Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

Ξοδεύουμε περισσότερα από τους Δανούς


Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Δεν είναι ανέκδοτο. Η μεσογειακή Ελλάδα ξοδεύει διπλάσια ενέργεια για θέρμανση από τη βόρεια Δανία και, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat, ξεπερνά σ' αυτό τον τομέα χώρες με βαρύ κλίμα, όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Ολλανδία!

Το ελληνικό παράδοξο έχει την εξήγησή του στα σπάταλα κτίρια, όπου απορροφάται το 40% της ενέργειας και μάλιστα με αυξανόμενους ρυθμούς που είναι διπλάσιοι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παράγεται επίσης το 45% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, του πιο σημαντικού από τα αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου. Μετρήσεις του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) έδειξαν ότι το 69% της οικιακής κατανάλωσης απορροφάται στη θέρμανση, το 15% στην παραγωγή ζεστού νερού και μόλις το 11% στο φωτισμό και σε άλλες ηλεκτρικές συσκευές.

Τα ανησυχητικά αυτά δεδομένα δεν φαίνεται να συγκινούν τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ. Με ευθύνη τους, δύο χρόνια μετά τη λήξη της προθεσμίας δεν έχει επικυρωθεί η Οδηγία που αφορά τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στον κτιριακό τομέα. Από τον Ιανουάριο του 2006 όλες οι νέες οικοδομές, καθώς και οι ανακαινίσεις κτιρίων άνω των 1.000 τετραγωνικών, πρέπει να διαθέτουν ενεργειακή «ταυτότητα», ενώ για τις υπάρχουσες το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2009. Τρίχρονη παράταση δίνεται στις ελεγκτικές διαδικασίες πιστοποίησης. Η Οδηγία εφαρμόζεται σε Γερμανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Δανία, Πολωνία, Βέλγιο, Λιθουανία, Σλοβακία, Λετονία, κ.λπ.

Η χώρα μας, που αντιμετωπίζει πλέον την απειλή παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έχει κάθε λόγο να προωθήσει μέτρα. Υπολογίζεται ότι το όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας είναι της τάξης των 300 εκατ. ευρώ το χρόνο. Μόνο στα περίπου 200.000 κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα (υπουργεία, σχολεία, νοσοκομεία, κ.λπ.), θα είχαμε εξοικονόμηση της τάξης των 110 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 30% των δαπανών.

Σε ερώτηση του βουλευτή Γ. Μανιάτη, εισηγητή του ΠΑΣΟΚ στον τομέα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας καταγράφει το... ιστορικό της υπόθεσης. Το 2005 συγκροτήθηκε επιτροπή εμπειρογνωμόνων που ένα χρόνο αργότερα παρέδωσε το έργο της. Στη συνέχεια συγκροτήθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την επεξεργασία του σχεδίου νόμου και τρία χρόνια μετά είμαστε ακόμη στα «θα». Ακόμη πιο ασαφής ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Στ. Καλογιάννης. Ο φορέας που είναι αρμόδιος για την εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών και το 1998 πρωτοστάτησε στην ενσωμάτωση της πρώτης Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, τώρα απλώς παρακολουθεί τις ενέργειες του υπουργείου Ανάπτυξης.

«Οι περιβαλλοντικές δραστηριότητες και οι οικολογικές ευαισθησίες της κυβέρνησης μόνο θλίψη προκαλούν», επισημαίνει ο κ. Μανιάτης και τονίζει ότι η εφαρμογή του προγράμματος, εκτός από σημαντικό όφελος σε εποχές που το πετρέλαιο έχει πάρει την... ανηφόρα, θα δημιουργήσει σταδιακά 15.000 νέες θέσεις εργασίας.

Μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Αθηνών με υπεύθυνο τον καθηγητή Μάνθο Σανταμούρη απέδειξε ότι η κατανάλωση ενέργειας αυξάνει ανάλογα με την «ηλικία» του κτιρίου και ο λογαριασμός επιβαρύνεται κατά 0,8 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό για κάθε χρόνο που περνά από την κατασκευή της οικοδομής. Υπολογίζεται ότι το 70% των κτιρίων της πρωτεύουσας χτίστηκε πριν από το 1985 και επισημαίνεται ότι κατά κανόνα τα χαμηλά εισοδήματα κατοικούν σε ακόμη παλιότερες κατασκευές. Οι απώλειες είναι μεγαλύτερες σε κατοικίες χωρίς μόνωση και διπλά τζάμια. Μετρήθηκε μάλιστα ότι οι ένοικοί τους σε ποσοστό 61% έχουν χαμηλά εισοδήματα, κάτω των 13.000 ευρώ το χρόνο.

Ο κ. Σανταμούρης δίνει και μια άλλη διάσταση του προβλήματος. Την τελευταία 12ετία η μέση ετήσια κατανάλωση αυξήθηκε κατά 30% αλλά στον οικιακό τομέα μετρήθηκε στο 36% λόγω της μαζικής εισόδου των κλιματιστικών που χρησιμοποιούνται πλέον και στη θέρμανση. «Είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος για τη ΔΕΗ», επισημαίνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μας ενημερώνει ότι στη Φιλαδέλφεια και το Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, οι τοπικές κυβερνήσεις θέσπισαν κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Με βελτίωση της μόνωσης στα υπάρχοντα κτίρια και με σκίαστρα σε επιλεγμένες θέσεις κατάφεραν να περιορίσουν στο 60% της ανάγκες θέρμανσης.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/01/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες