής οφείλει ευγνωμοσύνη.
ΝΕΟ «ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ ΘΑΥΜΑ»
Ο λαός νίκησε το κατεστημένο!
Υπέρ του «ναι» στην Ιρλανδία ήταν η κυβέρνηση, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με μοναδική εξαίρεση το μικρής απήχησης Σιν Φέιν, οι συνομοσπονδίες των εργατών και των αγροτών, η ένωση των εργοδοτών, ακόμη και η πανίσχυρη εκκλησία. Ολο το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κατεστημένο. Κι όμως νίκησε το «Οχι»! Είναι προφανές ότι η λαϊκή βάση ξεσηκώθηκε εναντίον του κατεστημένου, υιοθέτησε στάση πολιτικής ανυπακοής και το κατατρόπωσε εκλογικά! Εξαιρετικής σημασίας πολιτικό μήνυμα των απείθαρχων Ιρλανδών προς όλους τους Ευρωπαίους - ιδίως προς εκείνους που διακηρύσσουν ότι οι μικροί λαοί πρέπει πάντα να σκύβουν το κεφάλι...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Σελίδες
- Αρχική σελίδα
- ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
- το πολιτικό καφενείο θέλει την στήριξη μας
- CATASTROIKA
- DEBTOCRACY // ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑ
- φτηνά δωμάτια στα Σύβοτα
- ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ...
- ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
- Luxhotels.eu: ηλεκτρονικός κατάλογος ξενοδοχείων σε Ελλάδα και Κύπρο με online σύστημα κράτησης δωματίων.
- WagerShare Casinos
- deal4kids
- Μήπως μιλάνε τα άστρα???
- Citycoupons.gr
- αν έχεις τύχη διάβαινε....
- φοιτητική στέγη για όλη την Ελλάδα
- linky
- για διαφημίσεις και για την ενίσχυση του μπλοκ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου