Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Θα μπορέσουν άραγε οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι να αποτρέψουν τη μετατροπή σε πανωλεθρία της πολιτικής ήττας που υπέστησαν προχθές στη Σερβία, όπου ο φιλορώσος εθνικιστής Τόμισλαβ Νίκολιτς επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του ακραία ενδοτικού φιλοδυτικού Μπορίς Τάντιτς, αλλά με ποσοστό κάτω του 50%, οπότε στις 3 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος; Αυτό είναι πλέον το ερώτημα που πλανάται μετά τα εκλογικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου. Ο Νίκολιτς πήρε περίπου 39,5%, ο Τάντιτς 35,5%, ενώ ο ακόμη πιο φανατικός φιλοδυτικός Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς, ο οποίος τάσσεται υπέρ της άνευ όρων εκχώρησης του Κοσόβου και υπέρ της άνευ όρων αποδοχής οποιασδήποτε επιθυμίας των ΗΠΑ και της ΕΕ, αντί για τρίτος που περίμεναν οι Αμερικανοί, ήρθε... πέμπτος και καταϊδρωμένος με ποσοστό μόλις 5,6%.
Τον πέρασε ακόμη και ο Μιλούτιν Μίρκονιτς, υποψήφιος των υπολειμμάτων του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Μιλόσεβιτς, ο οποίος πήρε 6%. Τρίτος αναδείχθηκε ο άσημος υπουργός Βέλιμιρ Ιλιτς, ο οποίος διακριτικά υποστηρίχθηκε και από τον πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα, παίρνοντας το 7,6% των ψήφων.
Τα πράγματα τώρα έγιναν πολύ δύσκολα στον δεύτερο γύρο για τον εκλεκτό των Ευρωαμερικανών, τον Μπορίς Τάντιτς. Μαζί με το 5,6% του Γιοβάνοβιτς και το 2,2% του υποψήφιου της ουγγρικής μειονότητας Ιστβαν Πάστορ, ο Τάντιτς ξεπερνάει σίγουρα το 43%. Ισως να προσεγγίζει και το 45%, αν πάρει σχεδόν όλες τις ψήφους άλλων ασήμαντων υποψηφίων που πήραν κάτω από 1% στον πρώτο γύρο.
Στην απέναντι όχθη, ο Νίκολιτς παίρνει οπωσδήποτε ολόκληρο το 6% των πειθαρχημένων ψήφων των οπαδών του Μιλόσεβιτς, οπότε ξεπερνάει κατευθείαν το 45%.
Ετσι, τα πάντα θα κριθούν από το προς τα πού θα κατευθυνθούν οι ψήφοι του Βέλιμιρ Ιλιτς, αυτό το 7,6%. Ο Ιλιτς, όπως και ο πρωθυπουργός Κοστούνιτσα, συμμετέχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα του Τάντιτς. Αυτό όμως καθόλου δεν σημαίνει ότι αυτοί θα δώσουν γραμμή υπερψήφισης του Τάντιτς, δεδομένου ότι και οι δύο είναι εθνικιστές, έστω και μετριοπαθείς, άρα οι θέσεις τους είναι πολύ πιο κοντά σε εκείνες του Νίκολιτς! Ακόμη και αν κάνουν όμως δήλωση υποστήριξης του αμερικανόφιλου Τάντιτς, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο ότι οι ψηφοφόροι τους θα ακολουθήσουν την υπόδειξή τους και θα υπερψηφίσουν σύσσωμοι τον Τάντιτς. Δεν μπορεί καθόλου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ακόμη και η πλειονότητά τους να ταχθεί υπέρ του Νίκολιτς, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση η νίκη του εθνικιστή ηγέτη θα είναι αναπότρεπτη.
Ο Κοστούνιτσα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί νίκη του Νίκολιτς για την προεδρία της χώρας. Κάτι τέτοιο θα καθιστούσε τον Κοστούνιτσα αναντικατάστατο για τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους. Με τον φιλορώσο και αντιδυτικό Νίκολιτς στον ρόλο του «κακού», οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα ήταν υποχρεωμένες να δελεάσουν παντοιοτρόπως τον «μετριοπαθή φιλοδυτικό» Κοστούνιτσα, ώστε να μην πετάξει και από την κυβέρνηση το κόμμα του Τάντιτς και σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με τους εθνικιστές και τους σοσιαλιστές! Ο ρόλος του Κοστούνιτσα και τα περιθώρια ελιγμών του θα αναβαθμίζονταν θεαματικά, αν ήταν πρωθυπουργός μιας φιλοδυτικής κυβέρνησης σε μια χώρα με αντιδυτικό πρόεδρο!
Στην πραγματικότητα αυτό είναι το σχήμα που θα επέτρεπε στη Σερβία να διαπραγματευθεί τους καλύτερους δυνατούς όρους σε σχέση με το Κόσοβο, αλλά και την πορεία της προς ένταξη στην ΕΕ. Ακριβώς, όμως, επειδή μια νίκη του Νίκολιτς ενισχύει πολύ σοβαρά τη διαπραγματευτική θέση της Σερβίας απέναντι στις ΗΠΑ και την ΕΕ, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν λυσσωδώς να την αποτρέψουν.
Στη διάρκεια των δύο εβδομάδων που μεσολαβούν μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου, που θα γίνει ο δεύτερος γύρος, αναμένεται όργιο πιέσεων, εκβιασμών αλλά και ανενδοίαστων μεθόδων εξαγοράς και χρηματισμού του Κοστούνιτσα, του Ιλιτς και των στελεχών των κομμάτων τους από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους. Σε μια χώρα που οι πολιτικοί της ηγέτες είχαν εξαγοραστεί για να παραδώσουν τον Μιλόσεβιτς στους μετέπειτα «εκτελεστές» του, δεν είναι απίθανο ν αγοραστεί τόσο η εκλογή προέδρου όσο και το ξεπούλημα του Κοσόβου που αυτή συνεπάγεται. Για να δούμε, θα αντισταθούν αυτή τη φορά οι Σέρβοι; Μακάρι...
ΤΟΜΙΣΛΑΒ ΝΙΚΟΛΙΤΣ
«Χρήσιμη θα ήταν μια ρωσική βάση»
Αποπληξία θα έπαθαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διαβάζοντας τη συνέντευξη που έδωσε ο εθνικιστής υποψήφιος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς στη γαλλική «Μοντ» την Κυριακή των σερβικών εκλογών. «Υπάρχει ήδη μια αμερικανική βάση στο έδαφός μας (σ.σ.: εννοεί στο Κόσοβο). Γιατί να μην μπορούμε να φανταστούμε μια ρωσική λογιστική παρουσία στη Σερβία; Κατέχουμε μια ενδιαφέρουσα γεωγραφική θέση για την εγκατάσταση ιδίως ρωσικών ραντάρ, τα οποία προφανώς θα προστάτευαν Ρώσοι στρατιώτες!», δήλωσε.
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου