Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008

Με μπλε και πράσινους κόκκους

Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

Οπως φαίνεται στη δικογραφία της Βαυαρίας, ο Μ. Χριστοφοράκος, της Siemens Hellas, δεν ήταν χορηγός μόνο σε ομάδα.
Σε αστάθμητο πολιτικό παράγοντα εξελίσσεται η υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της Siemens στην Ελλάδα, μετά τις αποκαλύψεις ότι στη δικογραφία υπάρχουν στοιχεία για δωροδοκίες σε πολιτικά πρόσωπα, σε κρατικούς λειτουργούς, αλλά και για «χορηγίες» σε κόμματα.

Τα μυστικά ντοσιέ και τα παραστατικά με τις μίζες προς τους Ελληνες βρίσκονται στην εισαγγελία του Μονάχου. Αλλα κατασχέθηκαν από την εισαγγελία της Βέρνης, όταν αποκαλύφθηκαν οι θυρίδες του παραλογιστηρίου της Siemens (Αύγουστος 2005) και άλλα παραδόθηκαν από στελέχη της ίδιας της εταιρείας κατά τις απολογίες τους (2006-2007). Το κρίσιμο αυτό υλικό δείχνει ότι από το 1998 (τουλάχιστον) μέχρι και το 2006, διοχετεύθηκαν σε Ελληνες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μέσω του δικτύου των μυστικών εταιρειών που είχε ιδρύσει η Siemens και κυκλοφορούσε το χρήμα μεταξύ Ελβετίας και Ντουμπάι, με εικονικές συμβάσεις και τιμολόγια.

Τα σημειώματα του μάνατζερ

Από τις απολογίες τεσσάρων τουλάχιστον μεγαλοστελεχών της εταιρείας προκύπτει ότι η Ελλάδα ήταν το Ελντοράντο της μίζας. Οι «αλεπούδες» παρέδωσαν και τα «σημειώματα» με τα οποία ο μέχρι προ μηνός διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάδος Μιχ. Χριστοφοράκος ζητούσε χρήματα για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που τελικά του δόθηκαν. Σ' αυτά τα σημειώματα περιλαμβάνεται και το όνομα σημαίνοντος πολιτικού προσώπου, που συνδέεται με τη Siemens και διαχρονικά περιλαμβάνεται στους Ελληνες του γερμανικού λόμπι.

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, πληρωμές από τη Siemens έγιναν:

1 Προς τα κομματικά ταμεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Η εταιρεία ήταν, όπως φαίνεται, μυστικός «χορηγός» των εκλογών του 2004, ώστε να είναι, σε κάθε περίπτωση, προτιμητέος ανάδοχος σε ΟΤΕ, ΟΣΕ, υπουργείο Αμυνας και εν γένει σε όλο το ελληνικό Δημόσιο.

2 Στα υπουργεία Αμυνας, Δημ. Τάξης, Αθλητισμού και σε άλλο ένα υπουργείο, που δεν κατονομάζεται, δόθηκαν 10 εκατ. ευρώ, ώστε να επιλεγεί η Siemens (ήταν στην κοινοπραξία της αμερικανικής SAIC) για το έργο ασφάλειας των Ολυμπιακών, το C4I.

3 Σε κομματικά στελέχη και σε υψηλόβαθμους του ΟΤΕ για τη διαβόητη σύμβαση 8002 της Siemens. Πρόκειται για την πενταετή προγραμματική συμφωνία OTE-Siemens (1998-2002) που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 1997 και ήταν αξίας 158 δισ. δρχ. Η σύμβαση αυτή (απευθείας ανάθεση) εμπλουτίστηκε και με άλλες δωρεές-επεκτάσεις κι έτσι έφθασε το 2005 τα 885 εκατ. ευρώ.

Το 8% του τζίρου

Γι' αυτή τη σύμβαση έγιναν 33 (!) καταχωρισμένες στα μαύρα βιβλία πληρωμές, οι περισσότερες μέσω του συστήματος «Siemens-Xρηματαποστολές». «Διεκπεραιωτές» είναι βάσει των αποδείξεων: ο Μ. Χριστοφοράκος (για υψηλής διαβάθμισης πρόσωπα), ο Π. Μαυρίδης, γ. διευθυντής της Siemens μέχρι τον Απρίλιο 2006 και ο Δ. Δενδρινός, υπεύθυνος για το C4I και για εξοπλιστικά συμβόλαια.

*Για την Ελλάδα είχε εγκριθεί από τη μητρική μίζα ίση με το 8%, του ετήσιου τζίρου του τηλεπικοινωνιακού τομέα. Από το 8% το 2% προοριζόταν για τους VIP. Το υπόλοιπο για πληροφοριοδότες, «συμβούλους», λομπίστες και κρατικούς λειτουργούς.

*Το «σύστημα» λειτουργούσε χωρίς επίσημα παραστατικά, με συνθηματικές λέξεις και όταν ζητούνταν από την Αθήνα προμήθειες, τα αιτήματα καταγράφονταν σε ένα κίτρινο Post-it. Οταν οι μίζες εγκρίνονταν άρχιζε η παραγωγή του κρυφού χρήματος.

*Η Siemens άρχιζε να κάνει εικονικές συμβάσεις με κάποια από τις εταιρείες που ελέγχονταν από τον έμπιστό της Paolo Floriani στην Ελβετία ή τον Amini στο Ντουμπάι.

Η ενδιάμεση εταιρεία εισέπραττε το χρήμα και με άλλες «συμβάσεις» και με εικονικά τιμολόγια το διακινούσε σ' ένα τρίτο επίπεδο εταιρειών, που είχαν ως διαχειριστές πρώην ή εν ενεργεία στελέχη της Siemens.

*Ο κεντρικός μηχανισμός κανόνιζε τις εκταμιεύσεις και τις χρηματαποστολές διεκπεραίωναν τραπεζικοί υπάλληλοι - στην περίπτωση της Αθήνας, της Dresdner Bank.

Σε θυρίδες ή βαλίτσες

*Οι αργυρώνητοι παραλάμβαναν τις «δωρεές» κατ' εξοχήν σε ρευστό, μέσω θυρίδων ή σε βαλίτσες από τα στελέχη της Siemens Ελλάδος. Κάποιοι νομιμοποίησαν τις δωροδοκίες με δήθεν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών off shore εταιρειών. Αλλοι φαίνεται ότι πήραν μικροποσά.

Πάντως, το διεθνές σκάνδαλο με τη Siemens στην Ελλάδα φτάνει κυρίως διά του τύπου. Η Δικαιοσύνη σπεύδει βραδέως: Από τον Νοέμβριο του 2006 που άρχισε η ποινική έρευνα στη Γερμανία μέχρι πρότινος η υπόθεση αυτή δεν είχε χαρακτηριστεί κατεπείγουσα. Χαρακτηρίστηκε τώρα...


Τα ντοκουμέντα για το μαύρο χρήμα του C4I

Ιδού και οι αποδείξεις για το C4I («συμφοράι» για πολλούς). Τα «τιμολόγια» και οι «μαύρες συμβάσεις» από δύο κρυφές εταιρείες που ελέγχονται από τη Siemens, καθώς και όλες οι μαρτυρίες των μεγαλοστελεχών της μητρικής δείχνουν μίζες στην Αθήνα. Αυτές δόθηκαν και πριν την ανάληψη του έργου από τη SAIC (βασικός υπανάδοχος η Siemens), και μετά, το καλοκαίρι του 2004.

-Οι μαϊμού συμβάσεις για να εξαχθεί μαύρο χρήμα για το C4I έγιναν μεταξύ της Siemens Financial Services και της KRHOMA Handels GmbH Αυστρίας. Η τελευταία ανήκει στο group των εταιρειών του Floriani (βλ. ρεπορτάζ δίπλα) και παράγει εικονικά τιμολόγια. Η ολυμπιακή μίζα συμβολαιοποιήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίοιυ 2002, όταν το έργο ασφάλειας C4I ήταν ακόμα σε διαγωνιστική φάση και υποτίθεται ότι στο υπουργείο Αμυνας κρίνονταν οι προσφορές.

-Αλλο πονηρό συμβόλαιο για το C4I έγινε μεταξύ της Weavind LLC και της Siemens AG ICN Μονάχου. Και αυτή η εταιρεία ανήκει στον πυρήνα των εταιρειών «άνευ αντικειμένου», για τις διαδρομές του μαύρου χρήματος.

Στους φακέλους της εισαγγελίας του Μονάχου βρίσκονται επιστολές, εντολές πληρωμών και «τιμολόγια», καθώς και λίστα εμπλεκόμενων με τις μίζες Ελλήνων. Πάντως τρεις άνομες πληρωμές της Weavind, συνολικού ύψους 1.875.000 ευρώ, έγιναν το καλοκαίρι του 2004. Αποδέκτης ο λογαριασμός 82543088 στην Barclays Bank, Knightbridge International στο Λονδίνο.

Τα τρία εμβάσματα έγιναν: Στις 20-7-2004, 785.000 ευρώ, στις 2-8-2004, 615.000 ευρώ και στις 20-8-2004, 475.000 ευρώ.

Κάποιοι τα έπαιρναν εν μέσω Ολυμπιάδας. Ποιοι; Ας ανοίξουν οι λογαριασμοί...


Α. Μπ.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 03/02/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες