Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

Χιλή: Απεργία πείνας πολιτικών κρατούμενων από τις 10 Οκτώβρη


Από τις 10 Οκτώβρη μια ομάδα Μapuche πολιτικών κρατούμενων ξεκίνησαν απεργία πείνας απαιτώντας:

  • άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων mapuche
  • αποστρατικοποίηση των κλεμμένων από το χιλιανό κράτος εδαφών τους
  • να σταματήσει η καταστολή που δέχονται οι ιθαγενείς στη Χιλή

Mέχρι σήμερα συνεχίζει τον αγώνα η ακτιβίστρια Patricia Troncoso Robles καταδικασμένη με τον αντιτρομοκρατικό σε 10ετή κάθειρξη για εμπρησμούς στη δασική εταιρία Mininco που υποτίθεται είχε διαπράξει το 2001. Σε γράμμα της καταγγέλει δημόσια τη χιλιανή κυβέρνηση για την άρνηση διαλόγου και ζητά την αποστρατικοποίηση των περιοχών των Mapuche που βρίσκονται σε συνεχή αγώνα ενάντια στην κλοπή και τη λεηλασία των εδαφών τους από το κράτος της Χιλής.

Βίντεο της Patricia Troncoso στα ισπανικά, βρίσκεται εδώ

Μετά από 67 μέρες απεργία πείνας, είχαν σταματήσει τρεις από τους ιθαγενείς , οι Huenchunao Mariñan, Jaime Marileo Saravia και Juan Millalen Milla, ενώ την Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2007 ο Héctor LLaitul Carrillanca, ηγέτης του Συντονιστικού Arauco Malleco με γράμμα του ανακοινώνει ότι σταματάει κι αυτός την απεργία πείνας.

Αυτή η απεργία πείνας, που είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια στην ιστορία της Χιλής, όπως ήταν φυσικό αποσιωπήθηκε εντελώς από τα μμε . Συνεχής διαδηλώσεις στη Χιλή και στο εξωτερικό προσπάθησαν να σπάσουν τη σιωπή και να κάνουν γνωστή την κατάσταση τόσο των απεργών πείνας όσο του αγώνα των ιθαγενών Mapuche. Οι διαδηλώσεις και κάθε κινητοποίηση όμως, δέχτηκαν επίσης άγρια καταστολή και ακολούθησαν δεκάδες συλλήψεις.

Πηγές: santiago.indymedia.org

Valparaiso.indymedia.org

lahaine.org

athens.indymedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες