Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ για τη δολοφονία διοικητή της στην Συρία

O Ιμάντ Μουγκνίγια κορυφαίος καταζητούμενος από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ σκοτώθηκε από έκρηξη στη Δαμασκό

Γάζα - 13/2/2008 - RNA. Ένας από τους κορυφαίους διοικητές της Χεζμπολάχ, ο Ιμάντ Μουγκνίγια σκοτώθηκε την Τρίτη από έκρηξη στη Δαμασκό. Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ για την επίθεση.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ένα όχημα ανατινάχτηκε σε πάρκινγκ στη νέα συνοικία κατοικιών Κφαρ Σούσεχ στη Δαμασκό γύρω στις 11 μ.μ. την Τρίτη.

Ο Μουγκνίγια που ήταν επικεφαλής της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων της οργάνωσης, ήταν στην κορυφή της λίστας καταζητούμενων του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ήταν ύποπτος για ανάμιξη σε μια σειρά επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της βομβιστικής στην Ισραηλινή πρεσβεία του Μπουένος Άιρες το 1992 όπου σκοτώθηκαν 29 άτομα.

" Ήταν στόχος των Σιωνιστών επί 20 χρόνια" δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ". Η δήλωση ανέφερε: " Με κάθε υπερηφάνεια [τον] ανακηρύσσουμε μεγάλο ηγέτη της τζιχάντ, της Ισλαμικής αντίστασης στο Λίβανο, που συνάντησε τους μάρτυρες. Ο αδελφός διοικητής χατζής Ιμάντ Μουγκνίγια έγινε μάρτυρας στα χέρια των Σιωνιστών Ισραηλινών"

Ο Μουγκνίγια έζησε μια άκρως μυστική ζωή, μετακινούμενος συνεχώς μεταξύ χωρών όπως το Λίβανο, το Ιράν και η Συρία.

Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ για τη δολοφονία του Μογκνίγια

Βηρυττός - 13/2/2008 - PIC. Το Λιβανέζικο κόμμα της Χεζμπολάχ κατηγόρησε την Τετάρτη το Ισραήλ για τη δολοφονία του Εμάντ Μογκνίγια, τον εξέχοντα στρατιωτικό διοικητή της, αργά το βράδυ της Τρίτης σε μια έκρηξη που κατέστρεψε το αυτοκίνητό του στην πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό. Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε τη Μοσάντ ότι πράκτορές της παγίδευσαν το αυτοκίνητο του Μογκνίγια με εκρηκτικά, το οποίο ανατινάχτηκε στη συνοικία Καφρ Σουσε της Δαμασκού και οδήγησε στον τραυματισμό δύο ακόμα ατόμων.

Ο Μογκνίγια θεωρείται ο αρχιτέκτονας του αμυντικού πολέμου της Χεζμπολάχ εναντίον των εισβαλλόντων Ισραηλινών δυνάμεων, κατά τον οποίο η Χεζμπολάχ πέτυχε μια σημαντική νίκη.

Σε μια ανακοίνωση η Χεζμπολάχ τίμησε το θάνατο του Μογκνίγια δηλώνοντας: "Με τιμή και υπερηφάνεια ανακοινώνουμε το μαρτυρικό θάνατο του μεγάλου ηγέτη της αντίστασης που ακολούθησε την πορεία των μαρτύρων της Ισλαμικής αντίστασης. Έπειτα από μια ζωή γεμάτη από Τζιχάντ, θυσίες και επιτεύγματα, που την έζησε ποθώντας το μαρτυρικό θάνατο, ο ηγέτης της Ισλαμικής αντίστασης Χατζής Εμάντ Μογκνίγια δολοφονήθηκε από Ισραηλινά εγκληματικά χέρια".

Παρόλα αυτά, το Ισραήλ επισήμως αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία, αλλά ο εβραϊκός τύπος καλωσόρισε τη δολοφονία με μια εφημερίδα να λέει ότι "ο λογαριασμός ξεκαθαρίστηκε".


ΛΙΒΑΝΟΣ Η δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη της οργάνωσης, Ιμάντ Μαγνίγε, ανάβει ξανά το «φιτίλι» στην περιοχή

«Ιερές» απειλές Χεζμπολάχ

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ

Να πλήξει ισραηλινούς στόχους εκτός Λιβάνου απειλεί ο ηγέτης της λιβανικής Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, επικαλούμενος το «ιερό δικαίωμα της αυτοάμυνας». Τις απειλές εξαπέλυσε στην κηδεία του στρατιωτικού ηγέτη της οργάνωσης και καταζητούμενου από ΗΠΑ και Ισραήλ, Ιμάντ Μαγνίγε, που δολοφονήθηκε την Τρίτη στη Δαμασκό.

Οι γυναίκες της Χεζμπολάχ, κρατώντας τη φωτογραφία του Ιμάντ Μαγνίγε, μοιρολογούν κατά τη διάρκεια της κηδείας του (φωτ. Reuter)
Χωρισμένη στα δύο ήταν χθες η Βηρυτός, δραματική απεικόνιση της πολιτικής πραγματικότητας της χώρας: από τη μία πλευρά, χιλιάδες Λιβανέζοι για το μνημόσυνο του δολοφονηθέντος πριν από τρία χρόνια πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι και από την άλλη, πλήθος οπαδών της Χεζμπολάχ που αποχαιρετούσαν τον Μαγνίγε. Ανάμεσά τους περί τους 8.000 άνδρες του στρατού και της εσωτερικής ασφάλειας, με αποστολή να μη δημιουργηθούν επεισόδια.

Δύο συγκεντρώσεις

Στη συγκέντρωση για τον Χαρίρι ακούστηκαν φωνές κατά της Συρίας που φέρεται να εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας για την εκλογή προέδρου, υπήρξαν όμως και εκκλήσεις για εθνική ενότητα. Υστερα από 14 αναβολές, το λιβανικό Κοινοβούλιο έχει προγραμματιστεί να συγκληθεί στις 26 Φεβρουαρίου. Τρία χρόνια μετά το χαμό του Χαρίρι, η δολοφονία του και άλλων 22 ανθρώπων δεν έχουν εξιχνιαστεί. Ο γ.γ. του ΟΗΕ διεμήνυσε ότι ο οργανισμός είναι αποφασισμένος να βοηθήσει για να πάνε στη Δικαιοσύνη οι ένοχοι και να συσταθεί το ειδικό δικαστήριο για το Λίβανο.

Στην άλλη μεριά της Βηρυτού, υποστηρικτές της Χεζμπολάχ θρηνούσαν τον Μαγνίγε που τον θεωρούσαν «θρύλο» και «ήρωα», ενώ οι Αμερικανοί «τρομοκράτη χωρίς πρόσωπο», τον «άνθρωπο σκιά» που κανείς εκτός από τους στενούς συνεργάτες του δεν είχε δει το πρόσωπό του. Ηταν ο πλέον καταζητούμενος πριν από την εμφάνιση του Οσάμα μπιν Λάντεν. Ο Μαγνίγε σκοτώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Κφαρ Σούσε της Δαμασκού από βόμβα τοποθετημένη στο αυτοκίνητό του, η οποία πυροδοτήθηκε μόλις έφτασε σε αυτό. Το λιβανικό δίκτυο LBC μετέδωσε ότι είχε μόλις βγει από μια τελετή σε ιρανικό σχολείο. Πολλοί σχολίασαν το γεγονός ότι ο άνθρωπος που βρισκόταν στη σκιά για πάνω από 15 χρόνια δρούσε τελικά από το έδαφος της Συρίας.

«Πυρά» Νασράλα

Ο Νασράλα, που απευθύνθηκε στον κόσμο από γιγαντοοθόνη, παρόντος του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, επέρριψε την ευθύνη για τη δολοφονία στο Ισραήλ. «Αν οι σιωνιστές θέλουν ανοιχτό πόλεμο θα τον έχουν», είπε ο Νασράλα απειλώντας με πλήγματα κατά ισραηλινών συμφερόντων εκτός λιβανικού εδάφους. Το Ισραήλ επισήμως αρνήθηκε κατηγορηματικά εμπλοκή του στη δολοφονία και προχώρησε άμεσα σε ενίσχυση της ασφάλειάς του κατά μήκος των συνόρων με το Λίβανο και στα αεροδρόμια του εξωτερικού όπου υπάρχουν ισραηλινές εταιρείες. Το «Κρατικό Γραφείο Αντιτρομοκρατικού Αγώνα» που υπάγεται στον πρωθυπουργό του Ισραήλ κάλεσε τους Ισραηλινούς που ταξιδεύουν να επαγρυπνούν, αναφερόμενο σε «κίνδυνο απαγωγών».

Εκτέλεση - δίκοπο μαχαίρι

Ο Ισραηλινός σχολιαστής Μπεν Κάσπιτ είπε ότι η δολοφονία του στελέχους της Χεζμπολάχ είναι δίκοπο μαχαίρι. «Καλή, γιατί ο Μαγνίγε διψούσε για εβραϊκό αίμα, όπου κι αν το έβρισκε», αλλά και κακή «γιατί έπειτα από αυτόν θα έρθει ένας νέος Μαγνίγε, όπως συμβαίνει πάντα, και θα έρθει και η εκδίκηση, όπως πάντα».

Τη δολοφονία του Μαγνίγε χαιρέτισαν οι ΗΠΑ. «Ο κόσμος είναι καλύτερος χωρίς κάποιον σαν κι αυτόν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αποδόθηκε δικαιοσύνη». Αργότερα, η Ουάσιγκτον δήλωση «θορυβημένη» με τις απειλές του Νασράλα.


(Πηγές: Γαλλικό, Ασ. Πρες, BBC, ΑΠΕ, Ρόιτερ)


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/02/2008


Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες