Ποιος σκότωσε την Μπούτο;
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Νεκρή, λοιπόν, η Μπεναζίρ Μπούτο από βομβιστή αυτοκτονίας στην πόλη Ραβαλπίντι του Πακιστάν, αμέσως μετά από προεκλογική συγκέντρωση. Αυτό που απέτυχε να κάνει άλλος καμικάζι στις 18 Οκτωβρίου, την ημέρα που επέστρεψε στη χώρα της ύστερα από οκταετή εξορία, όταν περισσότεροι από 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν αλλά η ίδια ούτε καν γρατσουνίστηκε, το πέτυχε ο χθεσινός εκτελεστής. Το αμείλικτο πολιτικό ερώτημα είναι φυσικά ποιος σκότωσε την Μπούτο, η οποία είναι βέβαιο πως θα εκλεγόταν πρωθυπουργός του Πακιστάν στις βουλευτικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες σε δύο εβδομάδες, στις 8 Ιανουαρίου. «Μουσάραφ, δολοφόνε!» φώναζαν χθες τα πλήθη των οπαδών της, κατηγορώντας ευθέως τον πραξικοπηματία δικτάτορα της χώρας Περβέζ Μουσάραφ ως εγκέφαλο του πολιτικού εγκλήματος. «Η Μπεναζίρ Μπούτο ήταν και δική μου αδελφή. Θα είμαι μαζί σας για να πάρουμε εκδίκηση για τον θάνατο της. Μην αισθάνεστε μόνοι. Είμαι μαζί σας. Θα εκδικηθούμε αυτούς που μας κυβερνούν!» δήλωσε προς το πλήθος των οπαδών της Μπούτο που ήταν μαζεμένοι στο νοσοκομείο ο Ναουάζ Σαρίφ, ο πρωθυπουργός που ανέτρεψε ο Μουσάραφ όταν έκανε το πραξικόπημά του στις 12 Οκτωβρίου του 1999, αρχηγός άλλου αντιπολιτευόμενου κόμματος. Ο Σαρίφ είναι πλέον ο πιθανότερος πρωθυπουργός του Πακιστάν, αν οι εκλογές γίνουν και αν ο ίδιος δεν εξοριστεί ή δεν δολοφονηθεί.
Η κατηγορία ότι ο ίδιος ο Μουσάραφ διέταξε τη δολοφονία της Μπούτο δεν είναι πολύ πιθανό να ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Κάτω από την ασφυκτική πίεση των Αμερικανών, η Μπούτο και ο Μουσάραφ είχαν έρθει σε συμβιβασμό.
Η Μπούτο είχε αναλάβει την υποχρέωση να αναγνωρίσει ως δήθεν νόμιμη την πραξικοπηματική εκλογή του Μουσάραφ ως προέδρου του Πακιστάν, η οποία έλαβε χώρα στις 6 Οκτωβρίου 2007 και την οποία αρνιόταν να επικυρώσει το Ανώτατο Δικαστήριο, με αποτέλεσμα ο δικτάτορας να καθαιρέσει το Ανώτατο Δικαστήριο, να κηρύξει στρατιωτικό νόμο και να διορίσει ως ανώτατους δικαστές ανδρείκελα που επικύρωσαν την εκλογή του. Ο Μουσάραφ, στο πλαίσιο του συμβιβασμού, είχε αναλάβει την υποχρέωση να μην εμποδίσει την εκλογή της Μπεναζίρ Μπούτο ως πρωθυπουργού, παραιτούμενος ταυτόχρονα από τη θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Ο ίδιος ο Μουσάραφ δεν είχε λόγο να ανατρέψει αυτόν τον συμβιβασμό. Αντιθέτως, ο στρατός του Πακιστάν είχε μύριους όσους λόγους να δολοφονήσει την Μπούτο και να τινάξει στον αέρα την προοπτική πρωθυπουργοποίησής της. Στο Πακιστάν στρατός και ακραίοι ισλαμιστές είναι δύο έννοιες απίστευτα στενά διαπλεκόμενες, κυριολεκτικά αδιαχώριστες. Η κεντρική μυστική υπηρεσία ISI είναι αυτή που δημιούργησε τους Ταλιμπάν, αυτή που εξόπλιζε τους ισλαμιστές μουτζαχεντίν εναντίον των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν, αυτή που μάζευε ισλαμιστές από όλο τον κόσμο, αυτή που παρέχει άσυλο στις μυριάδες εξτρεμιστών ισλαμιστών που δρουν σήμερα στο Πακιστάν. Ο ακραίος ισλαμισμός αποτελεί κρατική ιδεολογία στο Πακιστάν, με κύριο φορέα τον στρατό. Το Πακιστάν αποτελεί την πρώτη χώρα στον κόσμο που ανακηρύσσεται ισλαμική δημοκρατία στις 23 Μαρτίου 1956, όταν αυτός ο όρος ήταν άγνωστος στη διεθνή πολιτική. Ο ισλαμιστικός -με τις ευλογίες της Αμερικής- στρατός του Πακιστάν έχει μια ιστορία αλλεπάλληλων πραξικοπημάτων, με αποτέλεσμα... κανένας πολιτικός ηγέτης της χώρας να μην έχει ολοκληρώσει ομαλά τη θητεία του εδώ και μισόν αιώνα!
Το παρανοϊκό φαινόμενο είναι πως ορισμένοι από τους ηγέτες του πακιστανικού στρατού συνεργάζονται στενά με τους Αμερικανούς δήθεν στον αγώνα «καταπολέμησης της ισλαμικής τρομοκρατίας», αλλά ταυτόχρονα σχεδόν σύσσωμος ο στρατός του Πακιστάν υποθάλπει, οργανώνει και εξοπλίζει ισλαμιστές εξτρεμιστές, επιδιώκοντας απλώς να κατευθύνει τη δράση τους προς κατευθύνσεις που ενοχλούν λιγότερο τις ΗΠΑ, όσο αυτό είναι δυνατόν!
Αυτός ο στρατός λοιπόν σε καμία περίπτωση δεν ήθελε ως πρωθυπουργό την Μπεναζίρ Μπούτο, με την οποία τον χωρίζει το αίμα του πατέρα της: ο ισλαμιστής πραξικοπηματίας στρατηγός Ζία ουλ - Χακ ανέτρεψε τον πρωθυπουργό Ζουφικάρ Αλί Μπούτο τον Ιούλιο του 1977 και τον απαγχόνισε το 1979. Με μηχανορραφίες του στρατού και η ίδια η Μπεναζίρ Μπούτο καθαιρέθηκε δύο φορές από πρωθυπουργός, το 1990 και το 1996.
Ανεξάρτητα λοιπόν από τον συμβιβασμό Μπούτο - Μουσάραφ, οι Πακιστανοί στρατιωτικοί ήξεραν ότι η Μπεναζίρ, έχοντας πλέον και την πλήρη στήριξη των Αμερικανών, θα επιχειρούσε να κάνει σοβαρές εκκαθαρίσεις στο ισλαμιστικοστρατιωτικό σύμπλεγμα, αν κέρδιζε τις εκλογές. Γι αυτό και έδρασαν εγκαίρως δολοφονώντας την.
ΙΣΧΥΡΟ ΠΛΗΓΜΑ
Τα σχέδια των ΗΠΑ ανατινάχθηκαν
Ανεπανόρθωτη ζημιά στην αμερικανική πολιτική ελέγχου του Πακιστάν προκάλεσε η δολοφονία της Μπούτο. Εχοντας τον Μουσάραφ πρόεδρο και την Μπούτο πρωθυπουργό, η Ουάσιγκτον νόμιζε ότι θα αποκτούσε τον έλεγχο και των δύο πόλων εξουσίας της χώρας που αποτελεί στην πραγματικότητα τη μεγαλύτερη ισλαμική απειλή που υφίσταται στον πλανήτη. Τώρα κινδυνεύει να υποστεί διπλή απώλεια, καθώς η δολοφονία της Μπούτο αποσταθεροποιεί εντελώς και τον Μουσάραφ στο εσωτερικό της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου