Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Παρέμβαση στο site newslab24 για το μεροκάματο των 2,5 ευρώ την ώρα



Συνεχίζοντας την καμπάνια καταγγελίας των άθλιων εργασιακών συνθηκών στα ειδησεογραφικά sites, μέλη της συνέλευσής μας επισκεφθήκαμε «χωρίς να κλείσουμε ραντεβού» τα γραφεία του sitenewslab24.com/newgreecetimes, της πολυεθνικής εταιρείας Crystal Cutστο Παλαιό Φάληρο.

Σε αυτόν τον ειδησεογραφικό όμιλο, τα αφεντικά έψαχναν το τελευταίο διάστημα εργαζόμενους που να προσφέρουν 7ήμερη, 6ωρη εργασία για 430 ευρώ καθαρά το μήνα (840 ευρώ μεικτά με «μπλοκάκι»). Δηλαδή εργασία για 2,5 ευρώ την ώρα, κάθε μέρα, κάθε μήνα, συνεχόμενα χωρίς προβλεπόμενο 24ωρο ξεκούρασης (αν θες ρεπό πρέπει να δουλέψεις μια μέρα 12ωρο). 

Εκεί συναντήσαμε μερικές «τυχερές» τέτοιες συναδέλφισσες και τις ενημερώσαμε για τα νομικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που απορρέουν από την εξαρτημένη εργασία που επιτελούν, καθώς και για τις ατομικές και συλλογικές μάχες που έχουμε δώσει οι εργαζόμενοι στα sites στο πλαίσιο του γενικότερου αγώνα των εργαζομένων στα μαγαζιά των ΜΜΕ.


Στην αναφορά μας στα «βασικά» και «αυτονόητα» δικαιώματα για κάθε εργαζόμενο, το να μπορεί δηλαδή να επιβιώνει με τον μισθό του και να ξεκουράζεται πού και πού, η ευρισκόμενη στον χώρο προϊστάμενη επικαλέστηκε απλώς τα «μη κέρδη» των επιχειρήσεων και ότι «πάλι καλά που προσφέρουν δουλειά». Στη συνέχεια εισήλθε στην αίθουσα τσαμπουκαλεμένο τσιράκι το οποίο επιζητούσε να αποχωρήσουμε για να σταματήσει η αναστάτωση που προκαλέσαμε στον εργασιακό του χώρο με τις άγνωστες λέξεις που επικαλεστήκαμε: συνδικαλισμός, βασικό μισθό, σύμβαση συντακτών, ρεπό-5ήμερη εργασία, απεργία, αγώνας… Μετά την ενημέρωση αποχωρήσαμε, ενώ τυχαία (;) την ίδια στιγμή περνούσαν 2 μηχανές Δ.  

Ως άνεργοι/ες που στην καλύτερη περίπτωση τo εργασιακό μας μέλλον βασίζεται σε τέτοιου είδους δουλειές, ως εργαζόμενοι/ες που η εργατική μας δύναμη υποτιμάται μέρα με τη μέρα, σε σημείο να παλεύουμε για τα βασικά υλικά μας συμφέροντα, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στα διαδικτυακά κάτεργα, με συμμάχους τους συναδέλφους/ισσες που εργάζονται σε αυτά.

Το κείμενο που μοιράστηκε:


 ΤΗΝ ΩΡΑ 2,5 ΕΥΡΩ – ΧΩΡΙΣ ΡΕΠΟ

Αυτή είναι η καλύτερη κοστολόγηση της εργατικής μας δύναμης που όσο και να ψάξαμε βρήκαμε στο «παρόν και μέλλον της δημοσιογραφίας», στην αγορά εργασίας των ειδησεογραφικών sites/portals. Ας δούμε αναλυτικά την έρευνα αγοράς που κάναμε ως άνεργοι/ες και επισφαλώς εργαζόμενοι/ες –με πτυχία και μεταπτυχιακά– που παλεύουμε να επιβιώσουμε στη χωματερή εργατικού δυναμικού που αυτοαποκαλείται «Ελληνική Δημοκρατία».

Τη φαινομενικά καλύτερη πρόταση την εντοπίσαμε στην ηλεκτρονική εφημερίδα newslab24.com, όπου τα αφεντικά ζητάνε 7ήμερη, 6ωρη εργασία για 840 ευρώ μεικτά με «μπλοκάκι». Δεν ακούγεται πολύ ελκυστική πρόταση εργασίας σε εποχές 20% ανεργίας; Στην πραγματικότητα, βγάζοντας όλες τις φορολογικές κρατήσεις των «ελεύθερων επαγγελματιών», στην τσέπη των «εκλεκτών» που επιλέγονται μένουν 430 ευρώ καθαρά το μήνα για 42 ώρες εργασίας. Δηλαδή 2,5 ευρώ την ώρα. Και πρέπει να δουλεύεις κάθε μέρα, κάθε μήνα, συνεχόμενα χωρίς ξεκούραση. Ή αν θες κάνα Σ/Κ που να μη δουλεύεις, μπορείς να δουλέψεις το προηγούμενο δυο συνεχόμενα 12ώρα. Αν θες και καμιά εβδομάδα διακοπές, μπορείς ίσως να δουλέψεις 7 μέρες 12ώρο. Θα είναι ονειρεμένες διακοπές, αν μη τι άλλο, και ας κοιμάσαι συνεχώς για να συνέλθεις.

Το σύνηθες για τα περισσότερα sites (realnews.gr, newsbomb.gr, newsit.gr, enikos.gr κ.ά.) είναι το 6ήμερο 8ώρο «μπλοκάκι» για 400-600 ευρώ καθαρά. Το 6ήμερο συνήθως μεταφράζεται σε 12 συνεχόμενες μέρες δουλειάς και δυο Σ/Κ ξεκούραση το μήνα. Το «μπλοκάκι» (και μερικές φορές η δουλειά από το σπίτι) διασφαλίζει ότι ο σύγχρονος μισθωτός σκλάβος δεν θα έχει τα δικαιώματα που απορρέουν από τη φύση της εξαρτημένης εργασίας που εκτελεί (γιατί, παρά τα φούμαρα περί «δημοσιογραφικού λειτουργήματος», όλοι γνωρίζουμε ότι οι συντάκτες του ίντερνετ κυρίως αντιγράφουν μια άποψη διαμορφωμένη από άλλους και μετά την ντύνουν με ελκυστικό για «κλικ» περιτύλιγμα – rewriting αποκαλείται η εν λόγω εξέλιξη της δημοσιογραφίας): δεν θα δικαιούται υπερωριακή αμοιβή για τα Σ/Κ, τις νυχτερινές βάρδιες και τις αργίες, δεν θα μπορεί να διαμαρτυρηθεί συνδικαλιστικά, ως «ελεύθερος επαγγελματίας», για τη 12ήμερη εργασία, οπότε ξαναερχόμαστε στο επιθυμητό αποτέλεσμα για τα αφεντικά: 2,5 ευρώ την ώρα και 26-27 μέρες εργασίας το μήνα.

Άλλα αφεντικά (iefimerida.gr, tvxs, zougla.gr κ.α.) επιλέγουν να δίνουν τη μόνιμη δουλειά του σαββατοκύριακου σε «εξωτερικούς συνεργάτες», πάντα «μπλοκάκηδες». Κάποιοι επιζητούν μέχρι και 16ωρη εργασία το Σάββατο και άλλο ένα 16ωρο την Κυριακή, και προσφέρουν 250-350 ευρώ καθαρά το μήνα. Και υπάρχουν πάντα και οι μόνιμοι ανακυκλούμενοι, ιδιαίτερα για τα αθλητικά sites (gazetta.gr, sport.gr κ.ά.): οι «εθελοντές» που «μαθαίνουν» τη δουλειά, κάνουν την «πρακτική άσκησή» τους και θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι αν για κάνα 4μηνο παίρνουν 320 ευρώ το μήνα από το ΕΠΕΑΕΚ ή κάνα «μαύρο» χαρτζιλίκι πού και πού από το αφεντικό.

Υπάρχουν πάντα και χειρότερα: στον πάτο του βαρελιού των αφεντικών μπορούμε να βρούμε λούμπεν, μαφιόζους και «αντιμνημονιακούς» ιδιοκτήτες, όπως τον Φ. Βρυώνη του Extra 3. Ο εν λόγω ιδιοκτήτης υποδέχθηκε εργαζόμενη για το site του σταθμού φορώντας πουκάμισο και σώβρακο (...) και στέλνοντάς τη να δουλέψει σε ένα σκοτεινό δωμάτιο-αποθήκη αλλαντικών και μπυρών. Πιο πριν την είχε διατάξει να τον πάρει τηλέφωνο στις 5:30 το πρωί για να τσεκάρει τη διαθεσιμότητά της, κι επειδή η εργαζόμενη άργησε μισή ώρα στο τηλεφωνικό «ραντεβού», o νταβατζής-αφεντικό τής είπε ότι, για τιμωρία της, θα δουλεύει και Σ/Κ. Το ότι τέτοιου είδους αφεντικά προβάλλουν κατά κόρον τις προτάσεις και τα ανδραγαθήματα των ναζί μαφιόζων της Χρυσής Αυγής μόνο τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί…

ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΜΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ

Τα αφεντικά εκμεταλλεύονται τις νομοθεσίες των μνημονίων, τις χιλιάδες απολύσεις και τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανέργους για να μας πεθάνουν στη δουλειά, για λιγότερα από τα βασικά και με σκυμμένο το κεφάλι. Ως εργαζόμενους, μας θέλουν χωρίς ζωή και ελεύθερο χρόνο, να νιώθουμε τυχεροί που καταφέρνουμε και επιβιώνουμε με 400 και 500 ευρώ και να φοβόμαστε συνεχώς την απόλυση μας. Ως άνεργους, μας θέλουν να παρακαλάμε και να ψωμολυσσάμε γι’ αυτές τις άθλιες συνθήκες εργασίας. Γι’ αυτό κι εμείς επιλέγουμε το δρόμο του συλλογικού αυτοοργανωμένου αγώνα, όχι μόνο ως ζήτημα αξιοπρέπειας, αλλά πλέον και ως αγώνα για τη ζωή και την επιβίωσή μας απέναντι στον ολοκληρωτικό πόλεμο που μας έχουν κηρύξει τα αφεντικά. Πολεμάμε τη διάχυτη μοιρολατρία, τη δουλοπρέπεια και τις καριερίστικες αυταπάτες. Οι εργαζόμενοι στα sites δεν έχουμε σχέση με τις συντεχνιακές ενώσεις των δημοσιογράφων – τα κόμματα και οι εργατοπάτερες τους μας έχουν πάντα γραμμένους και μας θυμούνται μόνο στις απεργιακές ανακοινώσεις τους (τη στιγμή που τα αφεντικά μάς απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία) ή μετά από δική μας πίεση. Παρ’ όλα αυτά, όπου έχουμε αγωνιστεί ατομικά και συλλογικά, κινηματικά και δικαστικά, έχουμε κατακτήσει πράγματα: 

Οι «μπλοκάκηδες» συνάδελφοι μας στο site enet.gr, που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις και επίσχεση εργασίας, κέρδισαν μετά από δικαστική προσφυγή να πληρώνονται ως εσωτερικοί συντάκτες, με βάση τα οριζόμενα για εξαρτημένη εργασία στις συμβάσεις των ενώσεων συντακτών. Ανάλογη δικαστική απόφαση κατέκτησε και «μαύρος» εσωτερικός συντάκτης στο site dealnews.gr, μετά από παρεμβάσεις και κινηματική υποστήριξη της συνέλευσής μας. Απολύσεις «μπλοκάκηδων» και «πρακτικάριων» συναδέλφων δεν έχουν αφεθεί αναπάντητες, χαλώντας τη γυαλιστερή βιτρίνα πολλών δημοσιογράφων-αφεντικών, όπως συνέβη πέρυσι στο αριστερό tvxs και στο sport.gr. Στο site news24, μετά από παρέμβαση της συνέλευσης μας, οι εργαζόμενοι συντάκτες ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ, συνθήκη εμφανώς καλύτερη σε σχέση με το «μπλοκάκι», που όμως μας διαχωρίζει από τις κλαδικές συμβάσεις των υπόλοιπων εργαζόμενων στα ΜΜΕ, ενώ μας υποτιμά κι εμάς μαζί με το σύνολο της εργατικής τάξης, που αμείβεται με τις κατώτερες των αποδοχών που επιβάλλονται από τα μνημόνιά τους.

Πρόταση μας είναι να πιάσουμε το νήμα αυτών των μικρών αλλά σημαντικών αγώνων και να συζητήσουμε γι’ αυτούς και τις προοπτικές τους απέναντι στην εργασιακή ισοπέδωση που βιώνουμε. Ταυτόχρονα, να αυτοοργανωθούμε σε οριζόντιες δομές (χωρίς εργατοπατέρες, χωρίς κόμματα) με τους συναδέλφους μας σε κάθε χώρο εργασίας, αλλά και διακλαδικά, και εργαζόμενοι/ες-άνεργοι/ες, με τη συναδελφική μας δύναμη και την ταξική μας αλληλεγγύη, να παλέψουμε από κοινού για

ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΟΣΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ

- Βασικό μισθό με πλήρη ασφάλιση, βάσει των προβλεπόμενων στις συμβάσεις των ενώσεων συντακτών.
- Πενθήμερη εργασία με δυο ημέρες ρεπό την εβδομάδα και υπερωριακή αμοιβή για εργασία τα σαββατοκύριακα, τις αργίες και τις νύχτες.
- Συνδικαλιστικά και απεργιακά δικαιώματα.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ SITES ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ
(κάθε Τρίτη 9:00 μ.μ. Κτίριο ΕΜΜΕ, Καλαμιώτου 2, Πλ. Καπνικαρέας)
katalipsiesiea.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες