Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

Εσπασαν το άβατο

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: έξι γυναίκες και κάτοικοι σε εκδήλωση διαμαρτυρίας

Του ΒΑΣ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ

Εξι γυναίκες, μεταξύ των οποίων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, έσπασαν το άβατο του Αγίου Ορους, στα σύνορα με την Ουρανούπολη, στη Μονή Ζυγού.
«Ηταν μία συμβολική κίνηση. Δεν αμφισβητούμε το άβατο», είπε στην «Ε» η βουλευτής, αλλά τόσο εναντίον της όσο και των άλλων 5 γυναικών, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Βασίλη Φλωρίδη, στη δικαιοδοσία του οποίου είναι το Ορος, σχηματίζεται δικογραφία.Το «σπάσιμο» του άβατου, που έγινε στο περιθώριο εκδήλωσης διαμαρτυρίας, με περισσότερους από 500 κατοίκους της Χαλκιδικής και άλλων περιοχών, για 80.000 στρέμματα γης της Χαλκιδικής, όπως υποστηρίζουν, που δόθηκαν είτε διεκδικούνται από μοναστήρια του Αγίου Ορους, προκάλεσε τη δυσφορία των διοργανωτών. Ο Τρύφων Μίτιτζης, της διαδημοτικής κίνησης Χαλκιδικής, που είχε την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση και την πορεία έως τα όρια της Αθωνικής Πολιτείας, μίλησε για «άστοχη ενέργεια», ο δήμαρχος Σταγίρων Ακάνθου Μιχάλης Βλαχόπουλος έκανε λόγο για «απαράδεκτη ενέργεια, η οποία δημιουργεί προβλήματα στις άριστες σχέσεις με το Αγιον Ορος» και ο νομάρχης Χαλκιδικής Αστέριος Ζωγράφος, που μετείχε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, έκανε λόγο για «συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα των Αγιορειτών, που δεν αμφισβητείται».

Με τα πανό τους οι κάτοικοι της Χαλκιδικής περικυκλώνουν τη Μονή Ζυγού, διαμαρτυρόμενοι για την παραχώρηση γης στα μοναστήριαΗ δυσφορία για το σπάσιμο του άβατου είχε αποτέλεσμα στη δεύτερη κίνηση των διοργανωτών: το μπλοκάρισμα, για 15 λεπτά, του ελλιμενισμού του πλοίου της γραμμής Δάφνης-Ουρανούπολης, που μετέφερε προσκυνητές από το Αγιον Ορος, υποστηρίχθηκε από το μισό κόσμο ο οποίος μετείχε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας.Οι γυναίκες που πέρασαν το μαντρότοιχο με τη βοήθεια ανδρών και έσπασαν το άβατο προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία, ζητώντας «να τερματιστεί η παραβίαση του άβατου των οικογενειακών μας περιουσιών» με την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση της πολιτείας. Η Αστυνομία ήταν παρούσα, αλλά προτίμησε να καταγράψει τα γεγονότα και να μην προχωρήσει σε συλλήψεις, για να μην οξυνθούν τα πνεύματα. Μεταξύ των συγκεντρωμένων ήταν ο βουλευτής ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, ο πρώην νομάρχης Χαλκιδικής και τώρα επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αργύρης Λαφαζάνης και δήμαρχοι Χαλκιδικής, στα όρια των οποίων είναι διεκδικούμενες από αγιορείτικες μονές εκτάσεις.Κατά τη διαδημοτική επιτροπή κατοίκων της Χαλκιδικής παραχωρήθηκαν από το Δημόσιο ως αντάλλαγμα (περίπτωση της Μονής Βατοπεδίου) ή διεκδικούνται από τις Μονές Κουτλουμουσίου, Ξενοφώντος, Διονυσίου, εκτάσεις 80.000 στρεμμάτων. Μία από τις περιπτώσεις αυτές, της Μονής Κουτλουμουσίου (4.500 στρέμματα στο Δήμο Τορώνης), κρίνεται σε δεύτερο βαθμό, την προσεχή Τρίτη, στο πολυμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης. Σε πρώτο βαθμό είχε δικαιωθεί η μονή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/01/2008

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μια πρωτη έποψη ...ποιητική, γιατι Το παράδοξο στις μέρες μας είναι οι συντηρητικοί να θέλουν να καταργήσουν το ά-συλο στις σχολές και οι «προοδευτικοί» το ά-βατο στις μονές:


http://manitaritoubounou.wordpress.com/2008/01/10/to-%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%8E%CE%BD%E2%80%A6/


Αναγνώστες