ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ – ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Ο πακιστανικής καταγωγής, βρετανός συγγραφέας Ταρίκ Αλί έκανε λόγο για «μεσαιωνική παρωδία», παραπέμποντας στη βασίλισσα των σκωτσέζων Μαρία Στιούαρτ, η οποία ρύθμισε τα της διαδοχής με τη διαθήκη της, λίγες ώρες πριν από τον αποκεφαλισμό της, το 1587. Την περασμένη Κυριακή, το κονκλάβιο του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν μαζεύτηκε στο σπίτι της Μπεναζίρ Μπούτο, όπου διαβάστηκε η διαθήκη της δολοφονηθείσας, με την οποία οριζόταν διάδοχος ο σύζηγός της, Ασίφ Ζαρντάρι.
Κατ’ αυτό τον τρόπο, το Λαϊκό Κόμμα, που ίδρυσε ο πατέρας της Μπεναζίρ, Ζουφλικάρ Μπούτο, το 1967, ένα πραγματικό κόμμα – κίνημα με σοσιαλίζουσες τάσεις, έφτασε στο έσχατο σημείο κατάπτωσης, να αντιμετωπίζεται ως κληρονομικό φέουδο, με τρόπο που φαντάζει προκλητικός ακόμη και σε μια όχι και τόσο ανυποψίαστη, απέναντι σε παρόμοιες πρακτικές, χώρα όπως η Ελλάδα.
Ο 54χρονος Ζαρντάρι, γόνος παλαιών φεουδαρχών, είναι γνωστός στο Πακιστάν ως «ο κύριος 10%» για τις προμήθειες που έπαιρνε, ως υπουργός Επενδύσεων, διορισμένος από τη σύζυγο του. Έχει εκτίσει οκτώ χρόνια στη φυλακή για διαφθορά, ενώ διώξεις εναντίον του εκκρεμούν σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Γνωρίζοντας τις αντιδράσεις που θα δημιουργούσε η «εκλογή» του, διόρισε «συμπρόεδρο» το γιο του, Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι.
Πρόκειται για ένα 19χρονο φοιτητή ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος στις ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις του μιλάει πάντα αγγλικά, δημιουργώντας την όχι αβάσιμη υποψία ότι δεν κατέχει τα «ουρντού», την επίσημη γλώσσα της χώρας του. Ο νεαρός «συμπρόεδρος» προβλέπεται να γίνει ισόβιος πρόεδρος του κόμματος όταν «ωριμάσει». Την περασμένη Τρίτη αναχώρησε για την Αγγλία, προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του, όπου θα συνεχισθεί η διαδικασία της «ωρίμανσης».
Η εξέλιξη αυτή σχεδόν προδιαγράφει τη διάσπαση του Λαϊκού Κόμματος, όταν εξατμιστεί η συναισθηματική συσπείρωση που προκάλεσε η δολοφονία της προέδρου του. Ήδη ο αχηγός του γένους Μπούτο και πρώτος εξάδελφος του ιδρυτή του κόμματος, Μουμτάζ Μπούτο, δεν αναγνώρισε τη διαδοχή, ενώ μια ισχυρή πτέρυγα του κόμματος, με πυρήνα τους δικαστές και δικηγόρους που πρωτοστάτησαν στον αγώνα εναντίον του Μουσάραφ, απειλεί να αποστασιοποιηθεί και να μην πάρει μέρος στις επικείμενες εκλογές – παρωδία, που μετατέθηκαν από τις 8 Ιανουαρίου, για τις 18 Φεβρουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση, οι αμερικανοί, που είχαν προωθήσει παρασκηνιακά το «προξενιό» μεταξύ Μουσάραφ και Μπούτο για μια ομαλή μεταπολίτευση, βλέπουν όλη τους τη στρατηγική να τινάζεται στον αέρα. Ο Μουσάραφ είναι πλέον πολιτικό πτώμα. Ακόμη και ισχυροί κύκλοι των ΗΠΑ, όπως οι διεκδικητές του χρίσματος των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και Τζόζεφ Μπάιντεν, αμφισβητούν ότι ήταν η Αλ Κάιντα που σκότωσε τη Μπούτο και στρέφουν τις υποψίες στον δικτάτορα.
Τις υποψίες αυτές ενίσχυσε ο Λευκός Οίκος με την ωμή τοποθέτησή του εναντίον της ανάμιξης του ΟΗΕ στις ανακρίσεις για της δολοφονία της Μπούτο, κάτι που ζητούσε επίμονα η αντιπολίτευση. Η επιλογή της Ουάσιγκτον να προστατέψει από ανεπιθύμητες αποκαλύψεις τον πακιστανικό στρατό και τον ίδιο το Μουσάραφ συγκρούεται μετωπικά με τη στάση της στην περίπτωση της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκι Χαρίρι, όταν οι αμερικανοί άσκησαν αφόρητες πιέσεις στον ΟΗΕ να ερευνήσει την υπόθεση, θέλοντας να ενοχοποιήσουν τη Συρία.
Αλλά ούτε και ο ηγέτης του άλλου, μεγάλου κόμματος της αντιπολίτευσης, Ναουάζ Σαρίφ, θεωρείται αξιόπιστη λύση από την Ουάσιγκτον λόγω των πολύ στενών δεσμών του με τη Σαουδική Αραβία. Με αυτά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται να επιλέξουν, τελικά, τον αρχηγό του πακιστανικού στρατού, στρατηγό Ασράφ Κιγιανί. Ωραία μεταπολίτευση θα είναι αυτή, όπου ένας δικτάτορας – στρατηγός θα δώσει τη θέση του σε έναν άλλο δικτάτορα – στρατηγό, μετά από την πολιτική δολοφονία της αρχηγού της αντιπολίτευσης από το …στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες!
http://mauroskyknos.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου