Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Ο Μάνεσης με τα απόβλητα


Ενα ακόμα επιχειρηματικό σκάνδαλο που έχει να κάνει με τη μεταφορά, την πορεία και την κατάληξη των αποβλήτων, έφερε στην επιφάνεια το καράβι με το ραδιενεργό φορτίο της Χαλυβουργίας του Μάνεση που φορτώθηκε χωρίς κανένα πιστοποιητικό ελέγχου από το εργοστάσιο του Βόλου και έφτασε στην Ιταλία πριν το εντοπίσουν οι ιταλικές αρχές και το στείλουν πίσω. Ακολουθεί σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην εφημερίδα Socialist Worker του Λονδίνου:
“Υπάρχει μία βιομηχανία που, παρά την κρίση, παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη -είναι η βιομηχανία ανακύκλωσης.
Η εταιρία διαχείρισης αποβλήτων Veolia κατέγραψε αύξηση εσόδων 6,7% στον κύκλο εργασιών της στη Βρετανία φτάνοντας τις 1,38 δις λίρες το 2011. Την ίδια στιγμή τα κέρδη της εταιρίας Viridor ανέβηκαν κατά 7% φτάνοντας τα 30,6 εκατομμύρια λίρες μέχρι το Σεπτέμβρη του 2011. Η μητρική της εταιρία, η Pennon Group, δήλωσε “Η ανακύκλωση είναι πλέον ο πιο επικερδής τομέας της επιχείρησης”.
Πού καταλήγουν όμως τα απόβλητα; Οι εταιρίες ανακύκλωσης συνάπτουν συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων, συχνά με δημοτικά συμβούλια, για να ανακυκλώνουν υλικά όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλο και πλαστικό. Επεξεργάζονται κάποια από τα απόβλητα για να παράγουν νέα προϊόντα προς πώληση. Για παράδειγμα, πάνω από 70% από τις ίνες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή χαρτιού και χαρτονιού στη Βρετανία προέρχονται από ανακυκλωμένο χαρτί.
Το περισσευούμενο χαρτί εξάγεται. Η Βρετανία εξήγαγε 4,4 εκατομμύρια τόνους χαρτιού και χαρτονιού για ανακύκλωση το 2011. Η αεροπορική ή θαλάσσια μεταφορά αποβλήτων στον πλανήτη δεν είναι φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για ανακύκλωση. Και δεν παρέχει καμιά εγγύηση ότι τα εξαγόμενα απόβλητα θα ανακυκλωθούν.

Αρνούνται

Οι εταιρίες αρνούνται να δώσουν πληροφορίες για το πού καταλήγουν τα εξαγόμενα απόβλητα. Ισχυρίζονται ότι δε θέλουν να αποκαλύψουν “εμπορικά ευαίσθητες” πληροφορίες. Μόλις τον περασμένο Μάρτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιοσύνης έβγαλε οδηγία ότι οι εξαγωγείς αποβλήτων πρέπει να δίνουν ακριβείς πληροφορίες για την προέλευση και την κατάληξη των αποβλήτων. Πιο πριν οι εταιρίες απλά άφηναν τα σχετικά έγγραφα κενά.
Συνδέεται η νέα οδηγία με το κακόφημο παρελθόν των εταιριών εξαγωγής αποβλήτων να παραβιάζουν τους περιβαλλοντικούς νόμους; Το 2007, για το Βρετανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος ήταν ρουτίνα το να βρίσκει παραβιάσεις των νόμων περί εξαγωγών αποβλήτων από ιδιωτικές εταιρίες. Δήλωνε ότι τα περίπου μισά από τα 500 ελεγμένα κοντέινερ περιείχαν αναμειγμένα, μολυσμένα απόβλητα.
Το περασμένο Φλεβάρη το αφεντικό της εταιρίας ανακύκλωσης Quest καταδικάστηκε για παράνομες εξαγωγές παλιών υπολογιστών και άλλων αποβλήτων στο Αφγανιστάν. Και μια ηγετική στην ανακύκλωση εταιρία, η Environment Waste Controls, ενοχοποιήθηκε πέρσι για παραβίαση των κανονισμών στα ηλεκτρονικά απόβλητα. Χαλασμένες τηλεοράσεις κατέληξαν στη Γκάνα και τη Νιγηρία. Η εταιρία ισχυρίστηκε ότι μια άλλη εταιρία τις εξήγαγε.
Το περσινό πόρισμα του Περιβαλλοντικού Γραφείου Ερευνας πάνω στα βρετανικά ηλεκτρονικά απόβλητα κατέληξε ότι τα περισσότερα ήταν τοξικά. Βρήκε επίσης ότι συχνά μεταφέρονταν σε ακατάλληλες συνθήκες στο εξωτερικό όπου απειλούσαν το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Την ίδια στιγμή, πρόσφατα, 89 κοντέινερ με μολυσμένα απόβλητα επέστρεψαν στη Βρετανία από την Ινδονησία. Οι λιμενικές αρχές της Ινδονησίας δήλωσαν πως τα παλιοσίδερα ήταν μολυσμένα με υγρά και μεικτά απόβλητα. Ο έμπορος που μετέφερε τα απόβλητα αρνείται ότι προσπάθησε να παραβιάσει το νόμο και το Περιβαλλοντικό Γραφείο ερευνά την υπόθεση.
Οι εταιρίες ανακύκλωσης κοκορεύονται για τις πράσινες προδιαγραφές τους. Στην πραγματικότητα, αν αφήσουμε τις ιδιωτικές εταιρίες να είναι υπεύθυνες για την ανακύκλωση, ο πλανήτης και οι εργαζόμενοι μπαίνουν σε κίνδυνο”.


Οι εργάτες με αποφασιστικότητα μέχρι τη νίκη. Συνέντευξη με το Χάρη Μανώλη

Ποιες οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας στη Χαλυβουργία;

Στην τελευταία γενική συνέλευση πήραμε απόφαση να κάνουμε μια πρόταση στην εργοδοσία, την οποία στείλαμε και σε όλα τα κόμματα, να πάρει 40 άτομα πίσω άμεσα για να ανοίξει η πύλη και μετά να διαπραγματευτούμε για τους υπόλοιπους 80 μέσα σε ποιο χρονικό διάστημα θα επιστρέψουν. Πέρασε η βδομάδα και η εργοδοσία δεν έχει απαντήσει ακόμα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε βρίσκεται το σωματείο πάνω στον υπουργό διότι τους κάλεσε για να τους δώσει μια απάντηση πάνω σε αυτή την πρόταση.

Απειλεί η εργοδοσία με κλείσιμο του εργοστασίου;

Είναι μία φήμη που κυκλοφορεί. Εμάς επίσημο χαρτί στα γραφεία του σωματείου δεν έχει έρθει που να επιβεβαιώνει τέτοια πρόθεση. Έχει ξεκινήσει αυτή η επίθεση μέσα από τα ΜΜΕ κατά των εργαζομένων. Περιμένουμε τη συνάντηση για να δούμε τι απάντηση θα πάρουμε από τον υπουργό, κρατάμε τις επιφυλάξεις μας και βλέπουμε.

Ποια χρειάζεται να είναι τα επόμενα βήματα;

Η πρότασή μας είναι να γυρίσουμε όλοι πίσω στη δουλειά. Αν δεν την αποδεχτούν, πρέπει στο εξής να συντονιστούμε όλοι οι χώροι και να κάνουμε κάτι δραστικό με μεγαλύτερη πίεση, συλλαλητήρια κλπ. Σε πολλές επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι απεργούν και πρέπει να κάνουμε κάτι συντονισμένα, να πιέσουμε το υπουργείο Εργασίας να δώσει λύση.

260 μέρες απεργίας. Τι σημαίνουν για τους εργαζόμενους;

Μεγάλο σχολείο οι 260 μέρες. Γνωριστήκαμε καλύτερα με τους περισσότερους συναδέλφους και προσπαθούμε μαζί να δώσουμε λύση στα μεγάλα προβλήματα που έχουμε στις οικογένειές μας. Υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των συναδέλφων. Υπάρχει αλληλεγγύη απ' έξω από τον κόσμο που είναι αυτή κυρίως που μας έχει στηρίξει. Χωρίς αυτή δεν θα φτάναμε είναι η αλήθεια τόσο καιρό. Και πλέον το έχουμε καταλάβει ότι είναι ένας αγώνας όχι μόνο για μας, αλλά για όλο το εργατικό κίνημα. Πάνε να μας τα καταστρέψουν όλα αλλά δε θα πέσουμε έτσι εύκολα, θα παλέψουμε μέχρι τη νίκη.

Πώς πρέπει να συνεχίσει συνολικά το εργατικό κίνημα;

Το κίνημα έχει σταματήσει, δεν ξέρω γιατί, έχουμε να κάνουμε μεγάλες κινητοποιήσεις από το Φλεβάρη. Πρέπει να αρχίσουμε να πιέζουμε ξανά τα σωματεία μας να ξεσηκωθούνε, να αντιδράσουνε. Μετά να πάμε να πιέσουμε τη ΓΣΕΕ που δεν την πιέζει κανείς που πάει και διαπραγματεύεται με τον ένα και με τον άλλο κι εμείς στο μεταξύ αργοπεθαίνουμε. Πρέπει να αντιδράσουμε πιο μαζικά. Η εξέγερση που έγινε το Φλεβάρη, θα έπρεπε για μένα να συνεχιστεί και το ποτάμι να γίνει ακόμα μεγαλύτερο. Κατάφεραν και μας πάγωσαν λόγω και των εξελίξεων με τις εκλογές και άρα πρέπει να ξαναξεκινήσουμε πιο δυναμικά. Ο κόσμος δείχνει ότι έχει τη διάθεση να διαδηλώσει και να αγωνιστεί.

Πόσο βοηθάει η Πρωτοβουλία για την Εργατική Συνάντηση στις 30 του Σεπτέμβρη;

Είναι μια ενέργεια που θα πρέπει να γίνει, ο συντονισμός των χώρων μετράει. Τη θεωρώ θετική, γι'αυτό και υπογράφω. Τέτοιες πρωτοβουλίες, σε συνεργασία πάντα με όλους που θέλουν να παλέψουν, πρέπει να υπάρχουν.

Τι απαντάτε στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών;

Ολα τα Μέσα ασχολούνται μαζί μας και μας συκοφαντούν. Και ειδικά αυτοί οι οικολόγοι του ΣΚΑΙ που πήγαν και ποτίσαν όλα τα δεντράκια στο Σχιστό και την Πεντέλη, αλλά για το φόνο με το ραδιενεργό φορτίο του Μάνεση που έφυγε από το Βόλο και πήγε στην Ιταλία ούτε κιχ! Εκεί δεν υπάρχουν εγκλήματα, εδώ μόνο είναι εγκληματίες, οι απεργοί που θέλουν να σώσουν τις οικογένειές τους.
Η επίθεση που δεχόμαστε είναι πάρα πολύ μεγάλη και από τα δικαστήρια και από τα ΜΜΕ. Γι' αυτό θέλουμε ο κόσμος να έρχεται εδώ να ενημερώνεται και να μην πιστεύει σε όλα αυτά τα ψέματα που βγαίνουν όλες οι φυλλάδες και τα κανάλια και διαδίδουν. Η καλύτερη, η πιο άμεση ενημέρωση είναι να έρθει εδώ και να μιλήσουμε. Εμείς δε βγήκαμε να κάνουμε ρεκόρ απεργίας, βγήκαμε για αξιοπρεπή σύμβαση, για αξιοπρεπή μεροκάματα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Δε μπορεί να πληρωνόμαστε με μισθό μεσαίωνα όταν κυκλοφορούμε με διαστημόπλοια.
Ο Χάρης Μανώλης μίλησε στη Λένα Βερδέ

Την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι συγκεντρώνονταν στην Ομόνοια για την κινητοποίηση που καλούσε το Σωματείο των Εργαζόμενων της Ελληνικής Χαλυβουργίας που την Τετάρτη 18 Ιούλη κλείνει 262 μέρες απεργία.
Το άμεσο αυτό κάλεσμα ήρθε σαν μια πρώτη απάντηση τόσο στην -για πολλοστή φορά- άρνηση του βιομήχανου Μάνεση να παραβρεθεί στις συναντήσεις όσο και στην στάση κυβερνητικών στελεχών του υπουργείου Εργασίας που πήραν καθαρά την μεριά της εργοδοσίας ζητώντας από το σωματείο να τους δώσει λίστες με όσους θα ήθελαν να συνταξιοδοτηθούν ή να αποζημιωθούν και να αφήσουν τις δουλειές τους.
Από την πλευρά του το σωματείο απάντησε πως τα αιτήματα των Χαλυβουργών είναι η επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων και η επιστροφή στην Συλλογική Σύμβαση χωρίς μειώσεις, ελαστικά ωράρια και εκ περιτροπής εργασία. Βιομήχανοι και κυβέρνηση αρνούνται να κάνουν έστω και ένα βήμα πίσω από τις επιθέσεις τους.
Οι Χαλυβουργοί είναι σύμβολο αντίστασης για ολόκληρη την εργατική τάξη. Η συμπαράσταση τώρα, με κάθε μορφή, υλική και ηθική, αλλά κυρίως με την ταξική δύναμη της απεργίας, είναι αυτή που θα δώσει το οριστικό χτύπημα στον Μάνεση και θα φέρει τους Χαλυβουργούς πίσω στις δουλειές τους με αξιοπρέπεια και χωρίς να έχει χαθεί ούτε μια θέση εργασίας.

Εργατική Αλληλεγγύη 1029 18/7/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Αναγνώστες