Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Μοράλες και Τσάβες σε αμερικανικό στόχαστρο


Συναγερμό σήμανε ο Ούγκο Τσάβες με ομιλία του σε συγκέντρωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, την περασμένη Δευτέρα. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατήγγειλε αμερικανικό σχέδιο αποσταθεροποίησης μέσω της υπόθαλψης αυτονομιστικών κινημάτων σε αρκετές πολιτείες, πλούσιες σε φυσικούς πόρους, στο δυτικό τμήμα της χώρας και προειδοποίησε ότι «αν οι φασίστες αντεπαναστάτες καταφέρουν να ελέγξουν τις τοπικές κυβερνήσεις, το 2009 θα είναι χρονιά πολέμου».

Δύο ημέρες αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Νικόλας Μαδούρο κατήγγειλε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να υποκινήσει στρατιωτικά την Κολομβία εναντίον της χώρας του με ψευδείς ισχυρισμούς για στρατιωτική υποστήριξη του αριστερού αντάρτικου FARC, που ελέγχει μεγάλο τμήμα της Κολομβίας, από τη Βενεζουέλα.

Οι αυτονομιστικές ταραχές χρησιμοποιούνται και για την ανατροπή της άλλης αριστερής κυβέρνησης της περιοχής, που βρίσκεται σταθερά στο αμερικανικό στόχαστρο, την κυβέρνηση του Έβο Μοράλες, στη Βολιβία. Μετά την πλούσια περιοχή της Σάντα Κρους, δύο άλλες περιοχές (Μπένι και Πάντο) προχώρησαν σε τοπικά δημοψηφίσματα για την αυτονόμησή τους από τη Λα Πας, πυροδοτώντας δύο εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεων. Έχοντας εμπιστοσύνη στη λαϊκή βάση του αριστερού συνασπισμού του, ο Μοράλες προχωρά σε πανεθνικό δημοψήφισμα θέτοντας ο ίδιος ζήτημα ανανέωσης της λαϊκής ψήφου. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι εξελίξεις μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες θα είναι ομαλές.

Στο μεταξύ, πυκνώνουν οι φόβοι για χρησιμοποίηση της ακροδεξιάς κυβέρνησης Ουρίμπε στην Κολομβία (τη μόνη χώρα της νότιας Αμερικής με ανοιχτά φιλοαμερικανική κυβέρνηση) για την πρόκληση στρατιωτικών συγκρούσεων που θα αποτελέσουν άλλοθι για πιο ανοιχτή, αμερικανική επέμβαση. Τον περασμένο Μάρτιο, ο στρατός της Κολομβίας, που εισέπραξε βοήθεια της τάξης των 5,5 δις. δολαρίων από τις ΗΠΑ επί προεδρίας Μπους, εισέβαλε στο Εκουαδόρ φτάνοντας στο χείλος του πολέμου με τη χώρα (που έχει μια από τις πιο αριστερές κυβερνήσεις της Νότιας Αμερικής) όπως και με τη Βενεζουέλα, με το πρόσχημα της καταδίωξης ανταρτών του FARC. Στη συνέχεια, οι Κολομβιανοί και οι Αμερικανοί ισχυρίστηκαν ότι βρήκαν στο κομπιούτερ του στρατιωτικού διοικητή του FARC, Ραούλ Ρέγιες, τον οποίο εξόντωσαν, πειστήρια που αποδεικνύουν τη βοήθεια του Τσάβες και του ηγέτη του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, στους αντάρτες. Ιστορία για αμερικανάκια βέβαια (λες και τέτοιες δουλειές γίνονται, αν γίνονται, με email) αλλά και μόνο το γεγονός ότι εκτοξεύονται αυτές οι κατηγορίες, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες γύρω από το τι θα εκτοξευθεί στη συνέχεια.

Τις ανησυχίες αυτές ενισχύει μια σημαντική εξέλιξη που είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα: Το Πεντάγωνο αποφάσισε να επανιδρύσει τον Τέταρτο Στόλο που έχει αποστολή την επιτήρηση του Νοτίου Ατλαντικού και ο οποίος διαλύθηκε πριν από 60 χρόνια, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ελλείψει οποιασδήποτε απειλής εναντίον των ΗΠΑ στο νότιο ημισφαίριο, η απόφαση αυτή αποτελεί προανάκρουσμα ψυχολογικού (ή και όχι μόνο ψυχολογικού) πολέμου απέναντι στις αριστερές κυβερνήσεις της περιοχής. Αποτελεί επίσης προειδοποίηση για τις όποιες απόπειρες περιφερειακής ενοποίησης με τάσεις χειραφέτησης από τις ΗΠΑ, όπως η πρόσφατη δημιουργία της Ένωσης Νοτιαμερικανών Κρατών στη Βραζιλία. Πρόκειται για πρωτοβουλία 12 κρατών με οικονομική, ενεργειακή, αλλά και αμυντική διάσταση, η οποία, αν προχωρήσει στην πράξη, θα αλλάξει δραματικά τη μοίρα του αμερικανικού Νότου.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι βαδίζουμε προς μια περίοδο πόλωσης και οξύτατων αναμετρήσεων, καθώς οι Αμερικανοί, ύστερα από την καθήλωση και τη φθορά τους στη Μέση Ανατολή, εννοούν να επανέλθουν δριμύτεροι στην απείθαρχη «πίσω αυλή» τους. Οι κίνδυνοι για ανατροπή αριστερών κυβερνήσεων από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν μπορούν να υποτιμηθούν, αλλά η δυναμική των πραγμάτων τείνει να ριζοσπαστικοποιήσει περαιτέρω τις προοδευτικές δυνάμεις, θέτοντας την επανάσταση επί τάπητος, αυτή τη φορά όχι ως σχήμα λόγου.

ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες