Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008

Ελλάδα: Γκουαντάναμο φυλακές και κρατητήρια

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ

Συνθήκες ανάλογες με εκείνες που επιφυλάσσονται στους έγκλειστους του Γκουαντάναμο βιώνουν, καθημερινά, οι κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές, οι αλλοδαποί που στοιβάζονται στα κέντρα υποδοχής, αλλά και όσοι συλλαμβάνονται και οδηγούνται για «τα περαιτέρω» στα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας.

Σε ένα πόρισμα-κόλαφο για την Ελλάδα, που πρόκειται να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα, η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων και της απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης διαπιστώνει ότι:

-Δεν αναγνωρίζεται σε όσους συλλαμβάνονται το βασικό δικαίωμα να επικοινωνήσουν με ένα δικηγόρο ή γιατρό και να ειδοποιήσουν κάποιον συγγενή τους. Στους προσαγόμενους αλλοδαπούς, μάλιστα, δεν τους δίνεται ούτε καν η δυνατότητα μετάφρασης και επικοινωνίας στη γλώσσα τους.

-Στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων και ιδιαίτερα στις ελληνικές φυλακές, οι απάνθρωποι βασανισμοί, οι απειλές κατά της ζωής και η κακομεταχείριση χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά αστυνομικών και ανθρωποφυλάκων.

Από τα ανδραγαθήματα του Α.Τ. Ομονοίας
Η Επιτροπή χαρακτηρίζει ευθαρσώς αυτή τη συμπεριφορά «αρρωστημένη» και καλεί τις ελληνικές Αρχές να λάβουν άμεσα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης αυτής νοοτροπίας.

Αυτό που κατά τη γνώμη της Επιτροπής ενισχύει την ασυδοσία αστυνομικών και ανθρωποφυλάκων, είναι η έλλειψη έρευνας και τιμωρίας των ενόχων, κάθε φορά που εντοπίζονται κρούσματα βασανισμών και κακομεταχείρισης.

Ειδικά για τα κέντρα υποδοχής αλλοδαπών, η Επιτροπή σημειώνει ότι οι άνθρωποι αυτοί συλλαμβάνονται, κακομεταχειρίζονται, τόσον κατά τη διάρκεια της σύλληψης όσον και κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, δεν εγγράφονται σε κάποια υποτυπώδη, έστω, αρχεία και εν κατακλείδι εμφανίζονται σαν να... μην υπάρχουν.

Χαρακτηριστικά, πάνω σ' αυτό, η Επιτροπή αναφέρει ότι κατά την επίσκεψή της σε σταθμό υποδοχής αλλοδαπών, οι φύλακες δεν γνώριζαν τον αριθμό των κρατουμένων που είχαν στα κρατητήρια.

Ενάντια στα όποια δικαιώματα έχουν θεσμοθετηθεί για τους κρατούμενους, είναι και η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές που, όπως σημειώνουν τα μέλη της Επιτροπής, δεν έχει βελτιωθεί καθόλου από το 2005 μέχρι σήμερα.

Οπως, δε, αναφέρεται, στην επιστολή που απέστειλε η Επιτροπή προς την ελληνική πρεσβεία στο Στρασβούργο, καμία από τις 25 συστάσεις που έχει απευθύνει, από το 2005, στην ελληνική κυβέρνηση, για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές, δεν έχει ληφθεί υπόψη, με αποτέλεσμα:

-Οι κρατούμενοι να στοιβάζονται σε ανήλια κελιά, χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, να στερούνται τον απαραίτητο προαυλισμό και τη σωματική άσκηση. Εδώ τονίζεται ότι, ύστερα από αιφνιδιαστική επίσκεψη των μελών της Επιτροπής, τον Φεβρουάριο του 2007, στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν σ' αυτές 2.043 κρατούμενοι, ενώ η χωρητικότητά τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 640 άτομα.

-Δεν γίνεται συστηματικός ιατρικός έλεγχος στους κρατούμενους, προκειμένου να εντοπιστούν εκείνοι που έχουν μολυσματικές και μεταδοτικές ασθένειες και να προφυλαχθούν οι συγκρατούμενοί τους.

Συμπαιγνία

-Υπάρχει συμπαιγνία γιατρών και ανθρωποφυλάκων, για να κουκουλώνονται περιστατικά απάνθρωπης συμπεριφοράς και βασανισμού κρατουμένων.

Αναφέρεται ότι στις φυλακές Κορυδαλλού, κρατούμενος βασανίστηκε επί μέρες από πέντε δεσμοφύλακες και όταν, ύστερα από το επίμονο αίτημά του, εξετάστηκε από τον γιατρό της φυλακής, ο τελευταίος τού πήρε την... πίεση και γνωμάτευσε πως ο κρατούμενος δεν έχει τίποτα.

Κρατούμενοι του Κορυδαλλού παρέμειναν δέκα μέρες στην απομόνωση, σε 6 τ.μ,. με ένα κρεβάτι ένα στρώμα και δύο κουβέρτες, παρ' όλο που σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, οι άνθρωποι αυτοί έπρεπε να βγαίνουν τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα από την απομόνωση και να μπορούν να κάνουν ένα ντουζ την εβδομάδα.

Η Επιτροπή απευθύνει αυστηρή σύσταση προς το προσωπικό των φυλακών Κορυδαλλού και επισημαίνει ότι «είναι ανεπίτρεπτη τέτοια αρρωστημένη συμπεριφορά κατά των κρατουμένων και σε περίπτωση που τέτοια φαινόμενα επαναληφθούν, θα υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις».

Παρά, ωστόσο, τις αυστηρές συστάσεις που έχει απευθύνει τα τελευταία δύο χρόνια η Επιτροπή στην ελληνική κυβέρνηση, τόσο για τη διασφάλιση μηδενικής ανοχής στα βασανιστήρια και την κακοποίηση όσον και για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές, οι συναρμόδιοι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην απάντησή τους, εναποθέτουν την όποια βελτίωση στο μέλλον.

Φθάνουν, μάλιστα, στο σημείο να αμφισβητούν τα ευρήματα της Επιτροπής και να μιλούν για «κατασκευασμένες ιστορίες», γεγονός που φαίνεται να έχει εξοργίσει την Επιτροπή που υπογραμμίζει ότι, αν δεν υπάρξει γενικότερη συμμόρφωση προς τις συστάσεις, θα ληφθούν πολύ σοβαρότερα μέτρα κατά της Ελλάδας.


sisour@orange.fr


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/02/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες