Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008

«Πρόληψη και όχι κελιά για τη νεανική παραβατικότητα»

ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΥΛΩΝΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

«Αφού πρώτα καταδίκασαν χιλιάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους και παιδιά στην ανέχεια, τιμωρούν την "παραβατικότητα" που αυτές δημιούργησαν, κλείνοντας σε σιδηρόφρακτα κελιά μικρά παιδιά. Κάνουν πως δεν βλέπουν την αποτυχία της "σωφρονιστικής" πολιτικής τους, αν και τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά.

Τέσσερις στους πέντε ανήλικους που είχαν την ατυχία να βρεθούν στο "μαγαζί" τους, μετά την αποφυλάκιση, ξαναγυρνούν στις φυλακές -αυτή τη φορά- των ενηλίκων. Για μας είναι σαφές ότι απάντηση στη "νεανική παραβατικότητα" δεν μπορεί να είναι ο εγκλεισμός και η τιμωρία. Χρειαζόμαστε πρόληψη, ισχυρές κοινωνικές υπηρεσίες, ανοιχτές δομές και φυσικά ανατροπή μιας πολιτικής που εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες και δημιουργεί τον κοινωνικό αποκλεισμό», δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης και Γιάννης Μπανιάς, που επισκέφτηκαν τις φυλακές ανηλίκων στον Αυλώνα, στις οποίες κρατούνται «300 και παιδιά στοιβαγμένα σε μουντά, υγρά κελιά», λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά μαζί με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

Τριακόσια και πλέον παιδιά στοιβάζονται σε υγρά κελιά στον Αυλώνα, καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Τι κατέγραψε η αντιπροσωπεία;

* Το πρώτο που αντίκρισε ήταν συρματοπλέγματα και πανύψηλοι τοίχοι. Η εικόνα δεν άλλαξε ούτε στο εσωτερικό. Οι σιδερένιες πόρτες άνοιγαν και έκλειναν με το τοπίο να παραμένει παντού ίδιο, εκτός, ίσως, από τα γραφεία των υπαλλήλων.

* Το ζεστό νερό δεν φτάνει για όλους. Τα κελιά είναι παγωμένα, αλλά το ηλεκτρικό σύστημα δεν μπορεί, όπως ειπώθηκε, να αντέξει θερμάστρες. Για πετρέλαιο θέρμανσης ούτε λόγος.

* Πολλά από τα παιδιά -κυρίως όσα προέρχονται από άλλες χώρες- δεν έχουν επισκεπτήρια, δεν διαθέτουν χρήματα, τηλεκάρτες, για να μπορούν να επικοινωνούν με τους δικούς τους, με αποτέλεσμα η ψυχολογία τους να είναι σε κακή κατάσταση.

* Το σχολείο, κατάκτηση των τελευταίων χρόνων, έχει και αυτό τα προβλήματά του, αφού αρκετοί από τους καθηγητές έφτασαν μόλις στα τέλη Νοεμβρίου.

* Η υγειονομική περίθαλψη ακούγεται σαν ειρωνεία, καθώς τα παιδιά, όπως και όλοι οι άλλοι κρατούμενοι, πηγαίνουν στο δήθεν νοσοκομείο του Κορυδαλλού, χωρίς καμιά μέριμνα για την προστασία τους. Ενδεικτικά: πριν από κάποιους μήνες ένας 15χρονος Πολωνός συνελήφθη για μερικά γραμμάρια χασίς, τον έκλεισαν στις φυλακές ανηλίκων και από εκεί τον μετέφεραν στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού. Ο μικρός Ματιέα αυτοκτόνησε στο κελί του. «Ουδείς απολογήθηκε, ουδείς τιμωρήθηκε, ουδείς... ασχολήθηκε», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της αντιπροσωπείας μαζί με την υπόσχεση ότι «τα ζητήματα που τους αφορούν θα απασχολήσουν τη Βουλή».


ΙΩ.Σ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/01/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες