Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Απειλει ο Στυλιανιδης;

«Εφαρμόστε το νόμο αλλιώς χρήματα δεν θα έχετε». Αυτό το τελεσίγραφο μπορεί να αποδώσει σε λέξεις την αποφασιστικότητα του υπουργού Παιδείας -σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα στάση του- όχι μόνο στις ενστάσεις της Συνόδου των πρυτάνεων, προχθές, για ανεφάρμοστες διατάξεις του νόμου (πολλαπλό σύγγραμμα, συγκρότηση εκλεκτορικών και κρίση μελών ΔΕΠ, πρυτανικές εκλογές) αλλά και εν όψει του πανεκπαιδευτικού μετώπου κατά της «επιστροφής στον Μεσαίωνα» η οποία δρομολογείται με την «ολοκλήρωση» της παρέμβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
ΠΡΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ: Εφαρμόστε το νόμο, αλλιώς χρήματα γιοκ
Τελεσίγραφο Στυλιανίδη

Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

«Εφαρμόστε το νόμο αλλιώς χρήματα δεν θα έχετε». Αυτό το τελεσίγραφο μπορεί να αποδώσει σε λέξεις την αποφασιστικότητα του υπουργού Παιδείας -σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα στάση του- όχι μόνο στις ενστάσεις της Συνόδου των πρυτάνεων, προχθές, για ανεφάρμοστες διατάξεις του νόμου (πολλαπλό σύγγραμμα, συγκρότηση εκλεκτορικών και κρίση μελών ΔΕΠ, πρυτανικές εκλογές) αλλά και εν όψει του πανεκπαιδευτικού μετώπου κατά της «επιστροφής στον Μεσαίωνα» η οποία δρομολογείται με την «ολοκλήρωση» της παρέμβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Οχι ότι δεν επαναλάμβανε συνεχώς την απάντηση «εφαρμόστε το νόμο», όταν επί δύο ώρες οι πρυτάνεις εξηγούσαν γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος σε ορισμένα σημεία. Απλώς, η απειλή της μη χρηματοδότησης προέκυψε με σαφήνεια από τις ενέργειές του. Ητοι, από την ενημέρωση σχετικά με το σχέδιο νόμου για τα μεταπτυχιακά -απαραίτητη προϋπόθεση για τα οποία είναι η αξιολόγηση που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εξασφάλιση χρηματοδότησης- και από την παρουσίαση του πολυαναμενόμενου πρότυπου Εσωτερικού Κανονισμού και του υποδείγματος του Τετραετούς Ακαδημαϊκού-Αναπτυξιακού Προγραμματισμού. Με αυτά εξειδικεύονται όλες οι βασικές διατάξεις του νόμου για τα ΑΕΙ και επιβεβαιώνεται η μετάλλαξη του ελληνικού πανεπιστημίου σε εκπαιδευτήριο περιορισμένων ελευθεριών, που προοιωνίζονταν οι γενικές του ρυθμίσεις.

Ο πολυσέλιδος και λεπτομερής κανονισμός, που αναφέρεται σε όλες τις εκφάνσεις λειτουργίας των Ιδρυμάτων, αφού αναιρεί εκ των πραγμάτων την -κατά τ' άλλα υπαρκτή για τον ΥΠΕΠΘ- δυνατότητα «το κάθε πανεπιστήμιο να βάλει τη δική του συμπληρωματική πινελιά», προχωρά σε ρυθμίσεις για όλους και για όλα και κυρίως στη βάση της εκπλήρωσης «κριτηρίων» και «υποχρεώσεων». Στα 17 του κεφάλαια προβλέπει κανόνες που αφορούν από την οργάνωση λειτουργίας και τις πολλές επιτροπές (και συμβούλια) μέχρι τα «δικαιώματα και τις υποχρεώσεις» διδασκόντων και διδασκομένων, πειθαρχικές διαδικασίες και δεοντολογία αλλά και ακαδημαϊκές διαδικασίες, όπως τον επαναπροσδιορισμό των προπτυχιακών σπουδών.Οσο για το υπόδειγμα του τετραετούς προγραμματισμού, οι προϋποθέσεις για εξεύρεση πηγών χρηματοδότησης εκτός της δημόσιας, αναφέρονται σαφώς και φυσικά με πάγιο δεδομένο την αξιολόγηση. «Επενδύσεις», «χρηματοδότηση από άλλες πηγές», «συμμετοχή στις διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας» περιλαμβάνονται στους προβλεπόμενους όρους.Κατά τ' άλλα, οι πρυτάνεις εξακολουθούν να δηλώνουν ότι δεν εφαρμόζονται αρκετά από τα ισχύοντα. Οπως εξηγούν: «Οι αναθέσεις μαθημάτων σε διδάσκοντες γίνονται μετά την επιλογή των συγγραμμάτων (!) και επιπλέον οι φοιτητές αποφασίζουν τον Σεπτέμβριο ενώ η παραγγελία των τουλάχιστον δύο συγγραμμάτων από τον Μάρτιο! Πώς λοιπόν θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα του πολλαπλού συγγράμματος» αναρωτιούνται. Από την άλλη, είναι ήδη σοβαρή η δυσλειτουργία εξαιτίας του απαγορευτικά κοστοβόρου συστήματος αξιολόγησης (παρουσία εξωτερικών κριτών) κατά τις διαδικασίες κρίσης των μελών ΔΕΠ. Τέλος, αν και εξαιτίας του φόβου και όχι διατάξεων του νόμου, προβληματίζονται για τις πρυτανικές εκλογές. Ακραία περιστατικά σε ορισμένα Ιδρύματα (καταστροφή κάλπης κ.ά.) προκαλούν σκεπτικισμό για το υψηλό ποσοστό φοιτητικής συμμετοχής στις διαδικασίες.«Το υπουργείο προχωράει στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που κρίνει απαραίτητες για την ανώτατη εκπαίδευση» δηλώνει ο πρύτανης του Ε.Μ. Πολυτεχνείου Κων. Μουτζούρης, βέβαιος για τις αντιδράσεις που θα προκληθούν.

Οπως επισημαίνει: «το σχέδιο του εσωτερικού κανονισμού και το υπόδειγμα του τετραετούς οικονομικού προγραμματισμού που παραδόθηκαν στους πρυτάνεις, απαιτούν μεγάλη προσοχή από τα ΑΕΙ στον τρόπο προσαρμογής τους στα δεδομένα του κάθε πανεπιστημίου. Αναμένεται ότι θα προκληθούν τεταμένες συζητήσεις στα ΑΕΙ».«Με τις δηλώσεις και τις πράξεις του ο υπ. Παιδείας αποδεικνύει ότι συνεχίζει την ίδια επιθετική πολιτική» καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Γιάννης Μαΐστρος, αναφερόμενος στο «γκρέμισμα των σημερινών Πανεπιστημίων» και την αντικατάστασή τους από «επιχειρήσεις με μάνατζερ και ιδιωτικές συμβάσεις, πωλητήρια υπηρεσιών που θα συμπληρώνουν τις πενιχρές κρατικές δαπάνες για την παιδεία, προκειμένου να επιβιώσουν!»«Οι νόμοι της αγοράς -συνεχίζει- και ο ανταγωνισμός, η αγοραία κατάταξη και πιστοποίηση των σπουδών, η ποινικοποίηση κάθε ακαδημαϊκής ή δημοκρατικής δραστηριότητας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, αποτελούν μερικά μόνο από τα στοιχεία που εισάγει ο λεγόμενος "πρότυπος εσωτερικός κανονισμός"».«Ολες αυτές οι επεμβάσεις όπου δοκιμάστηκαν απέτυχαν. Είναι καταδικασμένες να αποτύχουν και στη χώρα μας. Το κίνημα παιδείας απέτρεψε την αναθεώρηση του άρ. 16, δηλώνει ότι η ισοτίμηση των ΚΕΣ με τα Πανεπιστήμια αποτελεί... "αιτία πολέμου" και αναζητά κοινό βηματισμό για να απαντήσει στις προκλήσεις της κυβέρνησης και να ματαιώσει την επιστροφή στον Μεσαίωνα!»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/03/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες