Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Στους δρόμους για κολέγια

Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ


ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΕΙ και ΤΕΙ πραγματοποιούν διαδοχικές απεργίες προδιαγράφοντας μια ταραχώδη εξεταστική

Μπαρούτι αρχίζει να μυρίζει στον ευρύτερο χώρο της εκπαίδευσης. Καθηγητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ πραγματοποιούν διαδοχικές απεργίες, από την 1η Φεβρουαρίου, προδιαγράφοντας, έτσι, μια ταραχώδη εξεταστική, φοιτητές συντονίζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις, ενώ οι συναντήσεις, σήμερα και αύριο, καθηγητών μέσης εκπαίδευσης και δασκάλων με τον υπουργό Παιδείας θα καθορίσουν(;) τη στάση του κλάδου.

Δύο 24ωρες αποφάσισε η ΠΟΣΔΕΠ, την 1η και 13η Φεβρουαρίου, ενώ σχεδιάζουν εκστρατεία δράσης και ενημέρωσης
«Αιτία πολέμου» χαρακτηρίζουν πλέον οι πανεπιστημιακοί «οποιαδήποτε προσπάθεια αναγνώρισης των ΚΕΣ», προαναγγέλλοντας, έτσι, τις εκρηκτικές συνθήκες αναμονής και υποδοχής των παρεμβάσεων Στυλιανίδη στο χώρο (δημιουργία θεσμικού πλαισίου, εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών κ.ά.). Προχθές, η ΠΟΣΔΕΠ αποφάσισε την πραγματοποίηση δύο 24ωρων απεργιών, την 1η αλλά και στις 13 Φεβρουαρίου, ημέρα πανεργατικής κινητοποίησης, ενώ σχεδιάζουν εκστρατεία δράσης και ενημέρωσης, ειδικά για «την αξία των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων», με την ίδια δυναμική της περιόδου «αγώνων για το 16», όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά στελέχη της Ομοσπονδίας.

Στις 13 Φεβρουαρίου δυναμικό αγωνιστικό «παρών» αναμένεται να δώσουν και οι φοιτητές αλλά και οι καθηγητές στα ΤΕΙ, οι οποίοι, άλλωστε, άνοιξαν το χορό των απεργιακών δράσεων από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ηδη έχουν προγραμματίσει μια 24ωρη και μια 48ωρη στις 5 Φεβρουαρίου και στις 14 και 15 αντιστοίχως, ενώ την αμέσως επόμενη μέρα θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση. Δηλώνουν ανυποχώρητοι αν δεν δοθούν οριστικές λύσεις από το ΥΠΕΠΘ.

Το μισθολογικό

Το Ασφαλιστικό, όπως σε όλους τους κλάδους έτσι και σ' αυτόν της εκπαίδευσης αδιακρίτως βαθμίδας, εντάσσεται στα ζητήματα αιχμής, ενώ τα ΚΕΣ είναι αυτά που θα πυροδοτήσουν το κλίμα όταν ο κ. Στυλιανίδης αναπτύξει τις πρωτοβουλίες που έχει εξαγγείλει σχετικά με τη «ρύθμιση του χώρου» αυτού. Τα επιμέρους αιτήματα αφορούν το μισθολογικό (αύξηση αποδοχών και ενσωμάτωση επιδομάτων) και τις δαπάνες για την Παιδεία. Οι πανεπιστημιακοί προσθέτουν το θέμα των συμβασιούχων (407) διδασκόντων και αυτό των «άδικων καταλογισμών στους καθηγητές του Πανεπιστημίου της Κρήτης».

Πριν κλείσει ο μήνας, προαναγγέλλουν, θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση και θα ληφθεί η απόφαση «για συνέχιση και πρόγραμμα δράσης».

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες