Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Καμία πρόσληψη «Κοινωφελούς Εργασίας» δεν έγινε


Κράτος αφερέγγυο …
Ουρές σχημάτιζαν οι άνεργοι στα τέλη Μαρτίου για μια θέση στο πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας αλλά καμία πρόσληψη δεν έχει προχωρήσει γιατί ο ΟΑΕΔ δεν έχει χρήματα να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές.
Από τις 2 Ιουλίου δέχονται αιτήσεις για νέες προσλήψεις στο ίδιο πρόγραμμα, που θα γίνουν … πότε;

Για το νομό Ιωαννίνων προβλέπονταν 676 θέσεις εργασίας. Για το Δήμο Ιωαννιτών και τις επιχειρήσεις του προβλέπονταν περίπου 200 θέσεις με την πρώτη προκήρυξη. Αν και όλοι γνώριζαν ότι πρόκειται για μέτρο «ασπιρίνη» στην ανεργία, αφού η διάρκεια της σύμβασης είναι μόλις 5 μήνες, οι αιτήσεις των ανέργων ήταν χιλιάδες. Ωστόσο αν και η αξιολόγηση των αιτήσεων ολοκληρώθηκε και υπήρξε ειδική απόφαση που «ξεμπλοκάριζε» τις προσλήψεις την προεκλογική περίοδο, ούτε ένας άνεργος δεν έχει προσληφθεί μέχρι σήμερα.
Η αιτία του εμπαιγμού –όπως εξελίχθηκε η υπόθεση- χιλιάδων ανέργων βρίσκεται στα άδεια ταμεία του ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα προέβλεπε πως οι ασφαλιστικές εισφορές των προσληφθέντων θα πληρώνονταν από τον ΟΑΕΔ, όμως χρήματα δεν υπάρχουν.
Παράλληλα δημιουργούνται προβλήματα σε υπηρεσίες που περίμεναν την πρόσληψη του συγκεκριμένου προσωπικού για να πάρουν ανάσα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Τομέας Καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών, όπου ως γνωστόν αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα έλλειψης προσωπικού και αναμένονταν πως και πως η πρόσληψη 120 συμβασιούχων.
Κι ενώ οι αρχικές 676 προσλήψεις έχουνε ουσιαστικά παγώσει, το εμπόριο ελπίδας συνεχίζεται. Άλλες περίπου 200 θέσεις από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας εγκρίθηκαν για Δήμους του νομού Ιωαννίνων και από τις 2 Ιουλίου «τρέχει» η διαδικασία των αιτήσεων.
Πριν από δέκα μέρες ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιωαννιτών Φίλιππος Τσουμάνης, καλούσε τους ανέργους να υποβάλλουν αιτήσεις για τις νέες 70 θέσεις στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας με βαρύγδουπες δηλώσεις περί δημιουργίας αναχώματος στην ανεργία. Δεν βρήκε όμως ούτε μία λέξη να πει για να ενημερώσει του ανέργους ότι εκκρεμούν τρεις μήνες άλλες τόσες προσλήψεις από την προηγούμενη προκήρυξη του προγράμματος.
Ελένη Ρεμπέλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες